Haberler

Van'da büyükşehir olma heyecanı

Tarih: 31 Mayıs 2011 Kaynak: Türkiye
Van'ın büyükşehir statüsüne kavuşacak iller arasında yer alması, 1 milyon 35 bin 418 nüfuslu kentte büyük sevinç getirdi. TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi Başkanı Dr. Şahabettin Öztürk, Van'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük illerinden biri olduğunu belirterek, kentin sadece nüfus olarak değil, bölge olarak da stratejik bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Van'ın büyükşehir statüsüne kavuşacak iller arasında yer alması, 1 milyon 35 bin 418 nüfuslu kentte büyük sevinç getirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi Başkanı Dr. Şahabettin Öztürk, Van'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük illerinden biri olduğunu belirterek, kentin sadece nüfus olarak değil, bölge olarak da stratejik bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Van'ın büyükşehir olması için oda olarak yıllarca çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti:
"Van'ın nüfusu göç nedeniyle son yıllarda 4 katına çıkmıştır. Bu nedenle yerel yönetimlerin halka sağlıklı hizmet sunması, pek mümkün görülmemektedir. Bu amaçla Van'ın merkezinin yanı sıra Bostaniçi, İskele ve Edremit kesimlerinde de birer belediyenin olması hizmet bakımımdan kaçınılmazdır. Dolayısıyla hükümetin yapmış olduğu bu çalışmayı destekliyoruz."

-"VAN DAHA KÜLTÜRLÜ VE MODERN BİR KENT OLACAK"-
Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak da, Van'ın büyükşehir adayı olarak belirtilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Van'ın, Türkiye'nin nüfus ve alan bakımından büyük illerinden biri olduğunu anlatan Irak, Van'ın yıllardır büyükşehir olma hayali olduğunu dile getirerek, "Van, yoğun bir göç alıyor. Çok hızlı altyapı ihtiyacı var. Büyükşehir olması durumunda, bu hizmetleri daha da hızlı bir şekilde alacağı anlamına geliyor. Çünkü bütçeden daha çok pay alacaktır. Diğer belediyelerin almış olduğu kararlar, bir denetime tabi tutulacaktır. Bu da imar planının, daha doğru uygulanması anlamına geliyor. İlimizin büyükşehir olması, daha iyi hizmet ve bütçeden daha fazla pay anlamına geliyor. Van daha kültürlü ve modern bir kent olacak. Bunu, büyük bir heyecanla bekliyoruz" dedi.

-KAHRAMANMARAŞ'TA BÜYÜKŞEHİR HEYECANI-
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, bir şehrin büyükşehir olmasının o kentin geleceği açısından çok şey ifade ettiğini söyledi.

Kahramanmaraşlıların büyükşehir müjdesini yıllardır beklediğini anlatan Poyraz, "Bu ses Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Bilindiği üzere ülkemizde büyükşehirle ilgili iki konu cereyan ediyor. Birincisi hemen çevremizde bulunan Adana, Gaziantep ve Kayseri gibi illerde uygulanan sistem. Diğeri ise Kocaeli ve İstanbul örneği. Zaten Başbakanımız bu açıkladığı 11 il için Kocaeli modelini örnek gösterdi" diye konuştu.

Poyraz, bir şehrin büyükşehir olmasının o şehrin geleceği açısından çok şey ifade ettiğini kayderek, "Olaya sadece parasal olarak bakmamak lazım. Burada bir plan bütünlüğü esas alınıyor. İşin bizce öz noktası burası. Yoksa zaten şehrin büyükşehir olmasıyla birlikte bütçesi artacak, bu önemli avantaj. Ancak ili bütün olarak ele aldığınızda gelişim de buna paralel olacak. Kahramanmaraş'ın büyükşehir olması ile birlikte insanların yaşam standardı artacak. Elbette ilk başta küçük sıkıntılar olabilir. Ama gelecekte ilimiz açısından prestij ve imaj açısından büyük faydalarını göreceğiz. Getirisi götürüsünden fazla olacaktır. Zaten Kahramanmaraş bunu hak ediyordu" dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası(KMTSO) Kemal Karakçük ise büyükşehir statüsüne kavuşacak Kahramanmaraş'ın dinamizminin de artacağına inandığını söyledi.

İş dünyası olarak alınan bu karara teşekkür ettiklerini belirten Karaküçük, "Büyükşehir olmanın ciddi ve önemli kazanımları var. İlk başta şehrin daha hızlı gelişmesine katkı sağlayacaktır. Yatırımlardan, merkezden alacağı paylarla büyük imkanlara kavuşacaktır" diye konuştu.

Karaküçük, ilçelerin merkeze bağlanacağını dile getirerek, "Ayrıca şunu belirtmekte yarar var. Anadolu'nun bir çok bölgesindeki küçük beldeler bence kamusal bir israf oluşturuyor. Bu anlamda da ülkemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum. Olayı makro anlamda düşünmek gerekiyor. Çünkü bu vesile ile kentlerimiz daha büyük dinamizme kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.

-KAHRAMANMARAŞ GELİŞECEK -
Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarları Odaları (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu ise, büyükşehir statüsüne kavuşacak Kahramanmaraş'ın daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

Her yapılan kanun ve düzenlemelerin halkın yararına olduğunu anlatan Kuybu, "Önemli olan bu makamları kullanan insanların halkın yararına olacak işlere imza atmasıdır. İlla ki büyükşehir olmanın bir bedeli olacaktır. Öncelikle vergiler açısından...Bunun götürüsü olacak ama daha fazla getirisi de olabilir. İlimizin bu vesile ile daha da gelişeceğini düşünüyorum. Ancak bunu yaparken de beldelerimizi mağdur etmememiz gerekiyor. İnşallah bunların da programları ayrı ayrı yapılır" dedi.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi kentin büyükşehir olması ile birlikte hedeflerinin de daha da büyüyeceğini kaydetti.
Son yıllarda özellikle sanayi anlamında büyük mesafe kat eden Kahramanmaraş'ın bu yönüyle de büyükşehir olmayı hak ettiğini savunan Şirikçi, "Mutlak suretle bizim için avantaj olacaktır. Yatırımların artacağını ve planlı bir şehir olma yolunda yeni kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Alınan bu kararın özellikle iş dünyasının yatırım yapma anlamında da kamçılayacağına inancım tamdır" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.