Haberler

Tarihi yarımadadaki işyerlerine ‘taşının’ baskısı

Tarih: 14 Ocak 2006 Kaynak: Akşam

Tarihi yarımadada çevre kirliliğine neden olan atölyeler, toptancılar ve depoların taşınmasıyla ilgili tebligatlar yapıldığını ve belli süreler verildiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bir müddet sonra oraya araç girişlerine müdahale etmek durumundayız’’ dedi.

Topbaş, her dönem tarihi yarımadayı tekrar ihya etmek, eski hale getirmek ve buradan sanayiden çok daha fazla girdisi olabilecek turizm girdisi sağlayabilmek için çalışmalar yapıldığını, ancak ciddi anlamda uygulamaya geçilmediğini söyledi.

Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

“Bazı imalathaneler, özellikle kuyumcu atölyeleri, atıklar nedeniyle ciddi kirlilik arzeden konumdalar. Bunların daha doğru, çağdaş ve disipline edilmiş yerlere taşınması buranın daha çok hizmet ve turizm ağırlıklı yerlere dönüşmesi şart. Bununla ilgili yapılmış tebligatlar var. Bir müddet bu tebligatlar için süreler verildi. Bundan sonra bu süreler daraltıldı. Bir müddet sonra oraya araç girişlerine müdahale etmek durumundayız.”

İmalat Kalkmalı
Topbaş, bölgede imalatın artık ortadan kalkması gerektiğine dikkat çekerek, ‘’Özellikle Kuyumcukent devreye girmeli. Arıtma tesisi bulunan ve çağdaş mekansal bütünlüğe sahip mekanlara taşınmalarını arzu ediyoruz. Onlara gereken baskılar yapılacaktır’’ dedi.

Tekstil vadisi bütün tekstilcilere yeter
Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, Eminönü’nde yoğunlaşan ve tarihi dokuya zarar veren toptancıların artık tekstil vadisi olarak adlandırılan Tekstilkent ve Giyimkent’e taşınması gerektiğini vurgulayarak “Burası bütün tekstilcilere yeter” dedi. Esnafın taşınmaya sıcak bakmadığını dile getiren Çınar, birtakım zorlayıcı tedbirlerin devreye girmesinin şart olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Eskiden zorlayıcı tedbirleri almak çok haklı zemine oturmuyordu. Şimdi haklı zemine oturuyor. Dolayısıyla adama (Şimdiye kadar yerini bulaydın) derler. Toptan ticaretin ihtiyaç duyduğu lojistik imkanlardan mahrum kalınca insanların burada yapacağı bir şey kalmayacak.’’

Sapla saman karıştırılmasın
İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu da sektör olarak yüzyıllardır tarihi yarımadada bulunduklarını ifade etti. Kameroğlu, Eminönü’nde fabrikasyon çapta büyük imalat yapan kuyumcuların bir kısmının Kuyumcukent ve Marmara Sanayi Sitesi’ne taşındığını kaydederek, ‘’İmalat yapıp da çevreyi kirletenlere biz de karşıyız. Ancak Kuyumcukent’te yeri olmayan küçük esnaf, sanatkarlarımız var. Sapla samanı ayırt etmek lazım. Burada kalması gerekenleri kalabilme ölçeklerine getirmemiz gerekir’’ şeklinde konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.