Haberler

Galataport’a Peşin Para Modeli Geliyor

Tarih: 9 Şubat 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Çiğdem Toker
Hükümet, Danıştay’ın itirazları üzerine iptal etmek zorunda kaldığı Galataport projesi için planlarını değiştiriyor. ’İşletme Hakkı Devri’ planına göre, Galataport yine 49 yıllığına ihaleye çıkarılacak, ancak limanlardaki satış yöntemi kullanılacak. Parası peşin ya da iki taksitli istenecek.
İkinci kez yapılacak Galataport ihalesinde, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemi yerine, İşletme Hakkı (İHD) yönteminin tercih edilmesi, ekonomik ve siyasi açıdan, önemli sonuçları beraberinde getirecek. İHD yöntemine göre yenilenecek Galataport ihalesi, Özelleştirme İdaresi’nin bundan önce yaptığı liman ihaleleriyle büyük bir benzerlik gösterecek. Bu nedenle, yeni şartname ve bu doğrultuda firmaların vereceği tekliflerdeki hesaplama ve ödeme yöntemleri de İHD modeline uygun biçimde dizayn edilecek.

Bugüne İndirgenmiş Bedel:
Bu çerçevede, YİD modelinde olduğu gibi, kazanan firmanın devlete her yıl değişen miktarlarda 49 yıl boyunca ödeme yapması yerine; ya peşin ya da bir kısmı peşin kalanı vadeli olacak. İHD modeline bağlı olarak, ödeme yönteminin değişmesinin en önemli sonucu da ortaya çıkacak rakamlarda görülecek. İlk ihalede 49 yıl boyunca yapılacak ödemelerin kümülatif toplamını esas alan 1.5-4.5 milyar dolar düzeyindeki rakamlar yerine; bu rakamın "bugüne indirgenmiş değerini" ihale bedeli olarak göreceğiz. Bu nedenle de yapılacak 2. Galataport ihalesinin milyar dolarlar düzeyinde değil, yüzmilyonlar düzeyinde olması bekleniyor. Global’in patronu Mehmet Kutman, geçen hafta Hürriyet’e verdiği röportajda, ihalenin gerçek değerinin "3.5 milyar Euro değil, bugüne indirgenmiş 210 milyon Euro" olduğunu söylemişti. Kutman ihale yöntemi değişikliğini Hürriyet’e değerlendirirken, "çok iyi oldu. Gerçek rakamlar net ve anlaşılır biçimde ortaya çıkacak" dedi.

Miami'de Galataport Toplantısı:
Mehmet Kutman’ın verdiği bilgiye göre, Eyal Ofer’in ortak olduğu Royal Carabbian, dün Miami’de Galataport projesi gündemiyle yönetim kurulu toplantısı yaptı. A.A’nın ihale yönteminin değişeceğine ilişkin haberi de Miami’ye ulaştırılırken, şirket dünkü toplantısında yeni yöntemle birlikte yapılacak ikinci ihalede, tekrar yargıdan dönme olasılığını da tartıştı.

Zararı Talep İçin Araştırma:
Kutman, Galataport ihalesinin iptalinin ardından, konsorsiyum olarak yaptıkları masrafları İdare’den talep edip edememe konusunun hukuken araştırdıklarını söyledi. Zarar ziyan oluştuğunun kesin olduğunu vurgulayan Kutman, "Bunun da iki ayağı var. İhale için yapılan harcamalar ve belki de mahrum kalınan kar. Eğer bunun hukuki temeli varsa dava açılabilir" değerlendirmesini yaptı.

Şener’in imzası gerekmeyecek
İkinci Galataport ihalesinde yöntem değişeceği için, uygulanacak prosedür de değişecek. YİD modelinde, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in direnci nedeniyle yarım kalan YPK süreci, İHD modelinde geçerli değil. İhaleyi ÖİB yapacağı için, onay makamı da Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) olacak. Şener ÖYK üyesi değil.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.