Haberler

"Kentsel yenilemeyi özel sektör yapacak"

Tarih: 8 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Limontepe ve Aktepe-Emrez mahallelerini inşaat sektörünün hizmetine sunacaklarını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İkamet ve Çok Amaçlı Bina İnşaat Sanayi Meslek Komiteleri tarafından düzenlenen, "İzmir'de Kentsel Dönüşüm" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kent yenileme işini özel sektör yapacak" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun Karabağlar'ın Limontepe mahallesi ile Gaziemir'in Aktepe-Emrez mahallesini 'kent yenileme bölgesi' ilan etmesini beklediklerini söyleyen Kocaoğlu, "Kent yenileme işini özel sektör yapacak, biz sadece kolaylaştırıcı olacağız. Bu iki bölgede 160-170 hektarlık alanı konut projesi yapılması için inşaat sektörünün hizmetine sunacağız" dedi.

'KOLAYLAŞTIRACAĞIZ'
Kentsel dönüşüm projesinde öncelikle kente adapte olmuş gecekonduda yaşayan kesimin hedef alındığını belirten Kocaoğlu, kentsel dönüşümde sadece belirli alanların belediye tarafından yapılacağını, geri kalan projeleri özel sektöre devredeceklerini söyledi. Kocaoğlu, belediyenin Kadifekale heyelan bölgesi ve Kemeraltı Çarşısı, Basmane, Anafartalar gibi alanları yenileyeceğini belirterek, "Bunun dışındaki Aktepe, Emrez, Limontepe, Bayraklı sırtlarını özel sektör yapacak. Kent dönüşümü belediyenin de, TOKİ'nin de işi değil. Bunu inşaat sektörü yapacak. Buralarda da biz yine projeyi hatta maketini yapacağız, onlara vereceğiz, onlar aynen bu projeyi uygulayacak. Kolaylaştırıcı olacağız. Özel sektörün para kazanacağı halde ihaleye biz çıkaracağız. Sonuçta kentin dizaynını biz yapacağız" diye konuştu.

"ARAZİ FAKİRİ"
İzmir'de 200-250 bin konutluk kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu, kentin de "arazi fakiri" olduğunu söyleyen Kocaoğlu, bu nedenle yeni uydu kentleri de Aliağa (Menemen, Koyundere, Ulukent, Harmandalı ve Asarlık) aksı ve Torbalı'da planladıklarını söyledi. Yeni kent merkezi projesinin planlamadan geçtiğini belirten Kocaoğlu, yürütmeyi durdurma kararı bulunmadığını ve planın gerçekleşmesini umduğunu söyledi. Öte yandan deniz ulaşımıyla ilgili de bilgi veren Kocaoğlu, belediyenin ilk kez 32 natt gücünde, 2 adet katamaran tipi gemi alarak orta ve iç körfezde seyahat imkanı sağlayacağını açıkladı. Kocaoğlu 16 yolcu, 2 arabalı vapur ihalesine çıkacaklarını, bununla ilgili kredi çalışması yürüttüklerini söyledi.

DAVALARA TEPKİ
Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için halkın da çalışmalara katılması gerektiğini söyledi. Dünyadaki en güzel kentsel dönüşümün Madrid'de olduğunu ifade eden Yorgancılar "Benzer çalışmanın İzmir için de yapılması arzumuzdur. Tabii ki İzmir'de yapılan çeşitli projelere ilişkin sivil toplum örgütlerinin açtığı itiraz davaları da uygulamaları geciktiriyor ve kentimizi kayba uğratıyor" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.