Haberler

Son imparator

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Haber Türk
Yasak Şehir'e gitmek ister misiniz? Pekin'in merkezinde çok görkemli, eski bir yapı...

Son İmparator'u izleyeniniz yoktur herhalde. Filmin kahramanı Puyi'nin kısa hikayesi belki de çoğumuzu en çok etkileyen filmlerden biri. Cumhuriyet'ten Nilhan Aydın Yasak Şehir'i Son İmparator'la özdeşleştirerek yazdı:

"Son İmparator" filminden bir sahneyle yazıma başlamak istiyorum.

Filmin kahramanı olan Puyi, bir çiftçi olarak gezmeye girdiği Saklı Kent'te kısa bir an tahtta oturur ve bir küçük top bulur. Sanki o topun orada olabileceğini biliyormuş gibi o topu bulmanın mutluluğu tüm filmin en can alıcı sahnesiydi.

O top çocukluğunda bir kralken sakladığı toptur.

Bu sahne beni çok etkilemişti. Nedense sık sık aklıma da gelir.

Henüz üç yaşında olan Puyi'nin ana imparatoriçe tarafından Çin hanedanının vârisi olarak gösterilir. Hemen ertesi gün ölen imparatoriçenin yerine Puyi geçer. Bundan 4 yıl sonra Çin Cumhuriyeti kurulur. Cumhuriyet ile birlikte Puyi ve ailesinin sadece Yasak Şehir'i yönetmesine izin verilir. Dış dünyaya kapalı bir yaşam süren hanedanın öyküsü, Yasak Şehir'in de hanedanın elinden alınmasıyla dışarıdaki yaşamları ile devam eder. Puyi daha sonra Japonya ile işbirliği yapar ve sonucunda vatan haini olarak yargılanır. Hapisken affedilir ve bir çiftçi olarak yaşamını sürdürür.

İşte bende Puyi'nin çocukluğunun geçtiği Yasak Şehir'deyim, ve her yerde gizli gizli top sektiren minik çocuğu görüyorum.

Çin'in başkenti Pekin'in merkezinde altın gibi parlak ve çok görkemli eski bir yapı bulunuyor. Bu yapı, dünyaca tanınmış Yasak Kent'tir. Pekin'deki Yasak Kent, Çin'in eski çağlarındaki imparatorluk saraylarının "incisi" ve dünyanın en büyük çaplı, en iyi muhafaza edilen ahşap yapı topluluğu olarak kabul ediliyor. Yasak Kent, 1987 yılında, Dünya Mirasları Listesi'ne girdi.

1406 yılında hüküm süren Ming hanedanının ikinci imparatoru Zhu Ding'in emriyle inşa edilmeye başlanan Yasak Kent, 14 yılda tamamlandı. Çin tarihinde son hanedan olan Qing hanedanının yıkıldığı 1911 yılına kadar geçen yaklaşık 500 yıl içinde, toplam 500 imparator Yasak Kent'te yaşadı ve devlet işlerini gördü.

Pekin'deki Yasak Kent, büyüklüğü, tarzı, mimarlık sanatı ve lüks süslemeleri açısından dünyada nadir görülen örneklerden biridir. Yaklaşık 720 bin metrekare alanı kaplayan Yasak Kent, güneyden kuzeye yaklaşık bin metre uzunluğunda, doğudan batıya yaklaşık 800 metre genişliğindedir. Yasak Kent'in dört tarafı, 10 metreyi aşkın yükseklikteki duvarlarla çevrilidir. Kent duvarı dışında 5 metre genişliğinde koruma kanalı vardır.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.