Haberler

Akkuyu'ya ilk kazma 2013'te

Tarih: 8 Haziran 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Yaşar Niyazbayev
Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin Rus sorumlusu Alexander Superfin, şu anda inşa edileceği alanda teknik ölçüm çalışmaları devam eden reaktör için ilk kazmanın 2013 yılı ortalarında vurulacağını açıkladı. Santralin inşası sürerken, burada görev yapacak 400 Türk uzman ve mühendis, Rusya'da eğitim görecek ve reaktörlerde çalışacak.

Rusya'nın Türkiye'de 20 milyar dolara inşa edeceği Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nden sorumlu Alexander Superfin, konuyla ilgili takvimin çalışmaya başladığını söyledi. Alexander Superfin, projede görev alması planlanan 50 öğrenciyi Rusya'da eğiteceklerini açıkladı. Akkuyu bölgesinin deprem riski taşımadığına değinen uzman, inşaatla ilgili izinlerin alınmasının ardından, ilk kazmanın 2013 ortasında vurulabileceğini ifade etti.

Moskova'da düzenlenen nükleer sanayi forumuna katılan ve burada Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Superfin, "Santralin kurulacağı alanın bir bölümünde jeodezi çalışmalarına başladık. Toprağın tamamının devrinin ardından bu çalışmalar genişletilecek. Yakın zamanda da sismik çalışmalar başlayacak. Yıl sonuna kadar santralin kurulacağı alanla ilgili oldukça kapsamlı bilgiye sahip olacağız." dedi. Bu aşamaların ardından lisans için başvurunun yapılacağına değinen Superfin, "Proje inşaatı ile ilgili hazırlık çalışmalarımız sürüyor. 2012 ortalarında projeler netleşirse 2013 ortalarında ilk kazmayı vururuz." dedi.

Rusya'nın Voronej kentinde inşa edilen depreme dayanıklı nükleer santralin benzerini Akkuyu'ya inşa edeceklerine işaret eden Rus uzman, "Mersin'deki tespitlerimiz doğrultusunda gereken hesaplamaları yaparak projeyi gözden geçireceğiz. Alanın uygun hale gelmesi için sağlamlaştırma ve güçlendirme konusunda araştırmalar yapacağız. Şu anda inşaatın yapılmasını engelleyecek herhangi bir gerekçe yok." ifadelerini kullandı.

Mersin Akkuyu'da çalışacak Türk uzmanlara Rusya eğitim verecek. Masrafları Rusya tarafından karşılanacak ilk kadronun seçilmesine hazırlanılıyor. Gelecek öğrencilerin seçilmesi, haziran ayında bir komisyonca yapılacak. Ön elemeler ve ardından yapılacak imtihanla belirlenen öğrenciler Moskova'da eğitime gelecek. İmtihanlar Moskova Fizik Enstitüsü (MİFİ) tarafından yapılacak. En iyi 50 öğrenci eylül ayında önce dil kursunda eğitim almak üzere Rusya'ya davet edilecek. Bir yıllık Rus dili ve nükleer enerji ağırlıklı kurstan sonra, öğrenciler 5 yıl boyunca MİFİ'de öğrenim görecek. Bu programın birkaç yıl tekrarı planlanıyor.

REAKTÖRDE 400 TÜRK MÜHENDİS ÇALIŞACAK
Superfin, santral çalışmaya başladığında 300 ile 400 kişi arasında Türk uzman ve mühendis olacağını, buna göre kadro hazırlığı yaptıklarını söyledi. Rus uzman, "Öğrenciler Mersin Akkuyu santralinde hem çalışan personel, hem de yönetici kadroda yer almak için eğitilecek. MİFİ'nin yanı sıra Moskova Enerji Enstitüsü'nde de eğitim verilecek. Programı bitiren öğrenciler stajı Rusya'nın nükleer santrallerinden birinde yapacak." dedi.

SİYASÎ NEDENLErle KARŞI ÇIKILIYOR
Nükleer santrale karşı çıkan gruplar için ise Superfin şunları söyledi: "Rusya'da da nükleer santrallere karşı olanlar var, Almanya'da da ve dünyanın farklı ülkelerinde de. Bu doğal bir tepki. Fransa'da sahiller boyunca nükleer santraller var ve vatandaşların bundan haberleri bile yok. Bu konudaki tepki siyasi nedenlerle olabilir. Yapacağımız çalışmalar bunu asgariye indirecek. Mersin ve Akkuyu'da açacağımız enformasyon merkezlerinde santrali anlatacağız. Bu çerçevede hava durumu, radyasyon oranı, reaktörlerin durumu gibi bilgiler devamlı yenilenecek. İnsanlar bu merkeze gelerek nükleer santrali izleyebilecek."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.