Haberler

Dubai kuleleri sonrası milyarlık projeler gelecek

Tarih: 25 Ocak 2006 Kaynak: Referans

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu, Dubai Holding`in İstanbul`da gerçekleştireceği "ikiz gökdelen" projesinin aysbergin (buzdağının) sadece görünen bir ucu olduğunu söyledi.
BAE`nin başkenti Abu Dabi'de sorularımızı yanıtlayan Büyükelçi Karaosmanoğlu, 500 milyon dolarlık Dubai Towers-İstanbul Projesi'ne yöneltilen sert eleştirilerin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını belirterek, "Orada büyük bir yanlış anlama var. Türkiye bu yatırımları tereddütle karşılıyor. Halbuki tamamen ticari niteliği olan uluslararası sermaye akışıdır. Bunun arkasında hiçbir şey aramamak gerekir. Tenkit edilmelerini ön yargılı ve yanlış bir değerlendirme olarak kabul ediyorum. Türkiye'deki güven ortamından yararlanarak Türkiye'ye yapılan bir yatırımdır" diye konuştu.

BAE sermayesini karıştırmayın!
Selim Karaosmanoğlu, BAE sermayesini Körfez'deki diğer sermayelerle karıştırmamak gerektiğini de vurgulayarak, "Buradaki sermaye daha uluslararası bir niteliğe sahip" dedi. Dubai Emiri Maktüm`un sahibi olduğu Dubai İnternational Properties ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Levent'te yaptırılacak gökdelenlerin bir başlangıç olduğunu belirten Karaosmanoğlu, milyar dolarlarla ifade edilebilecek başka projelerin de sırada beklediğini söyledi.
Büyükelçi Karaosmanoğlu söyle konuºtu: "Gökdelen projesi aysbergin sadece bir ucu. Sadece Dubai, Türkiye'ye 5 milyar dolarlık bir bütçeyle geliyor. Tabii Abu Dabi’den de gelecek yatırımlar var. Henüz gerçekleşmemiş ve milyarlarla ifade edilebilecek projeler var. Ama bunları açıklayamam, çünkü projenin sahibi ben değilim. Şunu söyleyeyim; imalat ve altyapı alanında çok büyük yatırımları yakında duyacaksınız."

Ortak yatırımlar artıyor

Büyükelçi Selim Karaosmanoğlu, Emirliklerde önde gelen sektörleri imalat, gayrimenkul geliştirmesi, turizm, taşımacılık, liman işletmeciliği ve otomotiv sanayii olarak sıraladı. Karaosmanoğlu, özellikle son 2 yılda üst düzey ziyaretlerin yoğunlaşmasıyla Türkiye ’nin daha iyi tanınması sonucu BAE ’den Türkiye`ye büyük bir ilgi uyandığını söyledi. İki ülkenin, yatırımlar hariç karşılıklı ticaret hacminin 2 milyar doları aşacağını tahmin ettiklerini belirten Karaosmanoğlu, söyle devam etti: "İlgi sadece turistik ziyaretlere değil, büyük çaplı ortak yatırımlara da dönüşmektedir. İlişkilerimiz iki taraflı bir alakanın sonucu olarak büyümektedir. Türk işadamları da sadece buraya ihracat yapmakla yetinmeyip altyapı yatırımlarına ve inşaatlara katılmaya başlamışlardır. Ayrıca ortak yatırımlar alanında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir."

Türk imalat sanayiine hayranlar

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu, BAE hükümetinin Türkiye'yi kendilerine yakın bir Avrupa ülkesi olarak gördüğünü ve Türkiye'nin özellikle imalat sanayiine hayran olduklarını söyledi. Karaosmanoğlu, söyle konuştu: "Bundan da ötesi ülkemiz yatırımcıları ile ortak yatırımlara başlayıp bunun ürünlerini üçüncü ülkelerde pazarlamayı öngörüyorlar. Bu emlak alanında değil, imalat sanayiinde. Çünkü Türkiye' nin imalat sanayii üretim kapasitesi kendilerinde büyük bir ilgi ve hayranlık uyandırmıştır. Türkiye'nin gelişmiş teknolojisinden de yararlanarak Türk girişimcilerinin özellikle Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki deneyimlerinden de yararlanarak faaliyetlerini bu yönde geliştirmek istemektedirler. BAE siyasi liderliği sunu söylemektedir: Siz bizim Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya`ya açılan kapımız oluyorsunuz; biz de sizin alt kıtaya, yanı Doğu Afrika ’ya açılan kapınız olacağız."
Selim Karaosmanoğlu, Türkiye'deki yatırımcılara BAE'ye sadece ihracat yapmakla yetinmemeleri ve ortak yatırımlar yoluyla Arap Yarımadası, Basra Körfezi ve Afrika`ya açılmaları önerisinde bulundu.

THY, Dubai'den sonra Abu Dabi'ye de uçuyor

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında gelişen ilişkiler uçak seferlerine de yansıyor. Türk Hava Yolları (THY) BAE'nin marka kenti Dubai'den sonra ülkenin başkenti Abu Dabi'ye de uçmaya başladı. Abu Dabi hattı gerçekleştirilen ilk seferle tanıtıldı. Uçuşa milletvekilleri, işadamları ve gazetecilerden oluşan 40'a yakın davetli katıldı. Abu Dabi hattı THY'nin 2006 yılında açacağı 24 yeni hattan 2'incisi. İstanbul-Abu Dabi tarife seferleri haftada iki gün (çarşamba ve pazar), 31 Mayıs'tan sonra ise haftada üç gün (çarşamba, cuma ve pazar) yapılacak. Abu Dabi hattının billet ücretleri gidiş dönüş ekonomi sınıfta vergiler hariç 269-449 euro, business classta ise 519-639 euro olarak uygulanacak. THY Genel Müdür Yardımcısı Halil Tokel, düzenlenen törende yaptığı konuşmada yeni hattın iki ülke ticaretine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.