Haberler

Vehbi beyin oteli yarım yüzyılı doldurdu

Tarih: 21 Ocak 2006 Kaynak: Aslı Çakır, Milliyet

Kurulduğunda İstanbul'un en büyük iki otelinden biriydi. Lokantası, çikolatası ve barı ile kentin hâlâ en önemli merkezleri arasında. Açılışını dönemin başbakanı Adnan Menderes'in yaptığı Divan Oteli 50'nci yaşını kutluyor.

Taksim'de 50 yıldır yükselen, zamanında İstanbul'un en büyük iki otelinden biri olan, şimdi çevresi kendisinden çok daha görkemli binalarla, çeşitli yabancı isimli otellerle çevrili olmasına rağmen hâlâ hizmetini, ismini aynı saygınlıkla sürdüren bir otel: Divan Oteli. Ve tabii onunla birlikte yaşayan Divan Lokantası, Divan Pastanesi, çikolatası, pub'ı, barı...
Divan yetkililerinin 50'nci yıl şerefine çıkardıkları kitaptan alıntılarla anlatacak olursak, "Tamamiyle Türk emeği ve sermayesiyle yapılan otel o zamanlar İstanbul'da Hilton'la beraber batı tarzı büyük otel olarak hizmet vermeye başladı. O dönemde Türkiye'de otel işletmeciliğini genellikle Rum ve Musevi asıllı vatandaşlar yürütüyordu. Bir yıl arayla açılan Divan ve Hilton otelleri modern Türk turizminin başlamasına ve turizmci gençlerin yetişmesine öncü birer okul oldu."
Yine kitaptan öğrendiğimiz kadarıyla Vehbi Koç aslında yola otel niyetiyle çıkmamış. Amacı İstanbul'da kalacak bir yer edinmek. Bir yandan da çocukları büyüyor, birer birer İstanbul'da koleje gitmeye başlıyor. Burası da üzerine bina yapılmak üzere satın alınıyor. Vehbi bey bir katını kendilerine ayırıp üst katları da kiraya vermeyi düşünüyor başta. Sonra Avrupa'dan gelen misafirleri artınca bu fikir misafirhaneye dönüşüyor. Misafirhane fikri de biçim değiştiriyor, "şöyle olsun, böyle olsun" derken, o sıralarda Hilton Oteli'nin yapılıyor olmasının etkisiyle de Divan İstanbul'un otel olarak ilk fikri ortaya çıkıyor.
Otel açıldıktan sonra o kadar revaçtaymış ki, şimdiki genel müdürü Kamil Berk'in anlattığına göre "Boş odanız olmasa da biz gelelim, herkes çekildikten sonra bize bir ofiste, lobide yatacak bir yer ayarlarsınız" diyen çok tanınmış simalar olmuş. Açıldığı yıllarda tüm tanınmış isimlerin buluştuğu barı işadamından politikacısına, gazetecisine, sanatçısına saçını yaptırmak için gittiği kuaförü de ünlenen Divan'ın lokantaları da birer buluşma noktası haline gelmiş.
Divan otellerinin ve şirketlerinin genel müdürü Kamil Berk anlatıyor...

Yahya Kemal'den Zeki Müren'e...
Artık İstanbul ve İstanbul'da otelcilik çok gelişti. Bu 50 yıl içinde neler oldu? Divan nasıl gelişti, nasıl değişti?
Otelcilikte elbette değişen çok şey var. Ama işin özü aslında hiç değişmedi. Bu işin özü ağırlamak. Siz evinize biri geldiği zaman onu nasıl içtenlikle, sıcaklıkla ağırlıyorsanız bence otelcilik işi de bu. Rekabet yoğunlaştıktan sonra personelin önemi daha da arttı. Ürününüzü de çok iyi durumda tutmanız gerekiyor. Sonuçta Divan Oteli 50 yaşında ama içine girdiğiniz zaman 50 yıllık gibi görünmemeli. Yenilenmiştir. Teknolojinin son nimetlerinden yararlanılmıştır. Divan Lokantası da üç yıl önce yenilendi. Ayrıca hız çok önem kazandı.

Bir de sizin barınız zamanının en bildik, şimdiki tabirle en "in" buluşma noktasıymış.
Divan Oteli'nin barı çok şaşaalıydı. Yahya Kemal, Sadri Alışık, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, yazarlar, sanatçılar... Herkesin buluşma noktasıydı Divan Bar, İstanbul'da. Genelde otel lokantalarına yerel insanlar pek gitmez. Ama Divan Lokantası'na her zaman çok gelen oldu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.