Haberler

Menderes can çekişiyor

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İhsan Karataş
Nehir sularının kirlilik açısından her geçen gün kötüye gittiği ve 2'nci sınıftan, 4'üncü sınıf kategorisine alındığı belirlenirken kıyıya vuran ölü balıklar halkı ürküttü.

Ege Bölgesi'nin can damarı konumundaki Büyük Menderes Nehri'nde, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle kirlilik en üst seviyeye çıktı. Nehirde canlı hayatı bitme noktasına geldi. Nehri besleyen en önemli kaynaklardan Çine Çayı'nda ise zeytin karasuyuna bağlı yaşanan balık ölümleri ürküttü. Kıyıya vuran binlerce ölü balık köylüyü isyan ettirdi. Jandarma, çay güzergahındaki zeytinyağı fabrikalarına baskın yaptı.

Afyonkarahisar'dan doğup Denizli, Uşak ve Aydın'da tarımsal alanlara hayat veren 548 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nde kirlilik hat safhaya ulaştı. Evsel ve kimyasal atıklar, hayvan leşleri, tarımsal üretim kalıntıları ve zeytin karasuyunun bırakılması ile jeotermal kaynakların bor karışımlı sularının deşarj edilmesi nedeniyle nehirdeki canlı hayatı bitme noktasına geldi. Nehrin, Çine yolu üzerindeki Menderes Köprüsü ayağında, 1 aydır bekleyen yüzlerce kiloluk büyükbaş hayvan leşi ise görenleri şaşkına çevirdi. Nehir boyunca yüzlerce hayvan leşiyle karşılaşıldığını söyleyen balıkçılar, kirliliğe tepki gösterdi.

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, geçmişte kirlilik açısından 'ikinci sınıf' olarak kabul edilen Büyük Menderes Nehri suyunun son ölçümlerde 'dördüncü sınıf' kategorisine alındığını söyledi. Kirliliğin en üst seviyeye çıktığını, nehrin 600 kilometrelik havza ve deltasında tespit edilen kimyasal atıklar nedeniyle de besin zincirinin yanı sıra canlı hayatının olumsuz etkilendiğini vurgulayan Barış, "Nehrin ayrımlı 13 noktasından her ay su örnekleri aldık. Özellikle jeotermal ve bazı etkenlerden kaynaklanan bor, konsantrasyonu yükseltiyor. En çok da Söke Ovası zarar görüyor. Menderes Nehri deniz deltasına yaklaştıkça kirliliğin şiddeti gittikçe artacaktır. Yaz aylarında eriyik madde miktarı daha da yükselmekte. Bunun zararını özellikle sulama yapan çiftçimiz çekmektedir. Tarlalar sulandıktan sonra inanılmaz bir kirlilikle bezeniyor. Bir takım tarımsal faaliyetler, zirai ilaçlama ve gübreleme de kirlenmeyi hızlandırıyor. Kirlilik hayatı tehdit ediyor. Benim vicdanım sızlıyor. Önlem alınmazsa Menderes, Gediz'den kötü olacak diye yıllardır uyarıyoruz" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.