Haberler

Karadeniz'in incisine TOKİ'den pansuman

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Şafak
TOKİ, Trabzon'u, en büyük sorunlarından biri olan çarpık kentleşmeden kurtarmak için kolları sıvadı. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı'da TOKİ tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla, kente bir milyon liralık kalıcı gelir bekleniyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile Trabzon 'çarpık kentleşme'den kurtulacak. Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı'daki projeler sayesinde yıllardır salaş yapılarla boğuşan yerler modern bir kent görünümüne kavuşacak. Bu çalışmaların yanında tarihi Ayasofya Müzesi çevresini de gecekondulardan kurtaran kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. Yapılacak proje ile Ayasofya Müzesi'nin hem tarihi dokusu korunacak hem de Trabzon turizmi çok önemli bir merkez daha kazanacak.

PROJELERİN DEVAMI GELECEK

Trabzon'da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Erdoğan Bayraktar'ın TOKİ Başkanlığı döneminde başlatıldı. Milletvekilliği adaylığının ardından projeleri yakından takip eden Bayraktar, Trabzon'u marka şehir, Karadeniz'in merkezi ve AB şehri yapmak için çalıştıklarını açıkladı. Devam eden kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projelerine yenilerini ekleyeceklerini söyleyen Bayraktar, "Bu projeleri ilçelere ve köylere kadar yayacağız. 2023'ün Türkiye'sinde çarpık kentleşme sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Yeşilin ve mavinin buluştuğu Trabzon'u daha modern bir kent haline getirerek sadece Türkiye'de değil dünyada tanınan bir kent yapacağız. Biz AK Parti olarak, Sayın Başbakanımızın liderliğinde Trabzon'u vizyon, marka, merkez kent yapma azmindeyiz" şeklinde konuştu.

1 MİLYON LİRALIK KAMULAŞTIRMA

"Kentsel dönüşüm dünyanın en zor işidir" diye konuşan Bayraktar, şöyle devam etti: "Trabzon'da dar sokakları ve mahalleleri kentsel tasarıma uygun modern hale getireceğiz. Trabzon seçimlerden sonra büyükşehir olacak. Dönüşüm çalışmaları ile Trabzon'un çehresini değiştireceğiz ve daha güzel büyükşehir fotoğrafı vermesini sağlayacağız. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Trabzon'a eski para ile 1 katrilyon para gelecek. Bu paranın dönüşü yok."

MODERN KONUTLAR İNŞA EDİLECEK

TOKİ ve Trabzon Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen Tabakhane ve Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında anlaşmaya varılan hak sahiplerine ödemeler yapıldı. Yıkımların başladığı Çömlekçi ve Tabakhane'de salaş yapılar bir bir yıkılıyor. Trabzon'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Zağnos'ta 284, Tabakhane'de 520, Pelitli'de 362, Yomra'da 546, Araklı'da 408 konut inşa edilecek. Çömlekçi projesi kapsamında ise yapılacak konutlar kentsel tasarım sonucunda belirlenecek.

Simav için 'jet hızıyla' çalışma

Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs gecesi yaşanan depremin ardından 'jet bir çalışma' sürecine giren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ilk aşamada yapılacak konutlar için 7-8 günde ihaleleri tamamladı ve depremin 10. gününde konutların inşaatının başlatılmasını sağladı. Konutların, bu yıl sonuna kadar, kış gelmeden, en kısa sürede teslimi öngörülüyor. TOKİ'den verilen bilgiye göre, depremin ardından 'Afet Koordinasyon Kurulu' ile temasa geçilerek, hasar tespit çalışmalarına başlandı. İhtiyaç duyulan konut sayısı ve okullar için arsa temini konusunda ortak çalışmalar başlatıldı ve tespit edilen yerler için proje geliştirme, ihale çalışmaları sonuçlandırıldı. 26 ve 27 Mayıs'ta, Kütahya Simav'da ilk aşamada birinci bölge olarak 272 konut ve 32 derslikli ilköğretim okulu, ikinci bölge olarak da 384 konut olmak üzere toplam 656 konut ve ilköğretim okulu ihalesi yapılarak sonuçlandırıldı.

Ayasofya ve Zağnos yeniden canlanıyor

Kentin batı girişinde sahil karayolunun üzerinde yer alan ve Trabzon'daki Bizans devri yapılarının en önemlilerinden kabul edilen Ayasofya Müzesi, kentsel dönüşüm projesi sayesinde etrafındaki salaş yapılardan kurtulacak. Müzenin önünü kapatan ve güzelliğine engel olan gecekondular yıkılmaya başlandı. Yıkım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ayasofya Müzesi'nin etrafında hiçbir bina kalmayacak. Park ve yeşil alanlar ile müzenin etrafı modern bir görünüme kavuşacak. Ortahisar ve Gülbaharhatun mahalleleri sınırlarında bulunan ve hazırlıklarına 2002 yılında başlanan ve 1. etap inşaatı 2006 yılında başlayan, 2008 yılında 4 milyon lirayı aşkın bir maliyetle tamamlanan Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi neticesinde 44 bin metrekarelik alan tam anlamıyla kentsel bir senfoniye dönüştü.

Takip
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.