Haberler

Donmuş Parmaklarla Tasarım Yapmak: Snow Show

Tarih: 7 Şubat 2006 Kaynak: New York Times Yazan: William L. Hamilton Çeviren: Şebnem Şoher

Sanat dünyasının Amiral Perry’si Lance Fung geçtiğimiz Cma üzerinde siyah spor Pradalarla, beyaz arların oluşturduğu fona karşı kahramanca bir rahatlama içinde yamaçlarda durdu ve sonra diz boyundaki akıntıyı altüst ederken bir yandan işçilerine el salladı ve aşağıya doğru yürüdü.

Durdu ve bir avuç dolusu karı siyah parmaksız eldivenlerinin arasında sıkıştırarak eline aldı.  Ardından, “Ne zaman bir kartopu yapsam, ‘Bu ne kadara mal oldu?’ diye düşünüyorum.” dedi. Oldukça fazlaya...

Bağımsız bir küratör olan 43 yaşındaki Fung ününü “The Snow Show” adlı, mimar ve sanatçılardan oluşan grupların tasarladığı, kardan yaratılmış işleri içeren bir dizi sergiye borçlu. Fung, en son “Snow Show”un yapısını anlatıyordu.

Snow Show bu sene Alpler’de, yarışmaların çoğunun organize edildiği bir kasabada gerçekleşen Kış Olimpiyatları’nın davetiyle gerçekleşiyor. 2003 ve 2004’de Finlandiya’da düzenlenen önceki iki sergi, Zaha Hadid, Tadao Ando ve bir çok başka katılımcının sıfırın altındaki hava sıcaklıklarıyla ölümsüzleştirilmiş eserlerini izleyicilerle buluşturmuştu.

Hava sıcaklığı, Sestriere’de tıpkı EKG gibi, donma noktasının bir altına bir üstüne sıçradı. Bay Fung ve kabaca 50 sanat ve mimarlık öğrencisinden ve yerel müteahhitten oluşan inşa ekibi, üç hafta önce, basın için “Snow Show”un bir öngösterimini gerçekleştirdiler. Kar olmadan...

Bay Fung o zamanki bir telefon görüşmesinde, “aman tanrım, bu çok can sıkıcı,” dedi.

İki hafta önce, “Snow Show”da aceleyle yapay kar kullanılmasına karar verildi ve 55.000 Dolarlık yapay kar satın alındı. Ardından geçen hafta kar yağdı – çok fazla ve çok geç. Sestriere’nin 2.34 m’lik yükseklikte, üzerinde yer aldığı dağ ve bir saatlik mesafede bulunan Turin cumartesi günü kar yüzünden trafiğe kapandı. Olimpik “Snow Show” sanatçı Daniel Buren ve mimar Patrick Bouchain; Tod Williams ve Billie Tsien ile birlikte Carsten Höller; Yoko Ono ve Arata Isozaki; Paola Pivi ve Cliostraat şirketi; Jaume Plensa ve Norman Foster; ve Kiki Smith ve Lebbeus Woods’a ait altı projeyi içeriyor.
İnşaat yöneticisi Gianni Talamini, “Bir mucize gerçekleştiriyoruz.” diyor.

North Carolina Üniversitesi’nde okuyan bir mimarlık öğrencisi olan Caity Osborn, çalışma alanındaki ofiste bulunan bir ısıtıcının yanında otururken “Ayak parmaklarımı üç gün boyunca hissetmedim” diyor. Ofis, bir duvarında altında Louis Vuitton eşofmanıyla, çıplak göğsündeki kasları kasmakta olan popüler İtalyan güreşçi Rey Mysterio’nun posteri olan, dolap büyüklüğünde, kontrplaktan bir kulübe. Bayan Osborn ise eldiven olarak kayak çorapları giyiyor.


Where are you? Jaume Plensa & Norman Foster

“Tüm durakları kaldırmak gibi” diyor. “Bu noktada, çılgın olmak bunu durdurmuyor. Donuyoruz.”
İşlerin arasında, yüksek süratli kızaklar için kullanılan oluklarla tepeden çıkıntı yaparak oluşturulmuş Höller, Williams ce Tsien’e ait “Slide Meeting” (Kayma Buluşması) ve Foster ve Plensa tarafından tasarlanan “Where are you?” (Neredesin?) bulunuyor. Foster ve Plensa’nın çalışması, Foster’ın Londra’daki ofisi Plensa’nın Turin ve Berselona’daki stüdyolarının küresel koordinatlarının belirtildiği ve başka bir gezegende varolan bir medeniyet tarafından bırakılmış izlermiş gibi kar yüzeyine kazındığı bir “kar kadranı”. Smith ve Woods, içinde gül ağacı ve yıldızlar şeklinde fiber optik kabloyla donmuş, kenarda, kardan, diz çökmüş bir Alice Harikalar Diyarı’nda figürünün olduğu görüntüyü yansıtan bir gölcük olan “Looking Glass” (Ayna)yı tasarladı. Pivi ve Cliostraat da, bir dizi ağacı kar ve renkli kürklerle sarmayı önerdiler. Ayrıca, Isozaki ve Ono tarafından tasarlanan rüya ya da kabus gibi algılanabilecek beyazlıkta, hapsedici bir labirent olan “Penal Colony” (Ceza Kolonisi) ve Buren ile Bouchain’in alçalarak devam eden ahşap platformlar grubu bulunuyor.

“Snow Show”un bütçesi, Olimpik Organizasyon Komitesi, Piemonte Bölgesi ve kendini oluşabilecek herhangi bir maddi aşımlardan kendini sorumlu hale getiren Bay Fung anlamına gelen, Fung Ortaklıkları içinde olmak üzere, 1.332.000 Dolar olarak belirlenmişti. Gösteriyi tasarlayan mimar ve artistlere para ödenmedi. Bay Fung’ın öğrencilerden oluşan ekibinin her üyesine, çoğu para talep etmeyen gönüllüler olmasına karşın bir aylık çalışmalarının karşılığı olarak kabaca 2.000 Dolar ödendi. Gösterinin proje yöneticisi Jeffrey Debany Cumartesi günü “Snow Show”un hala bütçenin içinde olduğunu söyledi.


Looking Glass Kiki Smith & Lebbeus Woods

Fung başlangıçtaki kar eksikliği hakkında, “Olimpiyatlar da gergindi.” dedi. “Kaynaklar için rekabet ediyoruz – karı yapan makineler, onları hareket ettirmek için gerekli araçlar, kamyonlar, herşey.” Geçen hafta yağan kar, bir mucize değildi.
Fung bunu “Geçen hafta yağan karı yapay karla karıştıramazsınız” diyerek açıkladı. “Doğal kar yoğunlaşır. Suni karınsa kütlesi daha fazladır. Yani hava sıcaklığı onları bağdaşmaz hale getiriyor.” New York’lu bu kişi için durumu birdenbire aydınlattı. “Tıpkı, kötü bir şarküteriden Häagen-Dazs almak gibi. Dondurma önce donmuş, sonra erimiş, donmuş ve erimiştir ve açtığınızda ‘Ne olmuş buna?’ diye düşünürsünüz.”

Oregon, Portland’dan bir yapı üreticisi olan ve aynı zamanda 2004’te Finlandiya’daki gösteriye de katılmış olan Erin Long, karın mimarisi hakkında, “Oldukça ince bir malzeme.” dedi. Long, Sestriere’de tıpkı alçı gibi, donmuş karın bitişlerini yapmak ve cilalamak için, Home Depot’dan alınmış bir bavul dolusu sıva aracıyla meydana çıktı.
Karda beyaz, akşam yemeğinde ise beyaz giymiş olan Fung, Long’a, “Bavulunun içinde ne var? Burada kaç çift ayakkabıya ihtiyacın olabilir ki?” diye sormaktan vazgeçtiğini söyledi.

Kar yağmadığı sürece, yok oluyor. Güneşli bir tek gün, 90 cm eritebilir ki bu da, güzel bir günü bile kötü bir gün kadar problematik hale getiriyor.

Gösterinin şef yapı üreticisi Maurizio Perron yemekte, “Güneş yaptığınız şeyi yiyebilir.” dedi. Ekip her gün sekiz saat daha sürecek olan küreme, kazıma ve zımparalama işi için kanı ısıtacak kırmızı şarabı sağlayan trattoria, Last Tango’da üç servislik bir yemek için ara veriyor.

“Snow Show”un zaman çizelgesine uyup uymaması ise ayrı bir konu.

Cumartesi günü, Bay Fung’ın endişelendikleri listesinin en önemli maddeleri arasında, Olimpiyat organizatörlerinin, Pazar gününe kadar tüm ağır makinelerin alan dışına çıkartılması talepleri (gerçekleşmedi) ve Kiki Smith’in Alice’i bulunuyordu. Alice’in karın altında yalvarmakta olan postürü hakkındai “Üretici, heykelin kollarının öglün üzerine doğru uzadığını ve çok çabuk düşeceklerini söylüyor” dedi.

Bundan önceki tüm gösterileri, mimarlık ve sanatın işbirliği çalışmalarından oluşan Fung, bu seferkinin aynı zamanda doğayla ortaklaşa bir çalışmanın ürünü olduğu söylüyor. Ve amansız bir partner olduğu anlaşılan doğa, Ono ve Isozaki’nin gibi bazı projelerin yeniden tasarlanmasını dikte etti. Örneğin onların projesinin bir duvarı eksilmişti. Fung, sanata bir süreç gibi yaklaşmanın vasiyeti olarak projenin olduğu gibi bırakılmasını önerdi ve asla buzda size doğru gelmesini istemeyeceğiniz çatlağı üretti. Ono ve Isozaki, projeyi tamamlamakta ısrar ettiler ve ortaya tasarımı gösteriden çekme tehtidini savurdular.

“Uzlaşma ve fedakarlıklar hiç bir zaman birinden yapmasını istemek için güzel şeyler değiller.” diyen Fung, karın içinden, Plensa ve Foster’ın “Snow dial”ına doğru ilerledi. (Kadranın ocak ayında yaratılmasından hemen sonra, üzerine onu bir iniş pistiyle karıştıran bir helikopter indi.)

Pazar günü, “Snow Show” alanı, çalışanların anıtlar yaratmak yerine, onları zamanın derin donduruculuğundan çıkartmaya çalıştığı ve harabelerin mükemmel şekilde korunduğu bir arkeolojik kazı alanına benziyordu. O sabah, Ono ve Isozaki, gerçeği kabul ederek dördüncü duvardan vazgeçtiler, ancak üzerine bir itiraz notu yazmak koşuluyla. Ono, bir temsilci aracılığyla, Çarşamba günü, güvenliğin karar vermelerinde en önemli etken olduğunu ve duvarın eğer inşa edilseydi, önceden olduğu gibi yeterli derecede donmamış olacağını açıkladı.
O akşam, Paola Pivi ve Matteo Pastore de kar eksikliği yüzünden ölçeğini küçültmek zorunda kaldıkları projelerine göz atmak için geldiler ve kardan bir duvarın yerine, inşaat kalıbının yerleştirilmesini kabul ettiler. Oysaki şimdi kar var ve Pivi’nin Issey Miyake eldivenin içindeki, sigara tutan elinden esip geçiyor.

“Biz asla pes etmeyiz.”diyor. “Sanat yapıyorsunuz ve sanat bilindiği gibi bir kavgadır.”
Fung ve Talamini, kar sıkınıtısı sırasında tasarımdan çıkartılmış olan bir elemanı eklemek konusunda anlaştılar. Ziyaretçinin sanki sıradışı bir şapeldeymişçesine yanında durabileceği, karla çevrelenmiş tek bir ağaç.

Pazar günü, Fung’ın duaları gösterinin özizlemesinin gerçekleştirileceği 3 Şubat Cuma gününe kadar karın durup güneşin saklanması içindi. Ve sonra, sanat ve mimarlık modaymış gibi, sonraki sezonla ilgilenmeye başlayacak. “Bir daha asla karla çalışmayacağım” dedi. “Bunu biz sözolarak alabilirsiniz.” Fung’ın 2007 bahar ve yazı için yarattığı bir gösteri olan SINK’de sıcak suların altında çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu kez projeyi, Yunanistan’da bir belediye başkanına yönlendiriyor.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.