Haberler

"Tramvay hattıyla İzmir perişan olur"

Tarih: 30 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır
Büyükşehir'in Üçkuyular-Halkapınar Tramvay hattı ile ilgili rapor hazırlattığını belirten Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, "Bu proje İzmir'e ihanettir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Dr. Burhan Özfatura, İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular-Halkapınar Tramvay hattıyla izmir'in perişan edileceğini savundu. Özfatura, "Bu proje İzmir'e yapılacak en büyük ihanetlerden biri" ifadesini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Aralık ayında Ulaştırma Bakanlığı'na, Kordon ve Karşıyaka'ya, sahilden tramvay yapma talebiyle başvurduğunu ve onay istediğini söyleyen Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, bu projeyle ilgili endişeleri olduğunu söyledi. Yıldırım bu sözleri sarfederken, projeyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Dr. Burhan Özfatura'dan sert bir çıkış geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular-Halkapınar Tramvay hattıyla İzmir'in perişan edileceğini belirten Özfatura, "Teknik elemanlara konuyla ilgili bir rapor hazırlattım. Bu proje İzmir'e yapılacak en büyük ihanetlerden biri" açıklamasında bulundu. Hatla birlikte sahil bulvarındaki bütün ağaçların, yeşilliklerin ve otoparkların yok olacağını, trafikte sıkışıklık yaşanacağını, bazı meydanların yok olacağını savunan Özfatura, kendilerinin tretuvarları deniz tarafına yaptıklarını ancak hattın kara tarafından gittiğini kaydederek İzmir için büyük kayıpların olacağı uyarısında bulundu.

Özfatura'nın itiraz ettiği noktalardan bazıları
13 kilometrelik bir hat boyunca yapılacak olan Üçkuyular-Halkapınar tramvay güzergahının 2013 yılında işletmeye alınması planlanıyor ve güzergah projesi onaylanmış durumda. Özfatura'nın 26 başlık altında topladığı itirazlar içinde başlıcaları şu şekilde sıralanıyor:

1- Tramvay hattı boyunca 3 bin araçlıktan fazla otopark ortadan kalkacak. Bu sayı içine, yol kenarına park eden araçlar ve Şehit Nevres Bulvarı kenarında yer alan düzenli otoparklar dahil edilmedi. Yine bu kesimde yer alan park düzenlemesi ve yeşil alanlar ortadan kalkacak.

2- Güzelyalı kesiminde çok sayıda ağaç kesilecek.

3- Konak Meydanı'nda tramvay hattı Yeni Karamürsel önünden geçemeyecek, ayrıca Konak Meydanı'nda yer alan trafik altgeçidinden de geçemeyeceği için Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara kesiminden Varyant'a erişen viyadük altından geçerek Konak Meydanı'nın iç kesimine yönelecek. Burada yer alan ve kıyının eski durumunu simgeleyen havuzlar üzerinden geçecek. Bu geçiş ile burada yer alan havuz ortadan kalkacak.

4- Yine bu geçiş ile viyadük altında ve kenarında yer alan otoparklar kalkacak. Dolayısıyla Konak altgeçidinin kara kesiminden, Konak Meydanı kenarından geçtikten sonra tramvay hattı Konak Vapur İskelesi önüne gelecek. Bu geçişle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı dikine kesilecek. Bu geçiş trafiği zora sokacak.

5- Konak Vapur İskelesi önünden Konak Pier'e doğru gidecek hat, kıyıda yer alan ve İzmirlilerin tatil günleri gezindiği Konak sahil kesiminde yer alan yaya gezinti alanları ve yeşil dokuyu ortadan kaldıracak. Konak Pier önüne gelen hat, buranın trafiğine ancak yetecek genişlikteki ulaşım hatlarının daralmasına sebep olacak.

6- Konak Pier önünde yer alan demirden yapılma yaya geçidinin altından geçecek yüksekliğe erişmek için kıyıya yakın gidecek tramvay hattı buradan Birinci Kordon'a çıkacak. Bu çıkış ile Birinci Kordon'dan Cumhuriyet Bulvarı'na olan dönüş ortadan kalkacak ve yeni bir trafik problemi ve sıkışıklığı ortaya çıkacak.

7- Birinci Kordon'dan Gazi Bulvarı'na kadar gidecek tramvay hattı bu kesimde yer alan yol kenarı otoparklarını ortadan kaldırmanın yanında bu kesimi trafiğe de kapatacak bir durum ortaya koyacak.

8- Kordon'dan Gazi Bulvarı'na erişen tramvay hattı bu bulvarın kıyıya göre sol trafik aksını ortadan kaldıracak ve yol sağa doğru sıkışacak.

9- Gazi Bulvarı önünden Şehit Fethi Bey Caddesi'ne yine 30 metre yarıçaplı bir kurb ile dönecek olan tramvay rayları geniş bir alanı kaplayacak ve bu alan 3 dakikada bir geçecek tramvay nedeniyle trafiğe kapanacak.

10- Cumhuriyet Meydanı'nın geliş-gidiş olan iki trafik aksının Konak istikametine giden hattı tramvaya tahsis edilecek. Sonuçta Cumhuriyet Meydanı daralacak. SİT alanı olan bu meydanın daralması için Koruma Kurulu'ndan görüş alınmadan proje belediye tarafından onandı.

11- Şehit Nevres Bulvarı'ndan Montrö Meydanı'na çıkacak hat buranın meydan fonksiyonunu ortadan kaldıracak ve meydan yok olacak, orta havuz kaldırılacak. Lozan Meydanı'ndan Tekel önündeki Vahap Özaltay Meydanı'na kadar giden Şair Eşref Bulvarı'nın orta refüjünde yer alan yüzlerce dut ağacı kesilecek.

Alsancak Garı önüne gelindiğinde tescilli yapılar nedeniyle genişletilemeyen yolda büyük trafik sorunu yaşanacak.

Çakmur da eleştiride bulundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur ise, seçimlere iki hafta kala böyle bir tartışma açılmasını yanlış bulduğunu belirterek hem Burhan Özfatura'yı hem de Aziz Kocaoğlu'nu eleştirdi. Çakmur, "Benden sonra gelen belediye başkanının bu konuda söz söyleyemeye hiç hakkı yok. Karşıyaka'da başlatacağım tramvay hattını yırttı, çöp sepetine attı. Metroyu bozup iki yıl ertelediği gibi, tramvay yerine, denizi olmayan Buca'ya balık hali yaptı. Şimdi bunlar neyin tartışmasını yapıyor. İnsanları bu kadar akıl ve mantık dışı mı sayıyor" dedi. 1993 yılı sonunda metro ihalesi yaptıklarını sözleşmede hediye olarak da Karşıyaka'ya tramvay hattı yapılacağının karara bağlandığını söyleyen Çakmur, "Binali Bey'in o zaman nerede görev yaptığını bilmiyorum ama o zaman tramvay projesini tozlu raflarda tutanlar şimdi tramvay taştışması yapıyor. İzmirlilere saygısızlık yapıyorlar. İzmir metroyu unutsun diyen bir insan, tramvay hakkında akıl vermeye kalkıyor" dedi.

1994'te yapılan ulaşım master planının 17 yıldan beri tozlu raflarda tutulduğunu söyleyerek eleştiri oklarını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da yönelten Çakmur, "Metronun çoktan Üçkuyular'da olması gerekirdi. Buca, Bornova, Güzelbahçe bağlantıları da bitmeliydi. 20 yıldan bu yana Üçkuyular'a gidemediler" dedi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.