Haberler

'İpekböceği' görücüye çıkıyor

Tarih: 8 Haziran 2011 Kaynak: Olay
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu döneme damgasını vuracak en önemli projelerinden biri olan yerli tramvayda sona gelindi.

Üretimi büyük ölçüde tamamlanan tramvayı yerinde inceleyip, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den bilgi alan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, yerli tramvayın görüntüsü ve teknolojisiyle Bursa'ya yakışacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, seçim çalışmaları kapsamında Durmazlar Makine çalışanları ile yemekte biraraya geldi. Yemeğin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte yerli tramvay üretim çalışmalarını inceleyen Bakan Arınç, proje hakkında Başkan Altepe'den bilgi aldı. Üretim çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan tramvayın sürücü koltuğuna oturan Arınç, yerli tramvayın görüntüsü ve teknolojisiyle Bursa'ya yakışacağını kaydetti.

TAMAMEN EL İŞÇİLİĞİ
Büyükşehir Belediyesi'nin Durmazlar Makine işbirliğiyle üretimini son aşamaya getirdiği ilk yerli tramvay, tamamen Bursalı ustaların el işçiliğiyle üretiliyor. Bursa'nın İpek Yolu'nun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek tasarımıyla ipek böceğini andıran tramvayın modeli de 'ipekböceği' olarak belirlendi. Ayakta ve oturaklı tam kapasitesi 250 kişi olan tramvay, tam dolu iken yüzde 8.2'lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde sürücü müdahale etmese bile otomatik olarak tramvay duracak.

2 AY SONRA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Proje Koordinatörü Taha Aydın'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin ilk yerli tramvayını Ağustos ayında Merinos Park'ta sergileyeceklerini söyledi. Bu proje ile bir sanayi kenti olan Bursa'da teknoloji ve tasarımı ön plana çıkardıklarını belirten Altepe, "Bizim gibi raylı sistemlere yatırım yapan bütün büyükşehirler heyecanla projenin tamamlanmasını bekliyor. Bugüne kadar bu araçları yurt dışından almak zorundaydık. İhale süreci, alımı ve maliyetleri yüzünden en fazla sıkıntı çektiğimiz konulardan biriydi. Artık hem daha kalitelisini hem de daha ekonomik araçları Bursa'da üretiyoruz. Şu anda son eksiklikler gideriliyor. Bu araçlarımızı ilk olarak Heykel-Garaj tramvay hattında kullanacağız" dedi.

HER ARAÇTA YÜZDE 30 TASARRUF
Yerli tramvayın dışarıdan alınan tramvaya göre yüzde 30 daha tasarruflu olduğunu belirten Başkan Altepe, şu anda yüzde 55 olan yerlilik oranının yüzde 70'ler seviyesine çıkmasıyla birlikte maliyetlerin daha da düşeceğini söyledi. Elektrik motoru gibi bazı ekipmanların dışarıdan alınmasının zorunlu olduğunu dile getiren Altepe, hangi ülkede üretim yapılırsa yapılsın bu ekipmanların ithal edilmesi gerektiğini hatırlattı. İlk prototip aracın tamamlandıktan sonra sergileneceğini hatırlatan Başkan Altepe, hemen seri üretime geçileceğini ve seri üretimi yapılan ilk aracın ise Kasım ayında uluslararası testlerden geçirilerek, üretim sertifikası alınacağını kaydetti. Başkan Altepe, seri üretime başlanılmasının ardından da Heykel-Garaj hattında kullanılacak 14 aracın 2012'de raylarda kullanılmaya başlanacağını sözlerine ekledi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.