Haberler

'Tarihle barışmalıyız'

Tarih: 26 Ocak 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Mahmut Hamsici
V Dönüşüm 2006 adında bir proje hazırlayan vakıf, daha fazla gönüllü emeğe dayalı bir çalışma modeli ve yaratıcı yeniliklerle geçecek bir yeni yıl planlıyor. Bu yeni proje, vakfın çıkardığı Toplumsal Tarih'e de yansıdı ve dergi 2006'ya yenilenerek girdi.

Toplumsal Tarih'teki en önemli yenilik daha önce bir süreliğine kaldırılan yayın kurulunun yeniden oluşturulması. Kurul, sanat tarihinden arkeolojiye tarihin farklı alanlarında uzman olan Murat Belge, Edhem Eldem, Mete Tunçay, Necdet Sakaoğlu, Oğuz Tekin, Nuran Yıldırım gibi 18 tarihçiden oluşuyor. Bu kurulun da katkılarıyla dergi içeriğini daha da zenginleştirdi; 'Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay', 'Arşivden Bir Belge', 'Web'de Tarih', 'Kitabiyat' gibi ilgi çekici yeni bölümler eklendi.

Bu arada derginin tasarımı da değiştirildi. Artık okumayı kolaylaştıran, daha ilgi çekici yeni bir mizanpajı var Toplumsal Tarih'in. Tarih Vakfı yönetim kurulu üyesi Ersin Salman'a göre vakıf ve dergi tarihin düzünden okunmasının çabasının bir ürünü olarak algılanmalı. Salman, bu kavramı açıklarken bize Ece Ayhan'ın Yort Savul şiirinden "Bir. Yeryüzüne nasıl dağılmıştır?/Tarihi düzünden okumaya ayaklanan çocuklar?" dizesini hatırlatıyor. Tarihi düzünden okumaktan kasıt, onu güçler dengesinin aracı olmaktan çıkartmak, olduğu gibi ele alıp hataları kabul etmek, hoşlukları da bütün dünyayla paylaşarak övünmek demek. "Artık tarihle el sıkışalım" diyen Ersin Salman'a göre bu barış ancak tarihi düzden okumakla mümkün. Üstüne basa tarihin hiç de sıkıcı bir konu olmadığını söyleyen Salman 'siyasi' konuşmayı da ihmal etmiyor: "Türkiye'ye kendi vatandaşlarının çok büyük kötülükler yaptığı bir dönemde yaşıyoruz. 6-7 Eylül olayları sergimize bu olayları yapanların ideolojik çocukları saldırıda bulundu. Halbuki Türkiye'ye yapılacak en büyük iyilik tarihimizle yüzleşmek, tarihten korkmamak ve ona el uzatmaktır".

Tarihin keyifli yüzü
Toplumsal Tarih'in yenilenmiş tasarımını gerçekleştiren Rauf Kösemen'e göre ise derginin en önemli özelliklerinden biri tarihin aslında ne kadar keyifli olduğunu ortaya çıkarması. Kösemen, bunda seçilen konular, ilgi çekici fotoğraflarla birlikte tarihi farklı araçlarla ele alan yazılara yer vermelerinin de önemli olduğunu söylüyor: "Bilinen tarih yazım araçları birtakım belgeler, faturalar, kartpostallar vs.. üzerine kuruludur. Ama Toplumsal Tarih sayfalarında tabelalara bakarak toplumsal dönüşümü anlatan bir yazıyı görebiliyorsunuz. Veya Mehmet Ö. Alkan plaklar üzerinden Türkiye'nin tarihini ele aldığı yazısını. Bu ve benzeri farklılıklarla tarihin ne kadar keyifli olduğunu ortaya çıkarıyoruz."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.