Haberler

Konak tramvayı için onay alındı

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Büyükşehir Belediyesi'nin, DLH'ye onay için gönderdiği üç tramvay hattından Üçkuyular-Halkapınar hattı için çalışmaların 2011 sonunda başlaması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl Eylül ayında Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatları Genel Müdürlüğü'ne onay için gönderdiği üç tramvay hattından biri olan Üçkuyular-Halkapınar hattı nihayet onaylandı. Üçkuyular-Halkapınar hattıyla birlikte onaya gönderilen Karşıyaka Alaybey-Mavişehir hattı ile Buca-Tınaztepe hatları ise henüz onaylanmadı.

13 KİLOMETRE

İzmir kent içi toplu ulaşım sorununu çözmek amacıyla TCDD ile ortaklaşa İZBAN projesini hayata geçiren, kendi öz kaynakları ile de Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 ve Üçyol-Üçkuyular Metro hatlarının inşaatlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 8 aydır onay beklediği 3 tramvay projesinden biri olan Üçkuyular-Halkapınar hattında nihayet mutlu sona ulaştı. Kısa adı DLH olan Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatları Genel Müdürlüğü 13 kilometre uzunluğundaki tramvay hattına onay verdi. Projenin önünü açan onay yazısı önceki gün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eline ulaştı. DLH'dan gelen onay haberi Büyükşehir Belediyesi'nde sevinç yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hazine onayının ardından 2011 sonu 2012 başında herhangi bir terslik olmazsa 13 kilometrelik hattın yapım ihalesini tamamlayıp ilk kazmayı vuracaklarını açıkladı. Hattın yapımının 1.5-2 yıl süreceğini belirten belediye yetkilileri çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini söyledi.

GÜZERGAHLAR

Tramvay güzergahları şu şekilde belirlendi:

- Fahrettin Altay-Alsancak-Halkapınar Hattı: Aliağa-Menderes Raylı Sistem ve Üçkuyular-Bornova arası metro projesiyle entegre olacak. 13 kilometre uzunluğundaki Üçkuyular'dan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na çıkacak. Oradan sahil yoluna paralel olarak Konak'a, Konak'tan da Cumhuriyet Meydanı'na gelecek. Swiss Otel'in yanından Şehit Nevres Bulvarı'nı izleyerek Fuar Montrö Meydanı'na çıkacak olan tramvay hattı, Şair Eşref Bulvarı'nda orta refüjde yer alan yeşil alanın ortasından Halkapınar'daki metro istasyonunda sona erecek. Metro hattının yapım çalışmaları sırasında Fuar Lozan Meydanı'nda yer alan fıskiye de kaldırılacak.

- Buca Hattı: Aliağa-Menderes banliyo hattı Şirinyer İstasyonu'ndan başlayacak. Mevcut hattan geliş ve gidiş olarak ikiye ayrılıp Org. Çevik Bir Meydanı'na ulaşacak. Özmen Caddesi'nden devam edecek hat Hasan Ağa Bahçesi'nin arkasından 61. sokağa ulaşacak.

- Karşıyaka Hattı: Alaybey-Karşıyaka-Bostanlı-Doğal Yaşam Parkı güzergahından oluşacak. Bu hat Karşıyaka sahilinde toplu ulaşım ihtiyacını karşılamasının yanı sıra kuzey aksındaki rekreasyon kültür alanlarına erişimi kolaylaştıracak. Hattın toplam uzunluğu 10 kilometre olacak. Projelerin hayata geçmesi ile birlikte Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilere "tramvay nostaljisini yeniden yaşatacak. 5 farklı hatta işletilecek modern tramvaylar, kent içi ulaşımda "keyifli bir alternatif" olacak. İlk etapta 3 proje yaşama geçirilecek. Ulaşım ana planına göre oluşturulacak olan diğer tramvay hatları zaman içinde devreye sokulacak.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.