Haberler

Karayolu bitti, sıra havada

Tarih: 14 Ocak 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Selim Efe Erdem
Günün her saati artık trafiğin çileye dönüştüğü İstanbul'da, belediye yeni çözümler arıyor. Karayollarının sınırlarını zorlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro, yeni şeritler, tercihli yol ve 'havaray' gibi yeni projeler üzerinde çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi'nde ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, trafiğe çözüm için düşündükleri projeleri şöyle anlattı:

E-5 karayolunun iki tarafında gidiş-geliş olmak üzere dört şeritli yan yol yapılacak.
Üçerden altı şeritli olan anayol, 10 şeride çıkarılmış olacak. Yan yolları otobüs ve minibüsler kullanacak ve böylece E-5'te yolcu indirerek trafiği tıkamaları önlenecek.

E-5'te bu yıl sonuna kadar tercihli yol uygulamasına geçeceğiz. Topkapı-Çobançeşme arasından başlayarak E-5'te Mecidiyeköy-Küçükçekmece, Beşiktaş-1. Levent ve Altunizade-Mecidiyeköy arasında birer şeridi tercihli yola ayıracağız.

E-5'e üst kat çıkmayı, bunu da transit yol ya da havaray olarak kullanmayı düşünüyoruz.

Altı şeritli Boğaziçi Köprüsü'nde, şerit başına 30 bin otomobille günde 60 bin kişi taşınıyor. Ortalama 20 kişinin taşındığı 9 bin servis ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla ise günde 160 bin kişi taşınıyor.
Yani bir şeritte otomobille 50 bin, toplu taşımayla 160 bin kişi taşınıyor. Bir şeritte tercihli yol uygulamasına giderek, Altunizade-Mecidiyeköy arasındaki yolculara, 'Aracını Mecidiyeköy'e götürme' diyebiliriz. Ama önce aktarma merkezlerini oluşturmalıyız.

Turnikelerin Mahmutbey'den Çatalca'ya, Çamlıca'dan da Gebze'ye alınmasını istedik. Bu E-5'i de rahatlatır. E-5 ve TEM'in paralel olduğu Çobançeşme ve Mahmutbey'den Avcılar'a aynı anda iki araç çıkardığınızda, mesafesi daha uzun olduğu halde TEM'den Avcılar'a daha çabuk gidiliyor. İnsanlar boş TEM yerine yoğun olan E-5'ten gidiyor. Çünkü turnikelere her gün para ödemek istemiyor.

Yolcular uçacak!
Yetersiz yol ve arazi sorunu nedeniyle pek çok havaray projesi de etüt ediliyor. Bunlar arasında Beşiktaş-Zincirlikuyu, Levent-Gültepe-Sanayi-Çeliktepe, Üsküdar-Zeynep- kamil-Altunizade, Sefaköy-Çekmece-Halkalı, Yenibosna-Mahmutbey-Kirazlı, Ayazağa-İstinye, Zincirlikuyu-Bebek, Kartal IDO-E-5, Maltepe Sahili-E-5 kavşağı, Çubuklu-Kavacık-Anadoluhisarı, TRT Lojmanları-Ümraniye TEM-Tepeüstü, Bayrampaşa-Okmeydanı-Mecidiyeköy gibi projeler bulunuyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.