Haberler

Akademiden mahalleye selam

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Bahar Çuhadar
Görmüş geçirmiş Abbasağa Mahallesi ve komşu Yıldız Teknik Üniversitesi iletişim kurabiliyor mu? İlişkileri geliştirmek isteyen hocalarla öğrenciler elele verdi, ortaya 'Karşı Mahalleden Haber Var' adlı kent projesi çıktı.

Abbasağa Mahallesi'ndeki evine gitmek isteyenler ‘Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Durağı'nda iner otobüsten, tarif gerekirse, ‘Yıldız Teknik'in karşı mahallesi' kolaylaştırıcıdır. Yıldızlı öğrenciler de mahallenin yokuşu bol sokaklarındaki bitişik nizam apartmanlarında ikamet eder. Mezun olduktan sonra da hem kentin göbeğinde konumlanan, hem de parkı, yeşil alanları, kahvesi ve burada doğup büyümüş sakinleriyle eski mahalle tadını yaşatan Abbasağa'da oturmaya devam edeni bol olur.

13 yıllık bir Abbasağa sakini olarak, mahallenin, tam karşıdaki üniversitenin Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde verilen ‘Kamusal Pratikler' dersinde, öğrenciler tarafından geliştirilen bir projeye konu olması heyecan vericiydi.

Proje muhtemelen iki tarafın da pek düşünmediği bir mevzuya dikkat çekiyor: Dip dibe yaşayan mahalleli ve öğrenciler neredeyse hiç temas etmiyor. Aradaki üst geçit, iki tarafı sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak da ayırıyor.

Proje yürütücüsü, kendisi de mahallede oturan Yrd. Doç. Dr. Zerrin İren Boynudelik, iki tarafın da birbirine karşı nasıl yargılar beslediğini anlamak istediklerini anlatıyor: "Mahalleli bilir, burada bir okul var ama hiç sempatik davranmazlar, ‘Öğrenci dediğin muzurdur ve her şeyi yapar' gibi bir algı var. Öğrencilerin büyük kısmı köprünün öbür tarafını bilmiyor. Okul olarak nasıl bir imaj bırakıyoruz orada? Okuldakiler de demek ki karşı tarafı dikkate almıyor ama orada insanlar yaşıyor. Bu fikri derse dönüştürelim dedik. Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin seçmeli dersi; Kamusal Pratikler. Bunu bir araştırma projesine dönüştürdük, sergi çıktı."

Yrd. Doç. Dr. Emine Önel Kurt, Öğr. Gör. Levent Çalıkoğlu ve Öğr. Gör. Nevin Çakmakoğlu Barut'un yürütücülerinden olduğu ve beş ayrı çalışmadan oluşan projenin sergisi 3 Haziran'a kadar YTÜ, Yüksel Sabancı Sanat Merkezi'nde.

Abbasağa Çİftçİlerİ
Abbasağa Parkı civarını en hareketlendiren projelerden biri, mahalleden 50 kişinin katıldığı ‘Abbasağa Çiftçileri' projesi olmuş. Buluşma üssü parkın kıyısında, Güneş Saati'nin dibindeki kahve. Mete Altuniğne, Bertan Arın, Çayan İnce, Erdinç Erdem, Merve Uçak ve Şafak Akça'dan oluşan ekip Yeryüzü Derneği'nin de desteğiyle mahalleliyi ‘sebze meyve üretmeye' davet etmiş.

Balkonlarda, bakkal tezgahlarında ‘Abbasağa Çiftçileri' bayrağı dalgalanmış, domates ve taze soğan fideleri, saksılar dağıtılmış. Ürünler şu anda sergi alanında boy gösteriyor. Balkon tarımını teşvik etmeyi ve mahalleliyle öğrencileri kaynaştırmayı hedefleyen proje iki hedefe de ulaşmış durumda.

Ekipten Mete Altuniğne, mahalleliyle aralarında "Benim toprağım garip oldu, ne yapsam? Domatesim sıkıntı yaşıyor..." türü sohbetler yaşandığını anlatıyor. Mahalleden, arka bahçesini değerlendirmek üzere destek isteyenler de var. Altuniğne; "Aramızda görünmeyen bir duvar vardı. Yıkmak çok iddialı olabilir ama duvarı çatlattığımızı düşünüyorum" diyor.

Şehr-İ Deformasyon
Proje ekibi Rüya Aykutalp, Gizem Gül, Pınar Tuncer işe hiç tanımadıkları Abbasağa ve Cihannüma mahallelerini arşınlayarak başlamış. 1950'lerin ikinci yarısında Barbaros Bulvarı'nın açılmasının, Beşiktaş'ın yıkımlar esnasında tarihi dokusunun zarar görmesinin, mahalleliyi nasıl etkilediğini görmek istemişler. Katılımcılardan sokaklarındaki olumsuzlukları tek cümleyle ifade edip, fotoğraflamaları istenmiş. Kimi cep telefonuyla çekmiş ‘sıkıntının fotoğrafını', kimi öğrencilerin kamerasıyla. Sonuç; trafikten izmaritlere uzanan bir ‘resimli anket'...

Öğrenciler sonuçta mahalleyi daha çok benimsediklerini, Abbasağa Parkı'nda çay içmenin öncelikle tercih eder hale geldiklerini anlatıyor.

Abbasağa Canlanıyor
Esengül Çelik, Abbasağa Parkı'ndaki ‘Demokrasi Şehitleri' heykellerini görünür kılmak üzere, heykellere hayattayken en sevdikleri bir aksesuarı yerleştirme fikrini geliştirmiş. Fikrini dijital ortamda gerçekleştirebilmiş, Bahriye Üçok'un boynuna bir şal atıvermiş örneğin, Photoshop marifetiyle. Öncesinde kendisinin de bihaber olduğu heykelleri hayata katmak istediğini anlatıyor:

"Heykelleri görünür kılmak için en çok kullandıkları aksesuarlarla yaşatmak istedim. Demokrasi uğruna hayatını kaybetmiş bu aydınların ‘Yeni tip kamusal sanat' aracılığıyla sanatın demokratikleşmesine de katkıda bulunmalarını amaçladım. Heykeltıraşlardan ve belediyeden izin almak gerekiyordu. Belediyeden onay aldım ama heykeltıraşlar sıcak bakmadı. Heykellere müdahalede bulunamadım. Fotoğrafların çekip, Photoshop'la ekleme yaptım. Heykelleri fotoğraflarken insanlar heykelleri yakından inceledi, projeyi anlatma fırsatı buldum."

Akaretler Dönüştü mü?
Serra Arabacıoğlu - Sena Günata ikilisi, Akaretler'deki kentsel dönüşümün, ömrünü burada geçirmiş insanları nasıl etkilediğini anlamak üzere Şair Nedim Esnaf Lokali'ndeki emeklilerle yaptıkları sohbetleri kayda almış. Genel kanı Serdar Bilgili'nin ‘lüks projesinin' caddeyi ışıl ışıl göstermekle birlikte, Beşiktaş için ‘aşırı' olduğu yönünde. Çocukluğu iki katlı sıralı evlerde geçmiş katılımcılar, ‘Nişantaşı usulü dükkanların' mahalleye hitap etmediğinden, geceleri caddenin nasıl da lüks otomobillerle dolduğundan dem vuruyor. Yine de ‘Serdar Bilgili iyi çocuktur' duygusu dikkat çekiyor. Söz ekipte: "Herkesin temiz ve ışıltılı görünümden memnun olduğunu ancak eski döneminde de burada yaşamış olan halkın bölgeyle kaynaşma sağlayamamış olduğunu gördük."

Biliyor muydun bunu?
Ece Akkoyun ve Tuğba Çolak video çalışmaları için yaşı 70, 80 civarında on kişiyle evlerinde görüşmüş: "YTÜ'nün kuruluşundan beri mahalleye etkisini gözlemleyebilmiş kişilerle konuştuk. En unutulmazı Josef Ovadya isimli şeker amcamızın evinde gördüklerimiz oldu. Projemizin ismi de onun bir cümlesinden. Evinde 40 eski televizyon var. Josef Bey gençliğinde eşiyle Vespa üzerinde İspanya'ya kadar gitmiş, gazeteye çıkmış. Bu sayfadan fotokopi çektirmiş, sergide herkese vermeye çalıştı. Projeyle eskimiş kapıların aralanmasını sağlayıp, içerideki hayatlara küçük birer dokunuşla hareket verdiğimize inanıyoruz."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.