Haberler

Kent bahçeleri kuruluyor

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Dünyada milyonlarca insanın sebze meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığı kent bahçeleri, Yeryüzü Derneği tarafından "Kendin Yetiştir Kendin Pişir" sloganıyla İstanbul'da da hayata geçirildi. Mart ayında başlayan çalışmalar ilk 180 kent bahçecisine ulaştı.

Projeye katılan, daha önce sebze yetiştirmemiş ve ekim eğitimine ihtiyaç duyan bahçeciler için 28 Mayıs Cumartesi günü Çengelköy'de fide ekim-dikim eğitimi düzenlendi. Etkinliğin sonunda katılımcılara geleneksel tohumlardan elde edilen fideler dağıtıldı. İstanbul kent bahçecileri bir sonraki buluşmayı temmuz ayında yapılacak "İlk Hasat Şenliği"nde gerçekleştirecek.

Dünyada oldukça popüler olan kent bahçeciliği ile geçen yıl Kanada Montreal'de 11 bin kişi 80 ton ürün elde etti. Moskova'da her 3 aileden birinin kent bahçesi bulunuyor, Havana'da kentlilerin tükettiği besin maddelerinin yüzde 80'i bu bahçelerde yetiştiriliyor.

Kent bahçelerinin çevre ve insan sağlığına katkılarını şöyle özetlemek mümkün:

• Taze sebzelerde antioksidan miktarı, beklemiş olana göre kat kat fazla. Temiz bir topraktan koparıp yediğiniz yeşillik daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlıyor.

• Evsel atıklardan kompost üretilip, gübre olarak bahçeye verilmesi, şehir çöplüklerinin vaktinden erken dolmasını önlüyor.

• Şehirlerde oluşturulan her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor, barajlarda su seviyesinin artmasını sağlıyor.

• Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, selleri ve evlerin su baskınına uğramasını önlüyor.

• Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.

• Yeşillik demek, temiz hava ve daha fazla oksijen demek. Kent bahçeleri şehrin havasının temizlenmesini sağlıyor.

• Her geçen yıl azalan tarım rekoltesinin artmasını, daha fazla sebze-meyve üretilmesini sağlıyor.

• Çocukların ve gençlerin toprakla tanışmasını, hasadı öğrenmelerini ve çevreyi sevip-korumalarını sağlıyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.