Haberler

Kadir Topbaş 2006’yı ‘trafik sorununu çözme yılı’ ilân etti

Tarih: 27 Ocak 2006 Kaynak: Zaman

Önceki gün yapılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2006 yılının ulaşım sorununun çözümünde önemli bir yıl olacağını söyledi. Bu sene kavşak, yol genişletme ve raylı sistem yatırımlarına 2,5 milyar dolar harcayacaklarını tekrarlayan Topbaş, konut açığını gidermek için de önümüzdeki üç yıl içinde TOKİ ve KİPTAŞ işbirliği ile 40 bin konut yapmayı planladıklarını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2006'nın, İstanbul için ulaşım sorununun çözümünde önemli bir yıl olacağını belirterek, kavşak, yol genişletme ve raylı sistem için toplam 2,5 milyar dolar harcanacağını bildirdi. Topbaş, İSO ocak ayı meclis toplantısında “Üretim ve Yaşam Perspektifinde İstanbul'un Bugünü ve Geleceği'' konulu bir konuşma yaptı. İstanbul'un geleceğini uluslararası boyutta planladıklarını, İstanbul'un, dünyanın finans, kültür, ticaret, teknoloji ve spor merkezlerinden birisi olması için uluslararası sermayeyi çekmek gerektiğini anlatan Topbaş, “Kuracağımız Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile uluslararası sermayeyi şehrimize yoğun bir şekilde çekerek yatırıma dönüştürmeyi planlıyoruz. Yabancı sermaye ile gerçekleştireceğimiz 5 milyar dolarlık yatırım sadece bir başlangıç.'' diye konuştu. Hayata geçirecekleri projelerle tüm dünyanın ilgisini yeniden İstanbul'a çektiklerini söyleyen Topbaş, kurdukları Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi ile İstanbul'un geleceğini planladıklarını söyledi. Topbaş, “Bu proje ile eğitim, ticaret, sanayi, yerleşim, turizm ve konaklama dengesine göre, sosyal donatıları yerli yerinde bir kent kurguluyoruz. Bu sayede İstanbul'un Avrupa'nın geleceğini en fazla etkileyecek şehir olma gücünü daha da artıracağız.” dedi.

Sanayi tesisleri şehirden taşınmalı
İstanbul'un artık bir sanayi kenti olmaktan çıktığını ifade eden Topbaş, “Şehrin içinde bulunan sanayi bölgelerinin ortaya çıkardığı sorunları çözmek için büyük paralar harcadık hâlâ da harcıyoruz. Ancak İstanbul'un artık dayanacak gücü kalmamıştır. İstanbul'un sanayi şehri olma niteliği artık onu boğuyor. İstanbul ve hatta Türkiye bu yükü kaldıramaz oldu.'' diye konuştu. Topbaş, İstanbul'a sanayi yatırımı yapmak yerine, teşvik uygulanan yeni bölgelerin düşünülmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Böylelikle göçün ortaya koyduğu sorunlar yerine şehirleşmenin getireceği sağlıklı bir büyümenin sağlanacağına dikkati çeken Topbaş, “İlk etapta Eminönü bölgesini boşaltıyoruz. Sanayimizin muhakkak kendileri için yapılan komplekslere taşınması gerekiyor. O komplekslerin sanayimiz için çok önemli açılımlar getireceğine inanıyorum. Giyimkent, Tekstilkent, Kuyumcukent gibi kompleksler, Eminönü gibi tarihî ve turistik bir bölgeye olumsuz etki yapan birçok atölye ve büyük deponun ortaya koyduğu ciddi problemleri çözecektir.'' dedi.

Topbaş, İstanbul'un önünde çözülmesi gereken birçok sorun bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “İstanbul için 2006 yılı, ulaşım sorununun çözümünde önemli bir yıl olacaktır. Raylı sistem projelerini hayata geçirirken birçok noktada başladığımız köprülü kavşakları bitireceğiz. Kavşak, yol genişletme ve raylı sistem için toplam 2,5 milyar dolar harcayacağız. Yaptığımız projelerle raylı sistem uzunluğumuz 2020'de 352 kilometreye ulaşacak. Bu yıl içinde Taksim-Kabataş finüküler hattı, Zeytinburnu-Güngören, Sultançiftliği-Edirnekapı hattı bitiyor.''

Belediye eve dönüşü teşvik ediyor
Topbaş, nüfusu 12 milyon olan İstanbul'un konsolide bütçesinin 10,3 milyar YTL olduğunu ifade ederek, “Başta raylı sistem yatırımları olmak üzere büyük maliyet gerektiren projeleri hayata geçirebilmemiz için bütçemizin bu rakamın en az iki katı olması gerekiyor. Bütçemizin yeterli olmaması nedeniyle, artık kendi öz kaynaklarını zorlayarak yatırım yapan bir yönetim anlayışını geride bırakıyoruz. Bunun yerine yüksek maliyet gerektiren projelerde yap-işlet modelini hayata geçireceğiz.'' diye konuştu. Topbaş, 2004 yılının Ocak ayında kar yağışı nedeniyle yaşanan sıkıntıyı hatırlatarak, bugün böyle bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi. Kadir Topbaş, AKOM'da görev yapan personeli kuzey ülkelerine göndererek, karla mücadelede farklı ve etkin yeni yöntemleri araştıracaklarını bildirdi. Şubat ayından itibaren geçecekleri tek bilet uygulamasının belediyeye yıllık maliyetinin 50 trilyon lira olacağını ifade eden Topbaş, ancak trafiğin daha da rahatlaması açısından bu önlemin gerekli olduğunu anlattı. Topbaş, 2006'nın, ulaşımda, deprem konusunda, kültürel mirasın yeniden yapılandırılması anlamında somut adımların atıldığı bir yıl olacağını kaydetti. İstanbul'da yaşanan göç olgusuna da değinen Topbaş, 300 aile ile geri dönüş konusunda mutabakata vardıklarını, 400 aileyle de görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Topbaş, bu ailelerin memleketlerine geri döndüklerinde ürettikleri organik besinleri İstanbul'a sunacaklarını, bu ailelere 5 yıl alım garantisi verdiklerini söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.