Haberler

Hızlı tren hızlandırdı

Tarih: 7 Haziran 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Metin Can
Eskişehir, hızlı tren ve bağlantı yolları sayesinde bölgenin lojistik üssü oldu. ETO eski Başkanı Cemalettin Sarar'a göre şehir son yatırımlarla çağ atladı

Eskişehir, tipik bir Anadolu şehriyken son 15 yılda yarattığı mucizeyle gerçek bir Avrupa kentine dönüştü. Şehir sosyal ve kentsel alandaki dönüşümüyle Anadolu'ya rol model oluyor. Nüfusu 100 bini aşan iki üniversitenin yanı sıra, helikopter ve uçak parçaları dahi imal eden 500'ü aşkın fabrika ve modern şehir altyapısı ile Eskişehir büyük bir zenginliğe sahip. Şimdi ise farklı bir dönüşüme imza atıyor. Son yıllarda artan hava, kara ve demiryolları yatırımlarından aslan payını kapan kent, bölgenin adeta lojistik üssü oldu. Özellikle şehrin Ankara ile mesafesini bir buçuk saate indiren hızlı trenin devreye girmesiyle yeni yatırımlar da peş peşe hayat buldu. Eskişehir-Ankara, Eskişehir-Kütahya ve Eskişehir- Bursa kara yollarının duble yol çalışmaları da tamamlanmış durumda. Ek olarak Bozüyük-Mekece karayolu hizmete açıldı. Ayrıca Türk Hava Yolları (THY) da Eskişehir'e günlük uçuşlara başladı. Böylece şehir hızlı trene ek olarak kara ve havayolları ile de örülmüş oldu. Kısa sürede ulaşımın merkez üssüne dönüşen Eskişehir, bu konumunu ekonomik alanda kullanmak için Hasanbey'de de devasa bir lojistik köy inşa etmeye başladı.

ESKİŞEHİR ÇAĞ ATLADI
Eskişehir Ticaret Odası eski Başkanı Cemalettin Sarar, şehrin çağ atladığını söylüyor. Her alanda etkileyici bir büyüme sergilediklerini anlatan Sarar, "Eskişehir'in bu kadar hızlı büyüdüğü bir dönem olmadı. Şehir olarak artık çok yukarıda bir güce ve potansiyele sahibiz. Hızlı tren bizi ulaşımda yeni bir marka yaptı ve beraberinde de birçok yatırım geldi" diyor.

Sanayi limana bağlanıyor
Kentteki ulaşım yatırımları sanayi bölgesine dönük çalışmaları da hızlandırıyor. Bu kapsamda Eskişehir'de Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) demiryoluna bağlanması için de proje hazırlandı. İstimlâk çalışmaları devam eden proje kapsamında OSB, 7 kilometre uzaklıktaki demir yoluna bağlanacak. Böylece Eskişehir OSB'nin, demir yoluyla Gemlik Limanı'na bağlantısı sağlanmış olacak.

Beş yıldızlı tren istasyonu kurulacak
ŞEHRİ ulaşımda bir üst lige çıkaran hızlı trene yönelik heyecan verici yatırımlar düşünülüyor. Buna göre Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara ve Konya'nın ardından Eskişehir'e de 5 yıldızlı hızlı tren istasyonu inşa etmek için hazırlıklara başladı. 150 milyon dolar yatırımla inşa edilmesi öngörülen istasyonda, oteller, alışveriş merkezleri, parklar, oyun alanları ile hayvanat bahçesi bulunacak. Yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek yeni istasyonun, Eskişehir Garı'nın arkasında kalan TCDD'ye ait 700 bin metrekare alan üzerine inşa edilmesi planlıyor.

Helikopter üretiyor
Eskişehir'de elektronik ve havacılık endüstrisi katlanarak büyüyor. Bu konuda öne çıkan Alp Havacılık, Sikorsky firması ile birlikte Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'ni yürütüyor. Helikopterlerin birçok parçası TAI ve Eskişehir'de kurulu Alp Havacılık'ta üretiliyor.

'Ulaşım imkânları gelişiyor'
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan, Eskişehir'i yolların ve kültürlerin kesiştiği şehir olarak nitelendiriyor. Demiryollarının tarihsel başkenti olduklarını söyleyen Karacan, şu bilgileri verdi: "Demiryolu sanayi üretim ve eğitiminin de en önemli şehri olmuş. Benzer şekilde havacılık Eskişehir'in geleneksel sektörlerinin başında geliyor. Böyle bakıldığında sadece lojistik anlamında değil çok boyutlu imkâ0nlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Karayollarının iyileşmesi ve hızlı trenin yaygınlaşmasıyla Eskişehir, ulaşım imkânlarını sürekli geliştiriyor. Kavşak noktası olarak her zaman önemliydi. Şimdilerde eğitim ve turizm şehri olarak ulaşım ağlarında yer alıyoruz. Sadece içinden geçilen bir şehir olmak istemiyoruz."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.