Haberler

Bu projelerin arkası var mı?

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erkin Usman
Ve, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İzmir gezisi öncesinde İstanbul'da coştu bi kere..." sonra da bu kent için 15 önemli projeyi bütün ayrıntılarıyla açıkladı.

Ve ardından ekledi:

"Biz hiçbir zaman yapamayacaklarımızı söylemedik. Milletin tek kuruşunu dahi popülizm uğruna heba etmedik. Bol keseden dağıtmadık."

Doğrusu istenirse, Erdoğan'ın dünkü "çılgın proje açıklamaları" üzerinde ciddiiyet ve ümitle durulacak biçimdeydi ve ardındaki "Biz hiçbir zaman yapamayacaklarımızı söylemedik" sözleri de bir tür teminattı.

Hem de İzmir ile iktidar arasındaki puslu havayı dağıtacak cinsten...

Bu birbirine bağlı olarak düşünülmesi gereken projelerin hayata geçirilmesi halinde İzmir sırtındaki "yatırım fakiri" yaftasını söküp atacak, adına ve tarihine yakışan bir seviyeye yükselecektir.

İzmir bugünlere kadar "bir yat limanı" için kanat çırptı.
Başbakan da dün:

"Ne biriiii" dedi ve ekledi:
"Al sana dokuz marina. Dokuuuz..."

İzmirli Pasaport veya Bostanlı'yı bekliyordu. Başbakan, dün Çeşme, Urla, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikili'de toplamda 9 adet yat limanı müjdesi verdi.

Başbakan'ın dünkü açıklamalarında kent ulaşımı, kent yenileme ve turizm projeleri ağırlıklıydı.

Aylardır bitirilemeyen metro gerçeği ortada.

İzmirli şu metro konusunda hafakanlar geçirecek derecede umutsiz ve bitkin.

Şimdi karşısında Başbakan var ve İstanbul'dan gelen haber İzmirliyi yerinden sıçratıyor.

Erdoğan, "İzmir'deki Metro hattı 'metro ağı' haline gelecek. Şehir merkezi, şehir içindeki diğer semtlere 4 metro hattıyla bağlanacak. Bunlar Üçkuylar-Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi arası, Üçyol-Tınaztepe hattı, Halkapınar-Otogar arası ve Bornova Merkez-EVKA-3 arası olarak inşa edilecek" diyordu.

İzmirli bir istemiş, Erdoğan "Buyrun ise dört tane..." demişti.
İnciraltı-Bostanlı köprü ve tüp tünel bağlantısı artık bir hayal olmaktan çıkıyor.
Bu bağlantının 4.5 kilometresi köprü, 1.5 kilometresi de tünel olacak.

Ardından İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleri gelecek. Bunu Sabuncubeli Tüneli, İzmir-İstanbul-İzmir-Ankara Otoyolu, 4 yeni metro hattı, Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi Bergama, Selçuk ve Manisa'ya hatları izleyecek.

Ve bu çılgın projeler 12 yılda yani 2023'de Cumhuriyet'in yüzüncü yılında tamamlanacak.

Bir samimi hesaplaşmaya ne dersiniz?

Başbakan, dünkü açıklamaları sırasında konuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro yatırımlarını da gündeme getirdi ve bir noktayı da aydınlattı.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a gerekli destekleri vermediklerini belirtti ve ekledi:

"Tabii Kadir Bey'e bu destekleri vermedik, İstanbul'da Kadir Bey bunları yaptı, yaa işte. Ondan sonra diyorlar ki işte ayrım, ne ayrımı? İstanbul'da bütün metroları Büyükşehir Belediyemiz yaptı. İzmir'de Egeray'ı Ulaştırma Bakanlığı'mız devreye girmemiş olsaydı, aynen yarıda kalacaktı. Ah benim İzmirlilerim, bunları bilmeniz lazım."

Ama şu gerçeği de unutmayalım:

"Kalkınma ve medeniyet yolunda yürüyebilmek için milletce acelemiz var. Şu güzel günler içinde sitemi, nazı ve birtakım hesapları bir kenara atıp, bu yolda hizmete talip olanlara omuz vermek vatan borcudur."

İzmir ve Ege'ye yönelik bu çılgın projeler de gösteriyor ki, AK Parti İktidarı, Cumhuriyet tarihinde bir "altın devre" damgasını vurmuş "Hakiki Demokrat Parti"nin bir aradan sonra hayat bulmuş devamı gibidir.

Bu yatırımlarda ve atılımlarda Menderes'in, Bayar'ın izleri var.
Başbakan'ın İzmir gezisi öncesindeki bu açıklamalarının arkası var mı?
Onu da bir-iki gün içinde göreceğiz.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.