Haberler

Geçmişten günümüze Bergama'da ticaret

Tarih: 9 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır
Bergama Krallığı(M.Ö.283-133), hellenistik dönemde varlığını, Batı Anadolu'da duyurmuş bir devlettir. Bergama, ticaret ve endüstriye dayalı merkantil bir devlettir. Tarımsal ürün bolluğu, derin bir hinterlanda malik oluşu, Ortadoğu'dan gelen ticaret yollarının düğüm noktasında yer alması nedeniyle doğal olarak seçeneği, merkantilizm olmuştur.

M.Ö.III. yüzyılda Bergama'nın, ekonomik gelişiminin, siyasal gelişimine paralel gittiği görülür. Öncelikle Bergama'ya giden ticaret yolları fazla önem kazanmıştır.

Ticaret Yolu üzerinde

Doğudan ve Bergama'dan geçen anayol, Apameia, Lycus ve yanındaki Laodiceia, Philadelphia ve Tiyatira'dan devam ederdi. Bergama- Selevkos savaşlarında bu yol çok kullanılmıştı. Bu yol boyunca birbirleriyle ekonomik yarış içinde olan kentler kurulmuştur. Örneğin Apollonia, Apollonis, Philedelphia, Attaleia, Eumenia, Dionysopolis gibi.

Karadeniz limanları, Ege ve Akdeniz ile ticaret yapmaktaydılar ve genellikle maden, tuzlu balık, kereste, eczacılık maddeleri, köle ve at satıyorlardı. Buna karşın Ege limanlarından işlenmiş mallar, şarap, zeytinyağı, lüks eşya ve buğday alıyorlardı.

Çok güzel imar görmüş olan Bergama, Hellenistik dünyanın en seçkin ve en zengin kentlerinden biriydi. Güçlü anamalcı birlikler elinde bulunan bir tür banka örgütü, çok geniş bir biçimde bütün Yakındoğu ve Akdeniz ülkelerine yayılıyordu. Paranın bolluğu, kredi olanaklarını kolaylaştırıyor, bu da ticaretin alabildiğine gelişimini körüklüyordu. İskender zamanında yüzde 12 olan faiz, M.Ö. 250 tarihlerinde yüzde 10, M.Ö. 200 tarihlerinde yüzde 6 'ya kadar düşüyordu.

Roma döneminde, Bergama Krallıklarının imalathaneleri gibi diğer ticaret ve sanayi kurumları da kapatıldı. Yalnız gümüş madenleri işletildi. Ülkede hem ticarete kolaylık getirmek hem de uzak yerleri, genel valinin oturduğu Ephesos'a bağlamak için, kıyı boyunca ve iç taraflara yollar yapıldı. Böylece yeni bir sömürü yöntemi gelişiyordu.

Osmanlı dönemi

Bergama, Osmanlı döneminde, dericilik, halıcılık, abacılık, ipekçilik, kaput-çuha dokuma, tarım ürünleri açısından önemli bir yere sahipti. Endüstri açısından zeytinyağı ve un değirmenleri, dericilik, el tezgahları ile halı kilim dokumacılığı göze batar. İlk çırçır fabrikası 1864'te kurulmuştu. 1910 yılında Bergama'nın dış satım ürünleri arasında deri, tahıl, palamut, leblebi, çekirdeksiz üzüm, mazı, pamuk, yapağı, yaprak, tütün, peynir, zeytinyağı, zeytin, zeytin pirinası, çam kobağı, ipek kozası, helva, sade yağı, sabun, tuz, balmumu, bostan, çam fıstığı yer almaktadır.

Ticaretin '4T'sine sahibiz


Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman

Bergamamız; tarih boyunca medeniyetlere ve haliyle ticarete beşiklik yapmıştır. Merkez konumunu bugünlere kadar taşıyan bir çok ilden büyüktür ve güzelliklere sahiptir. Ticaretin temelini 4T olarak tanımlayabiliriz. Tarım, turizm, termal, tarih ve çok yakında hayata geçecek olan Kuzeyege Çandarlı Limanı ile 5.T olan taşımacılık da değerlerimize katılarak zenginliğimizin artışına vesile olacaktır.

Bakırçay ovamız, dünyanın en kaliteli pamuğunu ve domatesini yetiştirirken çırçır fabrikalarımız, salça ve kuru domates tesislerimizin kaliteli ürünleri ihracatta önemli paya sahiptir. Gelişen seracılık sektörümüzle birlikte ürünlerimiz dünyada bilinir haldedir. Seracılık sektöründe termalin katkısı büyüktür.

Madencilikte marka Bergama granitimiz, perlit ve altın işletmelerimiz, Kınık'ta tespit edilen zengin kömür rezervlerimizin üretim ile ülkemize, vergi gelirlerindeki katkıları ile de üyelerimize ödüller kazandırmaktadır.

Yenilenebilir enerji

Bergamamız, yenilenebilir enerji konusunda rüzgar güllerinin enerji üretimi ile birlikte çok yakında rüzgar güllerinin parçalarının üretimiylede anılır olacaktır.

Tarihi eserlerimizin sergilenebilirliğinin çok daha fazlası kazılarak gün ışığına çıkmak ve sergilenebilmek için sıralarını beklemekteler. Asklepion, Akropol, Kızılavlu ve Kale Mahallemiz görülmeye gezilmeye değer. Kaçırılan eserlerimiz Berlin'de Almanya'nın turizm faaliyetlerine hizmet etmektedirler. 450bin ziyaretçimiz turizmdeki potansiyelimizi göstermektedir. Hedefimiz hergün artacak işletmelerimizle birlikte yatak kapasitesini artırarak kısa dönemde ziyaretçi sayımızı 1 milyona ulaştırmaktır.

İlkler şehri Bergamamızı anlatmak yerine gezdirmek ve sahip olduğumuz eşsiz güzellikleri göstermek üzere sizleri Bergamamıza bekleriz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.