Haberler

Ayasofya'da tarihi dönüşüm

Tarih: 13 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Kamil Anahar
Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı'daki mahalle ve ilçeler modern bir kent görünümüne kavuşuyor. Çevreyi gecekondulardan kurtaran kentsel yenileme çalışmasıyla tarihi dokusu korunacak ve Tarihi Ayasofya Müzesi turizme kazandırılacak.

Trabzon'un önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi, kentsel dönüşüm çalışmaları ile çevresindeki eski binalardan kurtuldu. Müze çevresi tarihe dokuya uygun olarak park ve yeşil alana çevrilecek. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile Trabzon hem çarpık kentleşmeden kurtuluyor hem de kentin tarihi değerleri ortaya çıkarılıyor. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı'daki projeler sayesinde yıllardır salaş yapılarla boğuşan mahalle ve ilçeler modern bir kent görünümüne kavuşuyor. Bu çalışmaların yanında tarihi Ayasofya Müzesi çevresini de gecekondulardan kurtaran kentsel yenileme çalışması devam ediyor. Yapılacak proje ile Ayasofya'nın tarihi dokusu korunacak. Müze, çevresiyle birlikte turizme kazandırılacak.

ÇİRKİN GÖRÜNTÜDEN KURTULACAK
Karadeniz sahil karayolu üzerinde yer alan Ayasofya Müzesi, Trabzon'daki tarihi yapıların en önemli örneklerinden kabul ediliyor. Müze olarak hizmet veren tarihi yapının etrafı çarpık kentleşmenin sonucu olarak salaş yapılarla çevrilmişti. Ayasofya çevresinin çirkin görüntüsü TOKİ tarafından başlatılan kentsel yenileme çalışması sonucu ortadan kaldırıldı. Yapılan yıkım çalışmalarıyla Ayasofya, etrafındaki salaş yapılardan kurtuldu. Müzenin önünü kapatan ve güzelliğine engel olan gecekondular hak sahipleri ile anlaşılarak bir bir yıkıldı. Park ve yeşil alanlar ile müzenin etrafı modern bir görünüme kavuşuyor. Müze çevresinde uygulanacak proje de açıklandı. Yapılacak olan çalışmalarda müze etrafı tarihe dokuya uygun olarak park ve yeşil alana çevrilecek. Projenin tamamlanmasıyla Trabzon turizmine yeni bir merkez kazandırılacak.

Takip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.