Haberler

Silopi'deki fırtınada 2 cami minaresi devrildi

Tarih: 31 Mayıs 2011 Kaynak: Türkiye Yazan: Ali Güven
Şırnak'ın Silopi ilçesinde deprem sonrası meydana gelen şiddetli yağmur ve fırtına ilçedeki binlerce dönümlük ekili alana hasar verirken, 2 caminin minaresinin de yıkılmasına sebep oldu. Gök gürlemesi sonucu korkuya kapılarak kalp krizi geçiren bir kadın ise hayatını kaybetti. Tarım alanlarında 200 dönümlük ekili ürünlerin yüzde 90'ında hasar meydana geldi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde deprem sonrası meydana gelen şiddetli yağmur ve fırtına ilçedeki binlerce dönümlük ekili alana hasar verirken, 2 caminin minaresinin de yıkılmasına sebep oldu. Gök gürlemesi sonucu korkuya kapılarak kalp krizi geçiren bir kadın ise hayatını kaybetti. Tarım alanlarında 200 dönümlük ekili ürünlerin yüzde 90'ında hasar meydana geldi.

Şırnak'ta meydana gelen 4,6 şiddetindeki depremden 2 saat sonrasında Silopi ilçesinde şiddetli fırtına meydana geldi. Yaklaşık 20 dakika aralıksız yağan dolu nedeniyle ilçe merkezinde birçok yer sular altında kaldı. Gök gürültüsü sesinden dolayı kalp krizi geçiren Emine Sezgin adlı kişi ise hayatını kaybetti.

Fırtınanın şiddetli olduğu Silopi ilçesinin Başverimli beldesinde ise Telkabin Köyü Camisi ile Köprübaşı Camisi'nin minareleri rüzgarın etkisi ile yıkıldı. Cemaatin ikindi namazı kıldığı sırada meydana gelen olayda ölen ya da yaralanan olmazken, caminin ortasında ve kenarlarında delikler ve çatlaklar meydana geldi.
Bir vatandaşın evinin önüne park ettiği araçta ise maddi hasar meydana geldi. Olayın şokunu yaşayan Nurşide Katılmış, fırtına başladığında araç içerisinde bulunan çocuklarını eve çağırdığını, çocukların eve geldikten kısa bir süre sonra yıkılan minarenin kafa kısmının araca çarptığını söyledi. Olayı anlatan Ferhat Katılmış, annesinin fırtınadan önce kendisini çağırdığını, eve girdikten kısa bir süre sonra da minarenin aracın üzerine yıkıldığını söyledi. Minarenin yıkıldığı camide ikindi namazını kıldıklarını söyleyen İbrahim Usal adlı vatandaş ise fırtına sonucu minarenin sola doğru caminin ve bir aracın üzerine yıkıldığını belirtti.

Şırnak Müftüsü Abdullah Kaplan ile Silopi Müftüsü Nurullah Aktaş, minareleri yıkılan Başköy ile Köprübaşı Köyü'nü ziyaret ederek 'Geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Camilerdeki hasar ile ilgili yetkililerden bilgi alan Müftü Kaplan, "Olaylarda can kaybının olmaması tek tesellimiz. Allaha şükür ki kimsenin canı yanmadı." dedi.

FIRTINA EVLERİN ÇATISINI UÇURDU
Diğer taraftan, Silopi ilçesine bağlı köylerde yağışlarla birlikte etkili olan fırtına, birçok evin çatısını uçurdu. Enerji nakil hatlarının da hasar gördüğü ilçede dünden beri enerji kesintisi uygulandı. Silopi'de buğday, arpa, mercimek ve pamuk tarlalarında yüzde 90'a varan hasar meydana geldiği açıklandı.

Tarım alanlarında hasar meydana gelen köyleri ziyaret eden Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız, zararları tespit edeceklerini ve köylülerin mağduriyetini gidereceklerini söyledi. Bu akşam yetkililerle köyleri dolaştıklarını ve yarın sabah sağlıklı bir tespit yapacaklarını belirten Kaymakam Yıldız, 200 dönümlük bir alanın zarar gördüğünü söyledi. Yarın tespitleri yaptıktan sonra Bakanlığa bildireceklerini söyleyen Bünyamin Yıldız, bunun afet kapsamına girmesini istediklerini kaydetti.

Bünyamin Yıldız, "Biz arazide incelemelerde bulunduk. Hakikaten şu anda kullanılmaz durumda. Bu tespitleri yapıp yarın en kısa zamanda yetkili yerlere bildireceğiz. Mağdur olmamaları konusunda da elimizde geleceğini yapacağız." dedi.

Diğer taraftan, zarar gören köyleri ziyaret eden Şırnak AK Parti birinci sıra milletvekili adayı Emin Dindar ise köylere gidip bazı incelemelerde bulundu. Köylülerle görüşen Emin Dindar, olayı afet bölgesine girmesi için gerekli yerlerle görüşeceklerini söyledi.
Emin Dindar, "Yaşanan olay ilahi bir iştir. Olan zararlar bellidir. Biz de mecburuz bunu afet bölgesi ilan etmeye. Hepsi bizim milletimizdir, mecburuz milletimizin hizmetini yapamaya." diye konuştu.

Silopi Ortaköy Muhtarı Asım Yıldırım ise "Bir saat yağan dolu tarlalarımız, ekinlerimize zarar verdi. Bizim hiçbir şeyimiz kalmadı. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Bu olay afet bölgesi ilan edilsin. Devletimiz biran önce halkın zararını tespit etsin. Halk çok mağdurdur. Bu sene bizim ekinlerimiz çok güzeldi, çok masraf ettik. Biz başbakanımızdan, bakanlarımızdan ve milletvekillerimizden rica ediyoruz, bize yardım etsinler." şeklinde konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.