Haberler

Google ve Ingenhoven: Cennette Gerçekleşecek Bir Birliktelik

Tarih: 30 Mayıs 2011 Kaynak: Arkhitekton Çeviren: Derya Yazman

Ingenhoven tarafından tasarlanmayan mevcut Googleplex

Herhangi bir binanın başarısında müşteri-mimar ilişkisi oldukça önemli. Başarı, şan, şöhret ve popülerlik olmadan, müşteri ile mimarın isteklerinin sentezi ile ölçülür. Bu, akılların buluşması ve düşündüğünüzden de ender olabilecek bir durum.

Google'ın görevlendirdiği Ingenhoven'ın Mountain View'deki ana kampüs binalarını tasarlamasıyla elde edecekleri proje, büyük bir olasılıkla başarılı olacak. Google, her biri çok yetenekli ve zengin olan mühendisler tarafından işletiliyor. Mühendis oldukları için de olaylara sistematik ve mantık çerçevesinde bakabiliyorlar. Neden her gün kullandığımız ve birileri tarafından çok sınırlı bir "tasarım gözüyle" tasarlanmış bu yüzlerce müthiş hizmete sahipler? Belki de "minimal" kelimesi Google'ın web tasarımını tanımlamak için en kibar yol. Bazı yetenekli tasarımcılar bunun için senelerce çalıştı, fakat başaramadılar. Köklü mühendisliğin yaklaşımı, Google VP Marissa Mayer tarafından "doğru" olanı bulmak için mavinin 41 çeşitini test eden çalışmanın sonucunda toplandı.

Peki öyleyse mimarlık ile ne yapılır?

Ingenhoven hakkında burada yazılmadan önce, bu durum bana mantıklı bir birliktelik olarak gözüküyordu. Mimarlık, mühendislik yaklaşımı ile deneyimleniyor. Bu da şüphesiz Google'a uyacak. Proje, Google ve Ingenhoven için bir ilk. Google tarafından görevlendirilen bir mimarın ilk binası ve Ingenhoven için de ilk Amerikan projesi.

Christoph Ingenhoven, "... tasarım süreci, hiçbir süs kullanılmadan doğal olması için özeniliyor," diyor.

Google ve Ingenhoven, müşteri-mimar birlikteliğini belki de cennette gerçekleştirecekler. Aynı zamanda, diğer büyük teknoloji firması ve mimar görüşmelere başladı: Apple and Foster. Ancak zaman bizlere anlatacak, bu ilişkiyi...

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.