Haberler

Diyarbakır'a modern sanat müzesi

Tarih: 20 Ocak 2006 Kaynak: Hürriyet
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü eski hizmet binasının, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca restore edilerek Modern Sanat Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi. Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, Diyarbakır'ın sivil mimari özelliğini yansıtan tescilli 2 tarihi binanın, yıllarca Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hizmet binası olarak kullanıldığını söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasına taşınmasıyla bu mekanların farklı şekilde değerlendirilmesinin gündeme geldiğini ifade eden Göksu, bununla ilgili çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Göksu, bir süre önce İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın bu binalardan birini Modern Sanat Müzesi olarak işlevlendirmek için başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Dicle Vadisine hakim ve Diyarbakır'ın sivil mimari özelliğini çok iyi yansıtan bu yapılardan biri, Modern Sanat Müzesi'ne dönüştürülecek. İstanbul Sanat Vakfı'nı temsilen Bülent ve Oya Eczacıbaşı ile teknik ekibi, bir yıl önce bu mekanları gezdiler ve çok beğendiler. Bina boşalınca da burasını restore etmek için başvurular yapıldı. Onların tabiriyle İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin Boğaz'a, Diyarbakır'daki Sanat Müzesi'nin de Dicle'ye bakması çok anlamlı. Binanın röleve ve projeleri çıkarıldı. İstanbul Sanat Vakfı kullanım hakkını da aldıktan sonra restorasyona başlayacak. Vakfın aldığı yapıları büyük titizlikle aslına uygun olarak restore ettiğini biliyoruz. Diyarbakır'ın kültür ve sanat anlamında canlanmasında bu yapı çok büyük önem taşıyor. İstanbul'da çok değerli eserler koordineli olarak burada sergilenebilecek. Bu etkileşimler, kentin kültür ve sanat yaşamına büyük katkı sağlayacak.”

Yapının işlevlendirilmesiyle kentin cabize merkezi haline geleceğini, Diyarbakır Modern Sanat Müzesi'nin, sergi ve etkinliklerinin yer aldığı bir kültür kurumu olacağını ifade eden Solgül Göksu, sanatın toplumun geniş kesimiyle buluşmasına elverişli bir ortam oluşturacağını kaydetti.

Göksu, diğer yapının ise Kültür Evi olarak düşünüldüğünü, ancak henüz ne şekilde değerlendirileceğinin netleşmediğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.