Haberler

Patentli kapı üreten Dortek'in hedefi ahşap siding

Tarih: 20 Ocak 2006 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol

Canlanan inşaat sektöründe yapı gereçleri malzemecileri buluşları ile öne çıkmaya çalışıyor. Kapı üreticisi Dortek, monoblok dolu teknolojisini patentle hukuki koruma altına aldı. Şirket, ahşap siding ürünü için TPE'ye faydalı model müracaatı yaptı.

Kapı üreticisi Dortek, kendi geliştirdiği monoblok dolu teknolojisini patentle hukuki koruma altına aldı. Danimarka, Rusya ve Almanya patent ofislerince onaylanan teknoloji, ağacın, liflerin tek tek ayrılıp, dolgu malzemesi ve yapıştırıcı kullanmadan preslenmesi ve tek parça halinde üretilmesi esasına dayanıyor. Şirket 2006'dan itibaren yeni ürünleri de gündeme getirecek. Bunların arasında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) faydalı model müracaatında bulunduğu ahşap siding de bulunuyor. Dortek Genel Müdürü Menderes Okur, ahşap kapıların estetik ve sağlıklı olmasına rağmen, gelecek yıllarda çürüme, yıpranma, performansında zayıflama olduğunu belirterek, "Bizim ürettiğimiz kapılar ahşabın estetik ve sağlıklı yapısını, Amerikan kapısının ise dayanıklılığını birleştiren bir teknoloji ile üretiliyor" dedi.
800 kişinin çalışığı fabrikası Kastamonu'da bulunan Dortek'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ahmet Ceritoğlu yapıyor. Orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ceritoğlu Ailesi'nin üçüncü kuşağını temsil eden Ahmet Ceritoğlu, sektörde liderlik yapmak hedefiyle yola çıktı. Ceritoğlu, bir gece saat 03.00'de yatağından kalkarak başlattığı araştırmasını, yeni bir teknoloji geliştirerek, mutlu sona erdirmiş. Gece kendi evinin iç kapısını sökerek iç yapısını incelemeye başlayan Ceritoğlu, önce mevcut kapıların eksiklerini ortaya koymuş. Ardından bunların nasıl giderileceği üzerine kafa yormuş. Henüz 39 yaşında olan Ceritoğlu, 2002 sonunda buluşunun üretimine geçmeden patent için başvuruda bulunmuş. Son 1.5 yılı, ürününü geliştirmek ve toplam 80 milyon euroyu bulan yatırımı yapmakla geçiren Ceritoğlu, bir yandan da Dortek şirketini kurmuş.

Banka teminatı olmadan Avrupa'dan fon aldı
Önümüzdeki dönemde 20 milyon dolarlık yatırım hedefleyen Dortek, yatırımların finansmanında Avrupa'dan Hermes ve ABD'den OPIC devlet kuruluşlarından 10 yıl vadeli krediyi, Türkiye'de bir ilk olarak, hiçbir Türk bankasının teminatı olmaksızın aldı.

Dortek Genel Müdürü Menderes Okur, yeni teknolojinin farkını şöyle anlatıyor:

"Masif kapılar, doğal ahşabın bir aşama ilerletilmiş halidir. Kerestenin tekrar ebatlanarak, kesilip biçilerek biraraya gelmesi, birbirine eklenmesiyle oluşmuş kapılardır. El işçiliği gerektirir, ama marangozların üretimiyle mümkündür. En büyük dezavantajı zaman içinde bükülür, kurtlanır, nemlenir, performans kaybına uğrar. Amerikan kapı ise içi boş olan ya da kağıtlarla doldurulmuş bir üründür. Her iki tarafında 3 mm'lik kapakçıklar örtülmesiyle oluşturulmuştur. Üretim kolaylığı vardır; binlerce adet aynı standartta üretilebilir. Kullanımda ise yangına, neme, darbeye, ses geçirgenliğine, ısı transferine karşı garantisiz bir üründür. TÜBİTAK ve uluslararası kuruluşların yaptığı testlere göre, monoblok dolu kapılar, Amerikan kapıya göre yangında 5 kat, darbelere karşı 4 kat daha dayanıklı. Birbuçuk kat daha az ses geçiriyor. İzolasyon fitilleri sayesinde ısı transferini engelliyor."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.