Haberler

Dünyanın sahnesi Venedik

Tarih: 30 Mayıs 2011 Kaynak: Dipnot
Dünya bir sahne ise gerçekten burası o sahnenin son perdesi...

Akmakta olan büyük kanal yaşam sahnesinden roller dağıtıyor kenti ziyarete gelenlere. Yüzlerce küçük ada değişik tarzlardaki oyunların perdelerini simgelerken 400 küçük köprü yaşam sahnesinde karşılaşanları birbirine bağlıyor adeta.

Burası Venedik Lagünü'nün ortasında olan ve gel git sayesinde bir alçalıp bir yükselen, kanalları, köprüleri, palazzoları, gondolları ile ne yeryüzünde ne de denizde olan ama ikisinin tam ortasından replikler fısıldayan bir kent. Napoleon Bonaparte'ın Avrupanın en güzel salonu dediği, Bizans mimarisinden örnekler taşıyan yapıları, birbiri ardına açılan yemyeşil meydanları, başınızdan bir an olsun eksilmeyen güvercinleri ile 13.yy'dan günümüze güzelliğinden hiç bir şey kaybetmemiş evrensel mirasımızın göz bebeği Venedik.

Venedik demek biraz da maskeler demek. Her bir maskenin hikayesi hayattan bir rol çalıyor bu kentte. Siz bir yandan dar sokaklarda yürüyüp yol bulmaya çalışırken yanınızdan geçen maskeli birisi de kendine bir rol kapmaya çalışıyor hayattan. Sokaklarda satılan maskeler sizi başka bir filmin oyuncusu olmaya çağrıyor apansız ve fütursuzca. Kent bu dünyaya ait olmayan bir sahne izlenimi veriyor güzelliğinden dolayı. Okuduğumuz çoğu tiyatro oyununun karakterleri sanki birazdan karşımıza çıkacak ve gerçekle olan bağlantımızı değiştirecek sanki. Venedik gerçekle rüya arasında bir kent, evlerinin yarısının gömülü olduğu suların altında sanki bir gizem yatıyor kulağını kabartanlara fısıldanmak üzere.

Bugün Venedik senede gelen yirmi milyonu aşkın turisti ile sahnesinden roller vermeye devam ediyor. kanal boyunca sıralanan palazzolar eğilip selam verircesine karşılıyor ve uğurluyor gelenleri. Gondollar ve vaporettolar bu yaşam ırmağında sessizce yolculuk ederken geçmişe bir ağıt niteliğindeki kimi zaman hüzünlü olan bu kent mağrur bir şekilde gelenleri ağırlıyor. Sular yükseliyor alçalıyor, yüzyıllar geçiyor, labirent sokakları sayesinde kendini asla ele geçirtmemiş bu kent hayatı özgürleştirerek salınıyor yeryüzünde. Venedik hayatın en güzel zamanını temsil ediyor. çünkü zaman burada durmuş. Akreple yelkovan gondolcuların şarkılarıyla dans ediyor. daracık kanallar sarıp sarmalıyor gelenleri. Labirent sokaklar çıkış vermiyor gelenlere.

Zamanında bir bataklık olan bu kent emeğin ve ustalığın eşi benzeri olmayan bir timsali. Venedik Bienali, Venedik Film festivali bize sunduğu armağanları. Ama özellikle her sene düzenlenen Venedik Festivali bu tiyatro sahnesi yeryüzünün en son perdesi adeta. Yüzlerce değişik kostüme bürünen insanlar yeryüzünün en şiirsel en tarihi kentlerinden birinde en derin arzularını gerçek kılabiliyor. Ve sosyal ayrımları ortadan kaldırıp yaşamı gerçek akışına bırakıyor. Venedik işte o günlerde gündelik hayatında çıkarttığı maskeleri tekrar takıyor, ve gizemli bir prenses olarak maskeli konuklarını labirent sokaklarında güzelliğe hapsediyor. San Marco meydanında yüzlerce senedir aynı şarkıları çalan orkestralar zamanın yitip giden günlerine bir ağıt adeta. Rialto köprüsü Gondolların birer nota gibi dizildiği kanallar Venedik'in unutulmaz sesi. Burası insanlık tarihimizin en narin kenti. Sular altında kalmaması için hepimizin elimizden geleni yaparak ona sahip çıkması gereken kendi mirasımız. O miras ki bazen yarısı sular altında kalmış en mütevazi palazzo'dan size göz kırpabilir, bazen Rialto'nun kalabalıklarından uzak dar bir sokaktaki trattoria'da karşınıza bir Bellini'nin son yudumunda çıkar inceden, bir gondolcunun uzaktan söylediği bir arya alır sizi zamanda yolculuk yaptırır şimdi göremediğiniz aile fertlerine taşır, yanınızdan geçen güzel bir insanla yeni bir rol çizerseniz hayaller kurup ama yanınızdaki kadar değerlisi yoktur, kimin kolundaysanız odur gerçek sahne arkadaşınız. Venedik'te bu sahneyi size verir, sonra arkasına yaslanarak seyreder, bakalım hayat rolünüzü nasıl oynuyorsunuz?

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.