Haberler

Avrupa Kentleri Osmangazi'de

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: Olay
Osmangazi Belediyesi ve Avrupa Şehirler Birliği (EUROCITIES) iş birliği ile düzenlenen 'Avrupa Genişlemesi ve AB Komşuluk Politikası için Kentlerin Diyaloğu' semineri Bursa'da başladı.

İlk oturumda konuşan Prof. Dr. Cengiz Aktar, Türkiye'nin bir korku nesnesi olarak Avrupa ülkeleri tarafından dini ve kültürüyle sindirilemeyen bir ülke olduğunu söyledi.

Avrupa'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği "Bursa Tanıtım Günleri" organizasyonuyla Türkiye'nin ve Bursa'nın tanıtımına büyük katkı sağlayan Osmangazi Belediyesi, bu kez Avrupa kentlerinin temsilcilerini kentlerarası diyalog için Bursa'da buluşturdu. Almira Otel'de başlayan ve Avrupa ile yakın coğrafyasından 40'ı aşkın ülke temsilcisinin katıldığı "Avrupa Genişlemesi ve AB Komşuluk Politikası için Kentlerin Diyalogu" seminerinin açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak Avrupa şehirleriyle iş birliği yürüttüklerini, düzenlenen seminerin de bu çalışmaların devamı olduğunu anlattı.

Bursa'ya gelen konuk ülke temsilcilerinin hem şehri tanıma fırsatı bulacaklarını, hem de birbirleriyle iletişim kuracaklarını dile getiren Dündar, "Türkiye Avrupa ile Asya arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Bir yandan AB üyesi olmak için çaba sarf ederken bir yandan da Asya ile bağlantıyı kuruyor. Bu özelliği ile Türkiye AB için çok farklı partner olacaktır. AB Ortadoğu ve Asya'ya Türkiye üzerinden açılımlarını yapabilir diye düşünüyorum " dedi.

Globalleşen dünyada merkezi yönetimlerin sürdürdüğü barış ve iş birliği çabalarına yerel yönetimlerin buna olumlu katkı sağladıklarına dikkati çeken Başkan Dündar, şehirlerin ilişkilerinin gelişmesinin merkezi hükümetlere olumlu yansıdığını vurguladı. Osmangazi Belediyesi olarak Avrupa ve Balkan şehirleriyle ilişkileri daha ileriye taşıma çabasında olduklarına da işaret eden Dündar, kentlerin günümüz bir biriyle yarıştığını ve ülkelerin tanıtımında büyük katkı sağladığını kaydetti.

Bu tür organizasyonların yerel yönetimlerin yatırımlarını şekillendirdiğini anlatan Başkan Dündar, katılımcılara Osmangazi Belediyesi'nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Dündar'ın ardından söz alan Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta da Bursa Valiliği'nin AB ile işbirliği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AB'NİN GENİŞLEME HASTALIĞI
"AB Genişlemesi ve Avrupa Komşuluk Politikasındaki Mevcut Sorunlar ve Gelecek tehditler" konulu giriş oturumunda konuşan Prof. Dr. Cengiz Aktar, sözlerine, hem Türkiye hem de AB gündeminden düşen AB üyelik sürecini yeniden gündeme taşıyan uluslararası semineri düzenleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür ederek başladı. Avrupa Birliği'nin genişleme yorgunluğu denilen ve sebebi belli olmayan vahim bir rahatsızlığa kapıldığını ve bunun tedavisinin olmadığını aktaran Aktar, "Bu 2004 genişlemesi ve buna eklenen Bulgaristan ve Romanya'nın ardından ortaya çıkan bir yorgunluk. Ciddi, hatta vahim bir hastalık bu. Bu sadece Türkiye'ye değil batı Balkanlara da yansıyor ve üyelik süreci iyi gitmiyor. AB'nin kurucu ülkelerinde güçlü bir irade artık yok, böyle temel bir sorunla karşı karşıyayız" dedi.

Türkiye'nin 1959 yılından beri AB'nin en eski ve sabit adayı olduğunun altını çizen Aktar, buna karşılık Türkiye'nin hala bir korku nesnesi, diniyle kültürüyle sindirilemeyen bir ülke durumunda olduğuna vurgu yaptı. Üyelik sürecini anlatan ve AB'nin 2014-2020 yıllarını kapsayan planında Türkiye'ye yer verilmediğine dikkati çeken Aktar, üyelikle ilgili gelişmelerin ancak bu tarihten sonra olabileceğini söyledi. AB ülkelerinin artık genişlemeye sıcak bakmadıklarını ifade eden Dr. Aktar, Avrupa'nın artık kendi gölgesinden korkar bir hale geldiğini, genişleme yorgunluğunun derinleşerek kronik bir hale döndüğünü dile getirdi.

Tüm bu olumsuzlukların aşılmasında şehirler ve bölgeler arasındaki iş birliklerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Aktar, "Türkiye'de bölgesel yönetimler yok. Yeni yeni çalışmaları yürüyor. Bu süreçte 26 bölge oluşturuldu ve kalkınma ajansları kuruldu. Bursa ile Almanya'nın Hessen kenti arasında ilk kez bir işbirliği anlaşması yapıldı. Bundan sonra diğer bölgelerde bu tür anlaşmalar yapacak. Bu Türkiye için yeni ama çok önemli bir adım" diye konuştu.

Uluslararası seminerin ilk oturumunda Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Gaye Doğanoğlu, Hırvatistan Belediyeler Birliği temsilcisi ve Medulin Belediye Başkanı Goran Buic ile Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, "AB Genişlemesi, Aday Ülkelerdeki Şehirlere Ne Getirir" başlığı altında düşüncelerini aktardı. Seminerin ilk gününde "Şehirler için mali fırsatlar" ve "AB'de Kentler Ağı ve Diyalog" oturumları gerçekleştirildi.

Uluslararası "Avrupa Genişlemesi ve AB Komşuluk Politikası için Kentlerin Diyalogu " seminerine katılan ülke delegasyonları şöyle: Avrupa Birliği Ülkeleri: Avusturya Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık. Aday Ülkeler: Makedonya, Hırvatistan, İzlanda, Türkiye. Avrupa Komşuluk Politikası: Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Mısır, Gürcistan, Ukrayna. Balkan Ülkeleri: Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova ve Sırbistan.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.