Haberler

Gördes suyu İzmir'de

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Yapımına 1998 yılında başlanan Gördes Barajı'nın suyu, kent şebekesine bağlandı. Su, arıtma tesisi aracılığıyla Menemen üzerinden Çiğli Cumhuriyet Deposu'na pompalanmaya başladı.

Yapımına 1998'de başlanan ve Gördes Barajı'nın suyunu İzmir'e getirmeyi planlayan 13 yıllık rüya gerçek oldu. Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla su tutmaya başlayan Gördes Barajı'nın suyu, uzun ve zor bir sürecin ardından geçtiğimiz hafta İzmir şebeke suyuna verilmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda içme suyu kaynaklarının dibe vurduğu İzmir'in merakla beklediği bu projede nihayet mutlu sona ulaşıldı. Barajın geçtiğimiz yıllarda su tutmaya başlamasının ardından baraj suyunu arıtacak arıtma tesisi de tamamlandı.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan içme suyu arıtma tesisindeki suyun kalitesini ayarlayacak testler sona erdi. Böylece geçtiğimiz haftadan itibaren Gördes Barajı'ndan gelen içme suyu, Muradiye yakınlarındaki Sarıkız su kuyuları civarında inşa edilen arıtma tesisi aracılığıyla Menemen üzerinden Çiğli Cumhuriyet Deposu'na pompalanmaya başlandı. İlk su, geçtiğimiz hafta pazartesi günü verildi. İZSU yetkilierinden edinilen bilgiye göre ilk etapta şebekeye günlük saniyede bin 300 litre su basıldı. Kentin ihtiyacına ve diğer su kaynaklarının durumuna göre şebekeye verilecek su miktarında değişiklik olabileceği ifade edildi. Böylece geçtiğimiz yıllarda Tahtalı Barajı'nda su seviyesinin çok düşmesi ve su kuyularında arsenik oranının yükselmesi nedeniyle ortaya çıkan su probleminin bir daha yaşanmaması bekleniyor.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz haftalarda baraj suyunun inşa edilen arıtma tesisine verildiğini belirterek, içme suyunun kalitesi konusunda yapılan testlerin de tamamlandığı söyledi. İçme suyunun istenilen kaliteye gelmesiyle birlikte 23 Mayıs itibariyle Menemen üzerinden Çiğli'deki Cumhuriyet Deposu'na su verilmeye başlandığını belirten yetkililer, şebekeye saniyede bin 300 litre su basıldığını söyledi. Geçtiğimiz haftalarda kimyasal testlerin yapıldığını belirten yetkililer şunları söyledi: "Mayıs'ın son haftası testler tamamlandı.ıÜü Ardından da şebekeye su verilmeye başlandı. Arıtma tesisi günde, saniyede 1.5 metreküp su arıtacak şekilde projelendirildi. Fakat İzmir içme suyu şebekesine ihtiyaca göre su verilecek."

PAÇAL EDİLİYOR

İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan, suyun izmir içme suyu şebekesine verilmesi konusunda zaman zaman bir takım zorluklar yaşandığını fakat bunların hepsinin geride kaldığını söyledi. Alparslan şunları söyledi: "Gördes yüzeysel bir su kaynağı. Gördes devreye girince Sarıkız'daki su kuyularını dinlendirmeye başladık. Bu sayede su kuyuları kendini biraz beslemiş olacak. Aynı zamanda kuyulardaki su seviyesinde de artışlar olabilecek. Gördes Barajı'ndan gelen su, su sertliği düşük olduğu için Göksu kuyularından gelen su ile paçal edilerek saniyede 2 bin litrenin üzerinde su verilmeye başlandı. İki su birleşince ortaya daha yumuşak bir su çıkıyor. Gördes Barajı henüz sulama kanalları inşa edilemediği için sulama amaçlı ayrılan su, tarım alanlarına aktarılamıyor. Bu da İzmir için ayrı bir avantaj sağlıyor. Gördes suyunun şebekeye verilmeye başlanması ile birlikte sistem de büyük ölçüde rahatlamış oldu. İzmir'e hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.