Haberler

Git-gel Konya artık 6 değil, 3 saat

Tarih: 3 Haziran 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Yiğit Can Kaytmaz
Git-gel Konya 6 saat lafı da tarihe karıştı

Ankara-Konya hızlı treni deneme seferinde 250 km. hızla 1.5 saatte Konya'ya ulaştı, git-gel Konya 6 saat lafı da tarihe karıştı.

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında gerçekleştirilen ticari deneme seferi, 90 dakikada tamamlandı. Deneme seferinde Ankara'dan hareket eden YHT, saatte 250 kilometre hızla, 1,5 saat süren yolculuk sonucunda Konya'ya ulaştı. Ankara-Konya YHT hattında sadece trafik yönetimine yönelik yazılım çalışmalarının tamamlanması bekleniyor. Çalışmalarını sürdüren TCDD Genel Müdürlüğü, bu yaz yolcu taşımaya başlayacağı Ankara-Konya arasında ilk etapta 4 gidiş, 4 geliş olmak üzere 8 sefer düzenleyecek. Bu hatta başlangıçta saatte 300 kilometre hız yapabilen 12 YHT seti kullanılacak, kısa süre içerisinde de 350 kilometre hız yapabilen 6 tren seti için kuruluş ihaleye çıkacak.

Maliyet 1.5 lira

Ankara-Konya YHT hattında 90 dakika olan sefer süresi, Ankara-Sincan arasında hizmete geçecek Başkentray'ın tamamlanmasıyla 1 saat 20 dakikaya, saatte 350 kilometre hız yapabilen YHT setlerinin işletmeye alınmasıyla da 1 saat 15 dakikaya inecek. Ankara-Konya arasındaki seferlerin bazılarında Polatlı'daki YHT Garı'nda da durulacak. Çevre dostu olması ve düşük enerji maliyeti açısından önemli yer tutan YHT'ler, Ankara-Konya arasını 500 TL'lik enerji maliyeti ile kat ediyor. Böylece Ankara-Konya arasında koltuk başına 1.5 TL maliyetle sefer yapılıyor. Talep edilmesi halinde Ankara-Konya YHT hattında kesintisiz iletişim sağlamak isteyen GSM operatörlerine de kullandırılacak.

Kaldırım Picasso'su Nişantaşı'nda

Kaldırımlara tebeşirlerle çizdiği üç boyutlu resimlerle tüm dünyayı büyüleyen "Kaldırımların Picasso'su" lakaplı Julian Beever, Türkiye'ye geldi. Kanada, İspanya, Meksika, Çin ve ABD gibi farklı ülkelerde çalışmalar yapan Beever, Volkswagen'in piyasaya yeni sürdüğü pick-up Amarok'u Nişantaşı caddelerinde ölümsüzleştirdi. İlk kez geldiği İstanbul'da sanatseverlerin meraklı bakışları altında sanatını gerçekleştiren Beever "Özellikle akşam saatlerinde büyük ilgi gösteriyorlar. Şu ana kadar yaptığım en büyük çalışmalardan biri bu. Çizdiğim eserde Amarok'un hem şehir içinde hem de arazide kullanılabileceğini göstermek istedim. Bu yüzden yerin altından fırlıyormuş gibi gözüküyor" dedi. Beever yere çizdiği resimlerde üç boyutlu etkisi yaratmak için sürekli geniş açılı kamera merceğinden baktığının altını çizdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.