Haberler

O tarih yazdı, şimdi onun tarihi yazılıyor

Tarih: 15 Ocak 2006 Kaynak: Milliyet

İstanbul'un yaklaşık 200 yıllık tarihine tanıklık eden, sanatçıların buluşma merkezi Kamondo Apartmanı hakkında yazılacak bir kitap için bilgi ve belge sahipleri aranıyor

Engizisyon Mahkemeleri'nden kaçarak Venedik'e, oradan da Osmanlı'ya sığınan Kamondo Ailesi'nin, İstanbul'da yaşadıkları, pek çok ünlüye de ev sahipliği yapan Kamondo Apartmanı'nın tarihi yazılmaya başlandı. Ve şimdi bu amaçla, apartmanda yaşayanlar ve bu konuda anıları olanlar aranıyor.

Galata Kulesi'nin hizasındaki Serdar-ı Ekrem (Yazıcı) Sokak'ta bulunan binanın sakinleri arasında, çatı katını atölye olarak kullanan Abidin Dino'nun yanı sıra Arif Dino, Ahmet Hamdi, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday gibi isimler de vardı.

Neler gördü neler...
'Bina ve yaşayanları hakkında bilgi ve belge sahibi olanların' tanıklığına ihtiyaç duyulan bina, zamanında hareketli bir yaşamın da merkeziydi. Örneğin kuruluş tarihi 1868 olan 'The Levant Times and Shipping Gazette' isimli gazete bu binada yayımlanmıştı.

Cumhuriyet dönemi sanat tarihine 'Yeniler Grubu' olarak geçen ünlü ressamların anıları da Kamondo Apartmanı'nda yaşadı. Abidin Dino'nun aralarına girmesiyle yeni bir rüzgâr estiren grubun ünlü 'Liman Sergisi' de aynı ressamlarca bu binada hazırlandı.

Dino'nun kiralayıp atölye olarak kullandığı çatı katı, önde gelen mimarların birlikte sanat ürettikleri mekân olurken; Arif Dino, Ahmet Hamdi, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday gibi yazar, kültür, bilim ve felsefe dünyasının önde gelen isimleri de apartmanda bir araya gelirdi. Kamondolar'dan Gerson kardeşlere miras yoluyla geçen han, 1976'da, içlerinde Sultanhamamlı bir kumaş tüccarının da bulunduğu 8 kişilik bir ortaklığa satılırken, 1982'de ise ikinci derece tarihi eser olarak ilan edilmişti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.