Haberler

Bursa'da İnşaat Sektörü Hareketli Günler Yaşıyor

Tarih: 7 Haziran 2011 Kaynak: Milliyet Emlak
Çimento ve inşaat sektörü ile ilgili bilgi veren Mürsel Öztürk, dünyayı etkisi altına alan küresel kriz sürecinde çimento fiyatları ve ihracatının gerilediğini hatırlattı. 2009 ve 2010'da yaşanan kayıpların bu yıl telafi edilmeye başlandığını ifade eden Öztürk, ''Ertelenen projeler yavaş yavaş hayata geçiyor. İnşaat sektörü tekrar hareketlendi. Çimento fiyatları da geçtiğimiz günlerde bir miktar arttı. Ancak fiyatlar hala 2007 yılı seviyesinin altında'' dedi.

Yeni projeler var
Seçim öncesi bazı projelerin yapıldığını anlatan Öztürk, bu nedenle inşaat sektöründe hareketlilik yaşandığını kaydetti. Öztürk, "Seçimin ardından Ramazan ayı gelecek. Ramazan'da işler yavaşlar. Bu yıl 2010'dan iyi geçecek ama çok da güzel olmayacak. 2012 inşaat sektörü açısından daha şanslı olabilir. Çünkü hükümetin yapmayı planladığı projeler var" diye konuştu.

Sektör hareketli
Bursa'da yapı stoğu fazlalığı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti: "Ama buna dur denemez. Bursa ihtiyacı çok olan bir il. Burada kaynak oluşumu yüksek. Bu nedenle Bursa'nın konut ihtiyacı bitmez. Kentte sürekli kentsel dönüşüm yapılıyor. Yeni projeler var. Bu nedenle inşaat sektörü de sürekli hareket halinde."

Çimento ve betona zam
Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, son 2 yıldır beton fiyatlarının aşağı seyir halinde olduğunu anımsatarak, 19 Mayıs tarihinde betonun metreküp fiyatına 2 lira zam geldiğini söyledi. Vardar, Türkiye'de akaryakıt, hammadde, işçilik ve enerji fiyatlarının sürekli yükseldiğini dile getirerek, "Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkelerden biriyiz. Betonda akaryakıt çok önemli. Akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak betonun metreküpü 79 liradan 81 liraya çıktı. Çimento fiyatları da yükseldi" diye konuştu.

En ucuzu aranmamalı
Beton fiyatının yükselmesinin inşaat sektörünü etkilemeyeceğini anlatan Vardar, yapı sektöründe kriz öncesi döneme yaklaşıldığını kaydetti. Vardar, hazır beton sektörünün geçen yıl yüzde 15 - 20 civarında büyüme gösterdiğine dikkat çekerek, "Yapılar için beton çok önemli. Betonda da kaliteye dikkat etmek gerekiyor. Betonda bakılacak en son kriter fiyat olmalı. Fiyattan çok kalite önemli. Fiyat aşağı düştükçe sistem riske giriyor. Sektörde en ucuzu aranmamalı" dedi. Vardar, fiyat üzerinde yapılan rekabetin kaliteyi bir süre sonra düşüreceğini belirtti.

Hayati öneme sahip
Son yıllarda yapı güvenliği açısından çimento ve betonun kalitesinin ön plana çıktığını anlatan Vardar, Türkiye'de üretilen betonların yeni teknolojilerin kullanılmasıyla beraber daha da büyük gelişmeler gösterdiğini söyledi. Vardar, çimento ve hazır betonun inşaatta vazgeçilmezliği ile hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Eski binalar yenilenmeli
Bursa Beton, yapı denetim alanında faaliyet gösteren çalışanlar için eğitim semineri düzenledi. Seminerde konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Ferruh Karakule, katılımcılara betonda kalite ile ilgili bilgiler verdi. Karakule, "Betonda en büyük sorun kalite. Türkiye ve Bursa deprem bölgesinde yeralıyor. Buradaki eski binaların yenilenmesi şart. Bir binanın ortalama ömrü 50 yıldır. Buna dikkat edilmeli" dedi. Yapı Denetim Firmaları Bursa Şube Başkanı Tuncer Dikensak da, beton ve demirin yapıdaki en önemli iki etken olduğunu vurguladı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.