Haberler

Dünyanın En Güzel 14 Metrosu

Tarih: 3 Haziran 2011 Kaynak: weburbanist.com Çeviren: Bahar Bayhan


Kötü kokulu, karanlık, pis ve farelerle dolu... Bu, dünyanın her yerindeki metro istasyonları ve tüneller için doğru bir tanım olsa da Barselona'daki Drassanes İstasyonu, Stokholm'deki Tunnelbana, Münih'teki U-Bahn veya diğer 11 rengarenk, modern ve güzel istasyon için kabul edilemez. Bu trenlerle yolculuk edenler, New York'taki çarpıcı metro istasyonlarını, Atina'nın altındaki eski nehirleri, Kuzey Kore'deki bir yeraltı sığınağını ve daha da fazlasını görebiliyor.

Kievskaya İstasyonu (Moskova, Rusya)


Fotoğraf: bernt rostad, reibai

Dünyadaki hiçbir metro istasyonu Dorogomilovo Bölgesi'ndeki Moskova metro istasyonu Kievskaya kadar ayrıntılı ve süslü değil. Mermer, dekoratif avizeler, altın kabartmalar, kıvrımlı detaylar, mozaikler ve duvar resimlerinden oluşan tasarım açık bir yarışmada seçildi ve 1954 yılında inşa edildi. Mozaikler, Rusya ve Ukrayna arasındaki birliği simgeliyor.

Drassanes İstasyonu (Barselona, İspanya)


Fotoğraf: the cool hunter

Gelecekteymişsiniz izlenimi veren ve parlak ışıklarla donatılmış Barselona'daki Drassanes İstasyonu 1968 yılının karanlık altyapı sistemi ile taban tabana zıt. ON-A Arquitecture tarafından yeniden keşfedilen istasyon, beton kaplama ile güçlendirilmiş hafif beyaz camlarla farklı bir görünüme kavuşmuş.

Tubbelbana İstasyonu (Stokholm, İsveç)


Fotoğraf: top elegant homes

Stokholm'ün inanılmaz metro tünellerinde, yapay cephelerle eskisinin üstünü kapamak yerine yeraltı mağaralarının doğallığını hissettirmek amacıyla açık bir metro alanı inşa edilmiş.

Bazı taş duvarlar ve tavanlar duvar resimleri ile kaplanmış, 100 istasyonun tümü 140 sanatçı tarafından yaratılmış.

U-Bahn İstasyonu (Münih, Almanya)


Fotoğraf: jaime.silva, mike knell

Münih'teki U-Bahn istasyonu gökkuşağı gibi rengarenk tasarımı ile biliniyor. 1972 yılında inşa edilen Münih metro sistemi, bugün kent içinde, birçoğu dekoratif ışıklandırmalarla modern standartlarda tasarlanan 100 istasyon oluşturacak kadar büyüdü.

Nuevos Ministerios (Madrid, İspanya)


Fotoğraf: skyscraper city

Madrid metrosu çoğunlukla iki özelliği ile öne çıkıyor: Yolcuları yer altındaymış hissinden kurtarmak için gökyüzünü resmeden duvar resimleri ve kolonlardaki dev göz resimleri. Özellikle "Nuevos Ministerios" (yeni bakanlıklar) gibi bir isim kazanan istasyon bir distopyayı gözler önüne seriyor.

City Hall İstasyonu (New York, ABD)


Fotoğraf: jalopnik

1945 yılından bu yana halka kapalı ve uzun süredir metruk olan Brooklyn'deki son durak City Hall istasyonu bugünlerde iyileştirilmeye çalışılıyor. Eskiden sürücülerin Brooklyn köprüsünde durmaları yasak olsa da bugün sürücülerin köprüde bulunmasına izin veriliyor.

Bilbao Metrosu (İspanya)


Fotoğraf: dalbera, laurenmanning, daquella manera

Bilbao metrosu ünlü mimarlık firması Foster + Partners tarafından, camlarla organik bir görünüme kavuşturulacak şekilde tasarlandı ve iç tasarımında metal borular kullanıldı. "Fosteritos" olarak bilinen cam istasyon şimdiden kentin simgelerinden biri oldu.

Dubai Metro İstasyonları


Fotoğraf: ~pyb, petjam

Dubai'nin 47 metro istasyonu, geleneksel ve modern mimari elemanlarını bir araya getiren Aedas of Birmingham tarafından tasarlandı. Mühendis ve Dubai Demiryolu Ajansı ve Ulaşım Birimi CEO'su Abdul Majid Al Khaja şunları söyledi: "Midye kabuğu biçimindeki benzersiz çatı tasarımı, inci dalgıçlığı mirasını hatırlatırken yetenek ve cesaret gerektiren bu çizim artık Dubai tarihinin ayrılmaz bir parçası."

Iibadashi İstasyonu (Tokyo, Japonya)


Fotoğraf: ventasalud

Yapımı 2000 yılında tamamlanan Tokyo'nun Iibadashi istasyonu, parlak, açık yeşil kolonlar ve mimar Makato Watanable'ın tasarladığı "girift, büyüyen" bir metal doku ile modern bir görünüme kavuştu. İstasyonun dış görünümü cam ve metal malzemelerle tasarlandı.

Toronto Müzesi İstasyonu (Kanada)


Fotoğraf: diamond & schmitt architects

Daniel Libeskind'in Toronto'da Royal Ontairo Müzesi'ne yaptığı ek bina, baş döndüren bir görünüme sahipken, içindeki metro istasyonu neden sıradan olsun ki? İstasyon, Diamond & Schmitt Architects tarafından, içinde müzedeki eserlerden esinlenilerek oluşturulmuş kolonları bulunduracak şekilde yeniden tasarlandı. Beş kolon tasarımı, Kanada'nın ilk halkı, Antik Mısır, Meksika'nın Toltec kültürü, Antik Çin kültürü ve Antik Yunan'a atıfta bulunuyor.

Line A (Prag, Çek Cumhuriyeti)


Fotoğraf: colourlovers

Prag'ın Line A tünelleri, metalik renkli düz çinilerden yapılmış altın, gümüş, mavi ve kırmızı rengarenk parçalarla kaplandı. Renk düzeni, istasyonda faklılaşarak devam ediyor.

Pyongyang Metro Sistemi (Kuzey Kore)


Fotoğraf: wikimedia commons, yeowatzup

Eğer dünyanın en güzel metro sistemlerinden birini görmek istiyorsanız kesinlikle Kuzey Kore'de bulunmalısınız. 360 metre derinlik ile dünyanın en derin metrosu olan Pyongyang metro ağı duvarları rengarenk propaganda resimleri ile dolu. Derinliği sayesinde sistem, acil sığınak olarak da kullanılabiliyor ve birçok vatandaşı nükleer savaştan koruyabilme kapasitesine sahip.

Iridanos Arkeolojik Alanı (Atina, Yunanistan)


Fotoğraf: skyscraper city

Atina gibi antik bir kentte, önemli bir arkeolojik keşifle karşılaşmak çok zor değil. Bu keşiflerden biri olan Antik Iridanos Nehri de, çok önceleri, mühendislerin bu metro sistemini planladıları yerde hala akıyordu. Kemerli yapıyı taşıyan nehrin bu bölümü bugün bir arkeolojik eser olarak konumunda. Ziyaretçiler, camdan yapılmış yürüme yolu içinde sergilenen nehrin üzerinde gezinebiliyor.

Bund Sightseeing Tüneli (Şangay, Çin)


Fotoğraf: summer park, .curt

Lonely Planet eleştirmeninin Şangay'daki Bund Sightseeing Tüneli için, "yavaş hareket eden tramvayı ve 80'lerden kalma ip şeklindeki aydınlatmaları ile eski, düşük teknolojili ilginç bir tünel" şeklinde yaptığı tanımlama nedeniyle tünel, turistlerden pek ilgi göremese de resimlerine bakıldığında tünelin, dünyanın en sıradışı, ilginç bir tünellerinden biri olduğu görülebiliyor.

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.