Haberler

Hasankeyf taşınıyor

Tarih: 13 Ocak 2006 Kaynak: Sabah

Antik kent Hasankeyf, Ilısu Barajı'nın sularına gömülmekten kurtuluyor. Tarihi eserler tek tek sökülüp Raman Dağı eteklerine taşınacak. Projeyi Başbakan bizzat takip ediyor.

Hasankeyf taşınıyor
Yaklaşık 50 yıldır Türkiye gündeminde bulunan Ilısu Barajı için artık geri sayım başladı. Mart ayında Ilısu Köyü'nde yapılacak törenle baraj inşaatına ilk kazma vurulacak. Hasankeyf ise herkesin korktuğu gibi "sular altında" kalmayacak. Çünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onay verdiği ve bizzat takip ettiği projeyle tarihi kent kurtulacak. Nasıl mı? Gayet basit, benzeri Mısır'da da hem de 46 yıl önce uygulanan bir yöntemle... 10 bin yıllık tarihi ile ayakta durmaya başaran tüm tarihi eserler, tek tek başka bir yere taşınacak. Raman Dağı'nın eteklerinde, bir sahil kasabası olarak yeniden hayat bulacak. 

Limanı Bile Olacak 
Zeynel Bey Türbesi, hamam, Tarihi Artuklu Köprüsü, El-Rızk Camisi, Koç Camisi, İmam Abdullah Zaviyesi, küçük külliye, Süleyman Camisi ile Kızlar Camisi'nin her taşı numaralandırılacak. Ardından sökülecek. Yeni Hasankeyf'te aynen inşa edilecek. Yeni bölge yarımada şeklinde olacak. Böylece turizm açısından da cazibesinin artırılması hedefleniyor. Yani tarihi şehrin kıyısında su sporları da yapmak mümkün olacak. Bunun için 30 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Peki tam olarak nerede kurulacak? Şimdiki Hasankeyf'in tam karşısındaki Raman Dağıeteklerinde, Kesmeköprü Köyü'nün üst taraflarında inşa edilecek. Ayrıca yeni Hasankeyf'teki şehir merkezi ve konut alanları da net olarak belirlendi. Açık hava müzesi görünümündeki kentin sahilinde kafe, çay bahçeleri, gezinti alanlarının yanı sıra, deniz araçlarının barınabileceği küçük bir liman bile bulunacak.

Tepkiler Sürüyor
Batman gezisi sırasında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da projeye değindi. Erdoğan, "Hasankeyf'i taşıyoruz. Oradaki bütün tarihi eserleri kuzeye almak suretiyle onları yeniden inşa ediyoruz. Hasankeyf kesinlikle sular altında kalmayacaktır. Projesi hazırdır. Bizzat kendim takip ediyorum. Projedeki son durumu gördüm. Çünkü Ilısu Barajı, Güneydoğu'nun adeta yeni zenginliklerinden biri olacaktır" dedi. Ancak proje sanıldığı gibi herkesi sevindirmedi. Hasankeyf'in yeni haliyle ilgili keyifsizliğini dile getiren ve çizilen pembe tablonun yanıltıcı olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen şöyle konuştu: "Hayali su sporları, jet skilerle turizmin gelişeceği, mağaracılık ve kültür turlarıyla kentin cazibe merkezi haline geleceği yeni Hasankeyf'i anlattılar. Bizler binlerce yıldır her medeniyetin ekleme yaparak açık hava müzesi haline getirdiği Hasankeyf'teki mağara yaşantımızı, kuracakları modern şehirlere değişmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.