Haberler

Engelliye gönülden bakım

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: Türkiye Yazan: Fatih Selek
BAŞKAN İLE KALDIRIMI GEZDİK
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile görme engelliler için yapılan kabartma kaldırımı gezdik.

SADECE TEDAVİ DEĞİL, MESLEKİ EĞİTİM DE ALIYORLAR
Bayrampaşa Belediyesi Özürlüler Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde görme, zihinsel, ortopedik engelliler ile felçli, kanser ve böbrek hastalarına 18 çalışan hizmet veriyor. İsteyene psikolojik destekte bulunuluyor. Merkezde engelliler, sadece tedavi görmüyor. Aynı zamanda mesleki eğitim kursları alıyor, tiyatro yapıp sahneye çıkıyorlar. 4 yıldır fizik tedavi gören MS hastası Aynur Baypan (32) "Kendime güvenim geldi. Burasını bir aile ortamı olarak görüyoruz" diyor. 28 yaşında kas hastası Özlem Çiçek ise "Önceden dışarı çıkmaya korkuyordum. 6 aydır tedavi görüyorum. Yeni arkadaşlıklar da edindik" diye konuşuyor.

YERİNDE GÖRDÜK
İstanbul Bayrampaşa Belediyesi, en işlek caddelere görme engelliler için kabartma yürüyüş yolu yapıyor. Biz de örnek caddeyi gittik gördük ve çalışmaları Belediye Başkanı Atila Aydıner'den yerinde dinledik.

TÜRKİYE'DE İLK
İlçede 6 yıl önce kurulan Özürlüler Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni de ziyaret ettik. Şimdiye kadar 20 bin civarında engelliye ücretsiz fizik tedavi ve psikolojik destek veren merkez, Türkiye'de bir ilki başarıyor.

6 yıl önce çıkan özürlüler yasası, yerel yönetimlere 2012 yılına kadar yapmaları üzere bir takım ödevler yükledi. Bu sebeple belediyeler, şehirleri engelsiz hale getirmek için hummalı bir çalışma içinde. İstanbul'da özellikle erişilebilirlik konusunda ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu sırada ortaya örnek adımlar da atılıyor.

Bayrampaşa Belediyesinin "Engelsiz Cadde"si bunlardan biri. Belediye, Terazidere Mahallesinde bir caddeye görme engellilerin rahatlıkla yürüyebilmesi için "kabartma yürüyüş yolu" yaptı. Biz de bir ilki gerçekleştiren Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile caddeyi gezdik.

MALİYET GEREKTİRMİYOR
Uygulamanın ilçe geneline yayılacağını ifade eden Başkan Aydıner, şunları söyledi: "Yuvarlak noktalı parke taşları sayesinde görme engelli kardeşlerimiz rahatlıkla yürüyebiliyor. Yolu, cadde üzerine gidişli gelişli yaptık. Toplam uzunluğu 2 bin 275 metre. Çok büyük maliyet gerektirmiyor. Rahatlıkla yapılabilir ama düşünmek, kafaya takmak lazım. Engel tanımaz hizmetimiz devam ediyor. Mesela, engelli araçlarının kullanımı için gerekli rampaları yapıyoruz. Artık hastanelerin, işyerlerinin giriş çıkışları engelliye göre dizayn ediliyor. Dezavantajlı kardeşlerimizin spor yapabilmeleri için, sportif aletlerle donatılmış bir park kurmayı planlıyoruz. Bütün bunları asli vazifemiz olarak görüyoruz."

20 BİN KİŞİ FAYDALANDI
‘Bayrampaşa'nın bir de ‘gönül' hizmeti var. 6 yıl önce kurulan Bayrampaşa Belediyesi Özürlüler Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, her yıl binlerce engelliyi hayata bağlıyor. Vatandaşa ücretsiz hidroterapi, elektroterapi ve fizyoterapi hizmetleri ile psikolojik ve sosyal desteğin verildiği merkez, bir belediye bünyesinde bulunması hasebiyle Türkiye'de bir ilk. Buraya kayıtlı 2 bin 971 engelli var. Bunlardan fizik tedavi hizmeti için faydalanmak isteyenler belediyenin araçlarıyla evlerinden alınıp merkeze getiriliyor, seans sonunda yine evine bırakılıyor.

Belediye Başkanı Atila Aydıner, "Bu işi bir kere gönülden yapmak lazım" dedi. Aydıner şöyle devam etti: "Merkezimizde bir fizik tedavi uzmanı, bir psikiyatrist, bir psikolog, üç sağlıkçı, bir sosyal hizmet uzmanı ve iki çocuk gelişimci var. Kurulalı beri 20 bin kişi faydalandı. Merkezimize gelenlerin çoğu kronik hasta. Buradaki insanların güler yüzünü görmek bile onlara terapi gibi geliyor. Engelliler bizim gibi değil. Onlar özveri, itina istiyor. Çok hassaslar."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.