Haberler

İzmir ve Diyarbakır'a 'çılgın projeler'

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Başbakan Erdoğan, İzmir ve Diyarbakır'a yapılacak yeni yol, köprü, tünel ve şehir planlaması projelerini açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul'da yaptığı toplantı ile Diyarbakır ve İzmir'e yönelik projelerini açıkladı.

Erdoğan, projelere ilişkin şu bilgileri verdi.

''Diyarbakır için ilk projemiz, Suriçi yenileme projesi. 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır'ın tarihi surları iki yerden yıkılmış durumda. Bu iki yerde onarım yapacak, Suriçi'ne, o eski zamanlarda olduğu gibi bugün de yine kapılardan girilmesini sağlayacağız. Suriçi'ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz.

1272 yeni konut yapılarak, hiç kimsenin hakkı gaspedilmeden, bu sürecin tamamlanması için çalışmalarımız devam ediyor.''

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır için ikinci projelerinin de Diyarbakır Havaalanı Projesi olduğunu belirterek, ''Askeri ve Sivil havaalanını birbirinden ayırıyoruz. Yeni ve modern bir terminal binası ile Diyarbakır'a yaraşan sivil bir havaalanını Diyarbakır'a kazandırıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in, Ege'nin ve Akdeniz'in incisi; bulunulan coğrafyanın en önemli liman kentlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, İzmir'in ticaret, sanayi, turizm noktasında çok büyük bir potansiyel barındırdığını söyledi.

KÖRFEZ'E BATIRMA TÜNEL VE 4.5 KM'LİK KÖPRÜ
İzmir'in bu potansiyelini açığa çıkarmak, İzmir'in ihmal edilen bu yanını ortaya koyabilmek, uluslararası bir marka şehir haline dönüştürmek için 12 Haziran'ın hemen ardından çok yoğun bir planlamanın içine gireceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''İzmir için ilk projemiz, Körfez geçişi projesi, diğer adıyla, İZKARAY. Bu projeyle, İzmir Körfezi'nin iki ucunu birbirine bağlıyoruz. Bostanlı ile İnciraltı'nı, 4,5 kilometre köprü ve 1,5 kilometre batırma tüp tünelle birbirine kavuşturuyoruz. Böylece Bostanlı ve Karşıyaka başta olmak üzere şehrin kuzeyinden gelenler, en kısa yoldan şehrin güneyine ulaşacaklar. İzmir kent merkezini, Körfez geçiş projesi ile kuzeyden gelecek transit trafikten arındırmış olacağız. Mevcut durumda 30-35 kilometre yol katedilerek ulaşılan noktaya, 10 kilometrede varmak mümkün hale gelecek.

İzmir için ikinci projemiz Konak tüneli. İzmir'in uzun yıllardır kent içi trafiğinin can damarlarından olan, çok yoğun bir trafik taşıyan Mürselpaşa Bulvarı üstünden sahil yoluna kadar trafiği yer altına alıyoruz. Çift tüp delme tünel olarak inşa edeceğimiz bu yolun toplam uzunluğu yaklaşık 2,5 kilometre. Bu tünelle, İzmir'in kent içi trafiğini rahatlatacak, gürültü ve çevre kirliliğini azaltacak, seyahat sürelerini kısaltacağız. İstanbul'da Kadir Bey bunları yaptı. Ondan sonra diyorlar ki; ayrım mayrım, buyrun. İstanbul'da bütün metroları büyükşehir belediyesi yaptı. İzmir'de Egeray Ulaştırma Bakanlığı devreye girmeseydi yarıda kalacaktı.''

İZMİR'E DE HIZLI TREN
Başbakan Erdoğan, İzmir için üçüncü projenin İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, İzmir için bir başka projenin Sabuncubeli tüneli olduğunu belirterek, İzmir-Manisa arası ulaşımın uzun yıllardır riskli bir bölgesi olan Sabuncubeli geçişinde bir tünel inşa ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Egeray, diğer adıyla İzban Projesi'nin devam ettiğini anımsatarak, 30 kilometre uzunluğundaki yeni demiryolu hattıyla Bergama'nın Aliağa istasyonu üzerinden Menemen'e bağlantısını sağladıklarını, bu hattı oradan da İzmir ve Manisa'ya, demiryolu vasıtasıyla entegre ettiklerini söyledi.

Erdoğan, ''Yine 30 kilometrelik ikinci hattı yaptığımızda, banliyö sisteminin güzergahını Tepeköy'den Selçuk'a kadar uzatmış olacağız. Turistler, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olan Selçuk ve Bergama'ya, Menderes Havaalanından direkt olarak hızlı, güvenli ve ekonomik bir şekilde ulaşım imkanına kavuşacaklar. Ayrıca, bu proje tarım ve hayvancılık yönünden de gelişmiş olan Selçuk ve Bergama'nın ekonomisine önemli katkı sağlayacak'' diye konuştu.

Erdoğan, İzmir'de bu dönem çok ciddi bir sıçrama yaparak, halkın da desteğiyle şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatacaklarını anlattı.

Proje kapsamında yeni evlenenlere, dar gelir gurubuna, düşük taksitli uzun vadeli ödeme planları ile ev edinme imkanı sağladıklarını belirten Erdoğan, bunu yaparken, hak sahiplerinin de hiçbir kayba uğramadan daha konforlu konut sahibi olmalarını temin edeceklerini söyledi.

Erdoğan, şehri yenilerken kimseyi mağdur etmeyeceklerini, en uygun, daha konforlu konut sahibi olmalarını temin edeceklerini kaydetti.

9 YENİ YAT LİMANI KURULACAK
Bir başka önemli projeleri olan kuzey Ege, yani Çandarlı Limanı'nın yapımına başladıklarını ifade eden Erdoğan, bu proje ile Kuzey Ege Limanı'nı, İzmir'i, Türkiye'nin en önemli lojistik üslerinden birisi haline getireceklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, İzmir için son projenin yat limanları olduğunu belirterek, turizmde sıçrama olacağı için bu yat limanlarına şiddetle ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çeşme, Urla, İnciraltı, Pasaport, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikili'de olmak üzere 9 yeni yat limanı kurmayı planladıklarını bildiren Erdoğan, yeni yat limanlarıyla İzmir'e toplam 3 bin 150 ilave yat kapasitesi kazandırmış olacaklarını, bütün bu projelerle, İzmir'i çok farklı bir kent konumuna yükselttiklerini söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın, İzmir projelerini açıklamasının ardından projeler için hazırlanan kısa film sunuldu.

Diyarbakır, İzmir ve İstanbul projelerinin hem şehirlere, hem de ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bunun kendilerinin 4'üncü proje açıklama toplantısı olduğunu söyledi.

DİCLE'YE YENİ YAŞAM ALANI
''Dicle Vadisi Projesi, Diyarbakır için bir başka projemiz'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının oldukça düşük olduğu Diyarbakır'a, yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz. Dicle kenarında kuracağımız bu yaşam merkezi, günlük yaşamın, ticaretin, eğitimin, sporun tabii bir bütünlük içinde kucaklaştığı çok farklı bir alan olacak. Yapılarda yöresel Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak. Tek ve iki katlı olarak düşünülen yapılarda Diyarbakır iklimi dikkate alınacak. Yamaçları ise piknik alanları olarak tasarlıyoruz. Piknik alanlarına taşıtın yanı sıra yürüyerek ve bisikletli olarak da ulaşmak mümkün olacak.''

Bu proje ile Diyarbakır'daki insanların yaşam kalitesini artırarak, güvenli, rahat ve kucaklayıcı modern bir yaşam alanı inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar Dicle için çok proje üretildiğini, ancak hiçbirisinin uygulanmadığını söyledi.

DİYARBAKIR-ŞANLIURFA OTOYOLU
Diyarbakır için bir başka projenin de Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesi olduğunu belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

''Edirne'den başlayarak Ankara'ya kadar kesintisiz ulaşan otoyol, Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimini de tamamladığımızda Türkiye'yi boydan boya geçecek bir hat olacak. Ankara projelerimizi açıklarken de belirttiğimiz gibi Ankara-Niğde etabını başlatıyor ve en kısa sürede bitiriyoruz. Şanlıurfa-Habur kesimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İşte bu otoyola, Diyarbakır'ı da dahil ediyoruz. Böylece Diyarbakır'ı hem Habur'a, hem de Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Niğde, Ankara, Bolu, Düzce, İstanbul ve Edirne'ye kesintisiz bağlıyoruz. Diyarbakır, Erzurum, Trabzon yolunu da inşa ederek, Karadeniz'i Diyarbakır üzerinden Akdeniz'e, Ortadoğu'ya bağlamış olacağız. Diyarbakır çevre yolunun çalışmaları da devam ediyor. Bu yola da hız veriyoruz, en kısa sürede bitireceğiz.''

Başbakan Erdoğan, bir başka projenin ''Silvan Barajı'' projesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Silvan Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini sağlıyoruz. Bu projeyle hayata geçecek sulama sistemi sayesinde çiftçilerimize, yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etme imkanı getiriyoruz. Burada insan yok çiftçi var bunu da hatırlatıyorum. Projenin enerji alanındaki faydası ise yılda 102 milyon lira enerji geliri olacak. Silvan Projesi ile 318 bin kişiye iş imkanı oluşturuyoruz. Ülke ekonomisine de toplamda yılda 837 milyon lira katkı sağlayacağız.''

Diyarbakır'a 2 tane de şehir hastanesi kazandıracaklarını ifade eden Erdoğan, ''Kayapınar Şehir Hastanesi, 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinden oluşacak. Genel hastane şu anda 500 yatakla faaliyette. Buna, 7 ihtisas hastanesi daha ekliyoruz. Toplam yatak sayısını 1630'a çıkarıyoruz. Bu şehir hastanesinde 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane, kemik iliği nakil merkezi ve organ nakil merkezi bulunacak. Bu projenin Yüksek Planlama Kurulu onayı alındı, ihale ilanına çıkıldı, süreç devam ediyor. İkinci şehir hastanesi ise Yenişehir'de kurulacak. 200 yataklı bir genel hastane ve 400 yataklı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi, bu ikinci şehir hastanesinin içinde olacak. Toplam 600 yataklı bu hastane için arsa temini çalışmaları devam ediyor'' dedi.

30 BİN KİŞİLİK STAT
Diyarbakır için tasarladıkları son projenin ise 30 bin kişilik bir stat olduğunu belirten Erdoğan, ''Diyarbakır'a, Diyarbakırspor'a yakışan, modern, 30 bin kişilik bir stadın inşasına en kısa sürede başlayacak, bitirip gençlerimizin hizmetine sunacağız. Bütün bu projeler, başta da ifade ettiğim gibi Diyarbakır'da istihdama çok önemli katkı sağlayacak. İnşa aşamasında on binlerce kişi iş imkanı bulurken, projelerin tamamlanmasının ardından da Diyarbakır ticarette, turizmde farklı bir döneme girecek'' diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.