Haberler

Almanya'nın yeni "enerjisi"

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC
2022 yılına kadar tüm nükleer santralleri kapatma kararı alan Almanya, yenilenebilir enerjilerin toplam enerji arzı içinde payını artırarak nükleer enerjiyi ikame etmeyi hedefliyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya'da, Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'ndeki kazanın ardından yoğunlaşan nükleer enerji tartışmaları, Federal Hükümet'in nükleer santrallerin en geç 2022 yılının sonuna kadar kapatılması kararı ile neticelendi.

Başbakan Angela Merkel bir süre önce nükleer santrallerin kapatılması konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere bir Etik Komisyonu oluşturulmasına önayak olmuş, söz konusu Komisyon da nükleer santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılması yönünde görüş bildirmişti.
Zorlu geçen görüşmelerin ardından alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Merkel, "İyi yolda olduğumuzu düşünüyorum. Ancak üzerinde düşünülmesi gereken pek çok konu var zira insanlar nükleer enerjinin nasıl devre dışı kalacağını, bu kararın elektrik fiyatlarına ne şekilde yansıyacağını bilmek istiyor. Günün birinde nükleer enerjiyi diğer ülkelerden ithal etmek zorunda kaldığımızı ve enerji dönüşümünü başaramamış olduğumuzu görmek de bizim için bir alternatif değildir. Ancak bunu başarabileceğimiz konusunda iyimserim" dedi.

Koalisyon hükümetinin aldığı karar uyarınca, Japonya'daki nükleer felaket sonrasında, güvenlik kontrolleri amacıyla geçici olarak faaliyet dışı bırakılan sekiz nükleer reaktör tümüyle kapatılacak, ancak bir eski reaktör 2013 yılına kadar enerji darboğazı ihtimaline karşı devreye girmek üzere hazır tutulacak. Diğer 6 nükleer reaktörün 2021 yılında, en yeni 3 reaktörün de 2022 yılı sonunda faaliyetlerine son vermesi öngörülüyor. Büyük enerji şirketlerinden tahsil edilen nükleer yakıt vergisi ise yürürlükte kalacak.

Almanya halen elektrik enerjisinin yüzde 22′sini nükleer santrallerden karşılıyor. Çevre Bakanı Norbert Röttgen, nükleer enerjiden vazgeçme kararının ülkeyi sıkıntıya sokmayacağını vurgularken, alternatif enerji planları konusunda ayrıntı vermedi. Bakan yalnızca yenilenebilir enerjilerin toplam enerji arzı içindeki payının yüzde 17'den yüzde 35'e çıkartılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Öte yandan Federal Hükümet'in nükleer enerjiden çıkış kararı farklı tepkilere neden oldu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Caludia Roth, pek çok konunun henüz açıklığa kavuşturulmadığına dikkat çekti.

Alman Enerji Ajansı'nın (Dena) Başkanı enerji uzmanı Stephan Kohler ise Almanya'nın güneyinin söz konusu karardan dezavantajlı çıkacağı görüşünde. Kohler, "Haritaya bir bakın. Nükleer enerji tesislerinin üçte ikisi Almanya'nın güneyinde, üçte biri de Almanya'nın kuzeyi Hamburg ve Bremen'de. Ortada ise termik santraller var. Biz şimdi nükleer tesislerin üçte ikisini kapatacak ve kuzeyde rüzgâr enerjisine ağırlık verecek olursak, bu bize güneyde hiçbir şekilde fayda sağlamaz, çünkü elektrik iletim hatları da yok; her şeyden önce de elektrik üretimi güvencede değil" dedi.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü Uzmanı Claudia Kemfert, kararın Alman ekonomisine ivme kazandıracağını savundu ve yatırımların artacağını, yeni istihdam olanaklarının yaratılacağını belirtti. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya'da siyasi alanda Yeşiller'in başını çektiği nükleer karşıtı hareket son aylarda yükselişe geçmişti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.