Haberler

Geçmişten geleceğe uzanan köprüye ödül

Tarih: 27 Ocak 2006 Kaynak: Milliyet

İzmir Ticaret Borsası, temeli 80 yıl önce atılan Borsa Sarayı'na sahip çıktı. Eseri orijinal haline getirdi ve "Tarihi Çevremize Hizmet Ödülü"nü aldı.

İzmir'de ayakta kalarak günümüze kadar yaşatılan tarihi yapılar arasında bulunan Borsa Sarayı'nın korunması ve güzelleştirilmesine ilişkin çalışmalar ödül getirdi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) yönetiminin, Borsa Sarayı'na ilişkin çabalarını, "vefa ve saygı örneği" olarak gösteren Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği, "Tarihi Çevremize Hizmet Ödülü"nün İzmir Ticaret Borsası'na verilmesini kararlaştırdı.

Vefa ve saygı örneği
Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Muzaffer Çiçek, "İzmir'in tarihi kurumlarından biri olan Ticaret Borsası binasının eski Türkçe kitabesinin yıllardan beri yerinde bulunmamış olmasını, İzmir'in tarihi dokusunda önemli bir eksiklik olarak görmüştük. Binanın korunması ve güzelleştirilmesine ilişkin çalışmalara ilave olarak yapılan son düzenlemeyle eski kitabenin ortaya çıkarılmasını, vefa ve saygı örneği olarak takdirle karşılıyoruz. Bu yönde İTB Yönetim Kurulu'na, Tarihi Çevremize Hizmet Ödülü'nün verilmesi kararımızı bildirmekten şeref duyuyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi ise verilen ödülün kendilerini motive edeceğini belirterek şöyle dedi: "Kentin tarihi dokusu içinde özel bir yeri olan Borsa Sarayı'nın en görkemli bir biçimde yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda kararlıyız."

Binayı kim inşa etti?
Temeli 25 Kasım 1926 tarihinde atılan İzmir Borsa Sarayı'nın mimarı, dönemin en ünlü isimlerinden Tahsin Sermet Bey'di. Aynı zamanda Milli Kütüphane ve İzmir Milli Sineması binalarının da mimarı ve müteahhiti olan Tahsin Sermet Bey, Borsa Sarayı'nın 1,5 yıl gibi çok kısa bir sürede tamamlanmasını sağladı. Borsa Reisi Filibelizade Ferit Bey'in önderliğinde yapılan bu görkemli binanın resmi açılışı ise 23 Temmuz 1928 Pazartesi günü gerçekleştirilmişti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.