Haberler

Nükleer korkusu neler yaptırıyor...

Tarih: 9 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC


Nükleer kazalardan korktular... Tüm kasaba el ele verip kendi elektrik şirketlerini kurdular...

1986'daki Çernobil nükleer felaketi Avrupa'da da büyük bir endişe kaynağı olmuştu.

Endişeli Avrupalılar arasında Alman Ursula Sladek ve eşi Michael da vardı.

Bu endişe çiftin harekete geçmesine neden oldu.

Michael Sladek anlatıyor: "Çernobil felaketinden sonra etrafa yayılan radyasyon bizim yaşadığımız bölgedeki çocuk parklarında hatta tarım arazilerinde bile bulundu. Biz o zaman bu zamandır düşünüyoruz, acaba yaşadığımız bu bölgedeki sütler güvenli, yiyecekler mi temiz mi?"

Sladek ailesinin beş çocuğu var. Anne Ursula Sladek öğretmen, baba Michael Sladek ise doktor... Almanya'da Schonau kasabasında yaşıyorlar. Çernobil felaketi onların harekete geçmesini sağlamış. Bu hareket giderek büyümüş ve tüm kasabayı etkilemiş.

İşte bu küçücük bir adımla başlayan değişim...

Sladek ailesi ilk olarak nükleer enerjiyi sorgulayarak işe başlamışlar. Küçük bir araştırma yapıp hem evlerinde hem kasabalarında kullanılan enerjiden nasıl tasarruf edebileceklerini araştırmışlar. "Çözüm ne olabilir?" sorusuna yanıt aramışlar.

Ursula Sladek anlatıyor: "O zamanlar çok saftık. İnanıyorduk ki, politikacılarımız Çernobil felaketinin ardından nükleer enerjiyi kullanmaktan vazgeçecekler... Ama inancımız boş çıktı. Biz de kolları sıvadık kendimiz bir şeyler yapmaya karar verdik."

Bunun için kasabalarında bir kampanya düzenlemişler. Kampanya o denli başarılı olmuş ki, 1996 yılında kasabada bir refandum yapılmış. Refandumun sonucunda kasabada "yenilenebilir enerji kaynakları" kazanmış...

Bugün Ursula Sladek 1000 kasaba sakini ile beraber kurdukları yerel enerji şirketini yönetiyor. Bu şirket 100.000 evin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan elde etmesini sağlıyor.

Sladek ailesi 2011 yılında Goldman Doğa Koruma Ödülü'nü kazandı. Çift 150.000 Amerikan doları değerindeki ödülü ABD Başkanı Barack Obama'dan aldı.

Michael Sladek, kasabada hemşerileriyle kurdukları enerji şirketinin kara geçtiğine de dikkat çekiyor.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.