Haberler

İklim Değişikliğine En Hazırlıklı Olan Şehirler

Tarih: 7 Haziran 2011 Kaynak: Fast Company Çeviren: Tuba Kolat


Son zamanlarda adeta kesintisiz bir şekilde varlığını gösteren tuhaf hava dalgası ilginizi çekmemiş olsa bile yerel yönetimler bu konu hakkında hassasiyet sahibi.

İlk GlobalC40 Şehirleri Raporu'na göre, dünyanın en büyük 42 şehrine (Jakarta, Berlin, Los Angeles ve New York gibi) bakıldığında bu şehirlerde iklim değişikliğine yönelik hazırlıklar yapılıyor, yerel yönetimler iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için harekete geçiyor ve aynı zamanda bunlardan kar sağlıyor. Bu değişiklerden birkaçı ulusal düzeyde gerçekleşiyor çünkü şehirler daha hızlı hareket edebiliyor. Bazen şehirlerimizin yetkililerinden iklim değişikliğine yönelik yenilikçi müdahaleler görebiliyoruz.

Direnci Arttırmak İçin Planlar
C40 şehirlerinin 26'sı altyapılarını iklim değişikliğine karşı korumak için planlar yapmış bile. Sao Paolo drenaj master planının gerçekleştirilmesini hızlandırdı ve Kopenhag dünyanın ilk karbonsuz başkenti olmayı planlıyor. Jakarta, öngörülen yağmur miktarının artışından avantaj sağlamak için yeşil alanları genişletmeyi planlıyor.

İklim Değişikliğinden Fayda Sağlamak
6 akıllı şehir -Seul, Londra, Kopenhag, Tokyo, Yokohama ve Rio de Jenerio-, iklim değişikliğinin "ekonomik gelişme ve farklılaşma için kilit bölge, rekabet kabiliyetini geliştirme ve yerinde fırsatlarla yeşil ekonomiyi şevk etme" gibi konularda bir fırsata dönüşebileceğine inanıyor. Başka bir deyişle bu şehirler eğer ki daha hazırlıklı olursa ve herkes yakında iklim koruma teknolojilerine ihtiyaç duyacak olursa tüm bunların kendileri için bir rekabet avantajı olacağını fark etmiş durumdalar.

Sera Gazı Emülsiyonlarının Düşürülmesini Gelişme Planları Kapsamına Almak
C40 şehirlerinden bazıları -Dhaka, Lagos, Jakarta ve Caracas dahil olmak üzere- ilerleyen yıllarda nüfusta patlama bekliyor. Mevcut durum -nüfus artışını da dikkate alarak sera gazı salımını düşürmeye devam etmek de dahil olmak üzere- bu düzeyde bir dizi planlamayı gerektiriyor. Sonuç olarak toplamda 29 şehir geniş ölçekli gelişme planlarına sera gazı salımının azaltılmasını da dahil etmiş bulunuyor. Örnek olarak, Rio de Jenerio'nun master planında, "iklim değişikliği ve onun etkilerinin şehir planlama ve kalkınma kapsamında olmasıı" talep ediliyor.

Salım Hedefleri
2030'da sera gazı emülsiyonunu %100 azaltmayı hedefleyen Melbourne ve Kopenhag ile birlikte 27 etkileyici şehir sera gazı salımı için hedef oluşturdu. İngiltere, Seattle, Philadelphia, New York, New Orleans ve Portland, ulusal standartlardan daha sert emülsiyon hedefleri uyguluyor. Şehir planları, binaların iyileştirilmesi, yenilenebilir enerji, ağaç dikimi, daha iyi toplu taşıma uygulamaları ve daha fazlası aracılığıyla bu hedeflere ulaşmayı amaçlıyor.

Bunların hepsi umut verici adımlar olmakla birlikte yeterli değil. Bu, mevcut durumda salım bakımından daha zor bir hal alıyor çünkü standart bir sera gazı emülsiyonu ölçüm metodu yok. Unutulmamalı ki birçok CDP araştırmasında yansıtıldığı üzere muhtemelen iklim değişikliği çok daha fazla hissedilecek. Maalesef ki son haftalarda yaşanan hava afetleri (Mississippi'deki sel felaketi, Teksas'daki kuraklık) iklim değişikliğine hala hazırlıksız olduğumuzu kanıtlar nitelikte.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.