Haberler

Gecekonducu tapu parasını ödeyemedi

Tarih: 15 Ocak 2006 Kaynak: Akşam Yazan: Mustafa Kozak
Antalya Kepez'de gecekondu inşa ettiği arazinin tapusunu belediyeden taksitle alan 27 bin vatandaştan çoğunluğunun taksitlerini ödeyemediği belirlendi. Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, 'Kepez'de oturan gecekonducunun aylık geliri 50 YTL'yi bile bulmuyor. Çöp vergisini bile ödeyemiyor ki, evinin tapu taksidini yatırabilsin' dedi.

Kepez Belediye Başkan Öner, Kepez'deki en büyük sorunun mülkiyet olduğunu söyledi. 'Kepez bölgesinde 400 bini aşkın nüfus yaşıyor. Bu insanların çoğunluğu göç yoluyla Antalya'ya yerleşen dar gelirlilerden oluşuyor' diyen Erdal Öner, bölgede yaşayan nüfusun çoğunluğunun da gecekondularda oturduğunu söyledi. Erdal Öner, 'Göçle gelen bu dargelirli insanlar devlete ait arazilerin üzerine gecekondu inşa etmişler. Ancak Kepez'deki gecekonducular diğer kentlerdeki gecekonduculardan farklı. Kepez'deki gecekonducular, çok fakir. Birçoğu, çöp vergisini bile ödeyemiyor. Antalya'daki gecekondularda oturanların birçoğunun eline ayda 50 YTL bile geçmiyor' dedi.

Nereden Bulsun
Kepez bölgesindeki mülkiyet sorununu çözmek için geçmiş dönemde gecekonduculara oturdukları gecekonduların tapularının dağıtıldığını bildiren Başkan Öner, 'Bizden önceki dönemde üzerinde gecekondu olan arazileri Milli Emlaktan satın alınıp hak sahiplerine taksitle satmış. Bu şekilde gecekonduculara 27 bin tapu dağıtılmış. Ama oturduğu gecekondunun tapusunu alan vatandaş belediyeye taksidini ödeyemiyor. Şu anda 27 bin tapudan çoğunun borcu duruyor. Kepez'de oturan vatandaşların alım gücü olmadığı için oturduğu 50 metrekarelik gecekondusunun borcunu bile ödeyemiyor. Ödenmeyen bu borçlara faiz biniyor. Üstelik bu tapular hisseli. Hisseli tapu olduğu için vatandaşlar bir araya gelip arsalar üzerinde çağdaş konutlar inşa edemiyor. Biz bu sorunları gördüğümüz için Kepez'de tapu vermeyi durdurduk. Bizim dönemimizde hiçbir gecekonducuya tapu verilmedi' diye konuştu.

Antalya'da kent nüfusunun yüzde 45'inin Kepez'de oturduğunu vurgulayan Başkan Öner, 'Büyükşehir mücavir alanındaki arazilerin de yüz de 55'i Kepez Belediyesi sınırları içinde. Kepez'deki 90 bin konutun 63 bini gecekondu. Tapusu dağıtılan gecekonduların mülkiyet sorunu giderilemediği için kentsel dönüşüm de gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle biz tespit ettiğimiz iki mahallede kentsel dönüşüm projesini kendimiz gerçekleştireceğiz. 9 ay 10 günde iki gecekondu mahallesini çağdaş bir mahalle haline getireceğiz. Gecekonduları yıkıp hak sahiplerine çağdaş konutlar vereceğiz' dedi.

Kepez'e Antalya'daki iş çevrelerinin de destek olması gerektiğini söyleyen Erdal Öner, şunları söyledi: 'Kepez'e herkes el atınca, kentteki asayiş de düzelir. Çünkü, sosyal koşulların kötü oluşu, insanları suça itiyor. Belediye olarak turizmciler olarak el ele verip sosyal projeleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Kepez'in çehresini değiştirmek için Masa Dağı7nda 300 dönümlük bir alanda bir yaşam alanı oluşturacağız. Bu proje 2B yasası çıkınca başlayacak. Antalya merkezindeki tek tepe olan Masa Dağının 300 dönümlük seyir terası, eğlence mekanları, kafeler restoranlar yapacağız.' '18 ayda bu projeyi gerçekleştireceğiz' diyen Başkan Öner sözlerini şöyle sürdürdü: 'Dokuma projesini de iki yılda bitireceğiz. Ayrıca 160 hektarlık bir alanı kapsayan Kepezüstündeki Kent Ormanı Projesini de 15-20 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçireceğiz. Önümüzdeki haziran ayından itibaren buraya turistler akın etmeye başlayacak. Çünkü burada macera sporlarının, safari turlarının, dağcılık, okçuluk aktivitelerinin yapıldığı, ressamların olduğu, yaşlıların rehabilite edildiği tesisler yapacağız. Bu konuda yatırımcılar burada yatırım yapmak istiyor'
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.