Haberler

Mortgage alt komisyonda

Tarih: 3 Şubat 2006 Kaynak: NTVMSNBC

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuoyunda “mortgage” olarak bilinen konut finansmanı sistemine ilişkin yasa tasarısını alt komisyona sevk etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in sunuş konuşmasından sonra verilen bir önerge ile tasarının, görüşme yapılmaksızın alt komisyona sevk edilmesi kararlaştırıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankaların 2005 yılında yaklaşık 12.4 milyar YTL konut kredisi verdiklerini, bunun da milli gelire oranının yüzde 2.5 civarında olduğunu söyledi.

Şener, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamuoyunda “Mortgage” olarak bilinen konut finansmanı sistemine ilişkin kanun tasarısının sunumunu yaptı. Şener, Türkiye’de konut sahipliği oranının düşük sayılmamakla birlikte, kaçak yapılaşma, niteliksiz konut üretimi, plansız kentleşme, kayıtdışılık, kiraların yüksekliği gibi konuların gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli sorunlara yol açtığını bildirdi.

Konut arzı ve konut niteliğine ilişkin bu sorunların yanında, Türkiye’de konut ediniminde mali piyasalardan yeterince istifade edilmeksizin, vatandaşların satın alacakları konutları kendi kaynaklarıyla veya kişisel ilişkilerini kullanarak finanse etmelerine yol açan bir sorun da bulunduğuna işaret eden Bakan Şener, şunları söyledi:

“2005 yılında konut kredilerinde yaşanan artış dikkat çekici boyutta olsa da, 2005 yılı sonu itibarıyla itibariyle yaklaşık 12.4 milyar YTL olan konut kredi miktarının, milli gelire oranının yaklaşıkyüzde 2.5 civarlarında olduğu görülmektedir. Konut kredilerinin bankacılık sisteminin kredi stoku içindeki payı ise sadece yüzde 9’dur. Bu tablo bize, konut finansmanı konusunda Türkiye’de, ciddi birsıkıntı bulunduğunu, vatandaşlarımızın dışarıdan kaynak sağlayamamaları nedeniyle konut alımında zorlandıklarını ve konut sektörünün sağlıklı gelişimi için, öncelikle finansman sorununun sağlıklı bir çözüme kavuşturulması gereğini ortaya koymaktadır.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.