Haberler

Bakan Günay'ın Zeugma gözyaşları

Tarih: 10 Haziran 2011 Kaynak: Radikal
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'den yurtdışına taşınan tarihi eserlerin geri getirilmesinden bahsettiği sırada Zeugma örneğini verirken ağladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün tüm temsilcileriyle İzmir'de biraraya geldi. Turizmi yaşamı boyunca çok önemsediğini, dünyada 1 milyara yakın insanın gezmeye, 1 trilyon dolara yakın da ekonomik büyüklük oluşmaya başladığını aktaran Günay, turizmin 21'inci yüzyıl barışına ve insanlığın gelişimine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

"HAYKIRSAM DELİ DERLER"
Toplantıda duygulu bir konuşma yapan Bakan Günay, Türkiye'den gitmiş eserlerin yeniden yerlerine döndürülmesi için gösterdikleri çabaları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Günay, Gaziantep'te bulunan Zeugma Antik Kenti'ni gezdiğini belirtip, bu bölgede daha önce yabancı heyetler tarafından yapılan kazılarda önemli eserlerin bazılarının dünyadaki müzelere götürüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

"Yurtdışına gittiğim zaman ören yerlerini geziyorum. Oradaki rehberler gösteriyorlar, Türkiye'den geldiğini söylüyorlar. Oturup dizlerimi dövmek geliyor içimden. Biz ne yapmışız, oturup topraklarımızdan bu kadar güzelliği almışlar, dünyanın en önemli müzelerinin en kıymetli parçaları haline gelmiş. Hasan Hüseyin'in bir mısrası vardır; ‘Haykırsam deli derler, ağlamaz kimse bilmez niçin ağladığımı' dizeleri geçiyor içimden. Müthiş bir kıskançlık duyuyorum. Başka müzeleri gezerken kıskanmayacağız artık."

Günay, kazıların yeniden başladığı Zeugma'yı gezerken sevinçten ağladığını da belirterek "En sonunda oldu dedim" diye konuştu. Boğazköy Sfenksi'nin de 90 yıl sonra toprakları olan Çorum'a getirileceğini dile getiren Günay, "Düşünün 100 yıldır toprağından uzak bir yapıt Çorum'a dönecek. Benim için en büyük bayram günlerinden bir tanesi. Topraklarımızdan kopan herşeyi alıp topraklarımıza getireceğiz" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.