Haberler

Galataport’ta İkinci Raund

Tarih: 9 Şubat 2006 Kaynak: Akşam
Galataport İhalesi’nin iptali üzerine gözler ihaleyi kazanan konsorsiyumdaki firmalara çevrildi. Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan ilk Galataport İhalesi’ne Royal Caribbean Cruises, Tepe İnşaat ve Fiba Holding’in başını çektiği 3 firma teklif vermişti. Ofer Ailesi’nin sahibi olduğu Royal Carrabian Cruises Limited Şirketi Ortaklık Girişimi’ne Türkiye’den katılan firmalar ise Limak İnşaat, Global Yatırım Holding ve İbrahim Çeçen Holding olmuştu. İhaleye teklif veren firmalardan biri olan Tepe İnşaat ise, ihalenin iptalini son derece doğal karşıladı. Genel Müdür Süleyman Son, “Hukuki süreçlerde böyle gelişmeler olabilir” dedi. Tepe İnşaat yinelenen ihaleye ikinci defa girebileceğini belirtti.

Karar Ulaşmadı
İhalenin iptali kararı henüz kazanan konsorsiyumda yer alan firmalara resmi bir belge ile ulaşmadı. Global Yatırım Holding’in patronu Mehmet Kutman konuyla ilgili olarak İMKB’ye, “İhalenin iptalini çeşitli medya kuruluşlarının haberlerinden öğrendiğimizi, ihaleyi düzenleyen kurum olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından şirketimize henüz resmi bir tebligat yapılmadığını bildiririz” şeklinde bir açıklama yapmakla yetindi. Limak İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de ellerine resmi bir evrak ulaşmadığını vurgulayarak, “Resmi bir belge geldiğinde eğer hukuksal bir hakkımız varsa, ararız. Dava da açabiliriz” dedi. İhaleyi kazanan konsorsiyumda yer alan İbrahim Çeçen Holding ise ihalenin iptaline çok farklı bir cepheden bakıyor. “İptale üzülmedik, sevindik” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, bu ihalenin Çeçen Holding’in imajını zedelediğini belirtti.

‘İhale İmajımızı Zedeledi’
İbrahim Çeçen (IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Galataport ihalesinin kamuoyuna yansıma şekli bizi rahatsız etmişti. Dolayısıyla iptaline üzülmedik, aksine sevindik. Biz bugüne kadar düzgün işler yapmış bir firmayız. Bu ihaleyle imajımız zedelendi. Eğer proje gerçekleşseydi önümüze çeşitli bürokratik engeller çıkabilirdi, kendimizi aklamakta güçlük çekebilirdik. Yani bu işten elde edeceğimiz kâr bizi mutlu etmeyecekti.
Fakat ülke adına düşünecek olursak, bence Türkiye için çok olumsuz bir gelişme. Böyle büyük gruplar Türkiye’ye sık sık gelmiyor. Dünya ekonomisini yönlendiren, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerini yapan şirket Türkiye’ye know-how’ıyla birlikte gelecekti. Bu, ülke için son derece faydalı olacaktı. İhaleye tekrar girme konusuna gelince; oturup net bir karar almış değiliz. Fakat girmeme olasılığımız yüksek. Açıkçası bu ihaleyi unutmak istiyoruz.

‘Yeni İhaleye Katılabiliriz’
Süleyman Son (Tepe İnşaat Genel Md.): Eğer ihale yinelenirse biz de tekrar koşulları inceleriz ve katılıp, katılmamaya karar veririz. Bana göre ihalenin iptalinde yatırımcıyı ürkütecek bir durum söz konusu değil. Bu tip durumlarda her zaman sorun çıkma riski vardır. Hukuki süreçlerin nasıl sonuçlanacağı bilinemez. Böyle bir ihale iptal edildi diye hiçbir yatırımcı ürküp, kaçmaz. Yenilenen ihalede daha yüksek bir rakamın teklif edilemeyeceği konusuna katılmıyorum. TÜPRAŞ ihalesinde de buna benzer bir durum yaşandı. İlk ihalede verilen rakamın üstüne çıkıldı.

‘Dava Açabiliriz’

Nihat Özdemir (Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı): Son dönemde Türkiye’ye yabancı sermaye girişi önemli ölçüde artmıştı. Yabancı yatırımcı çekinmeden Türkiye’ye geliyordu. Ancak Galataport’un iptali Türkiye’ye bu anlamda çok şey kaybettirecek. Ofer Ailesi’ne basından, muhalefet kanatlarından ciddi bir tepki oldu. Fakat şunu unutmamak gerekir ki Ofer Grubu dünya turizm pastasından en fazla pay alan, en büyük turizm gruplarından biri. İhale tekrarlanırsa ve koşullar da uygun olursa tabii ki ihaleye tekrar gireriz. Ancak ilk ihalede verilen bir bedel hatırı sayılır bir bedeldi.
İhale ile ilgili iptal kararı henüz bizim elimize ulaşmadı. Yani elimizde ihalenin neden iptal edildiğine dair resmi bir evrak yok. Sadece Bakan’ın açıklamasını biliyoruz. Elimize resmi bir belge ulaştığında elbette hukuki dayanaklarımıza bakacağız. Eğer hukuksal bir hakkımız varsa, ararız. Dava da açabiliriz.

ÖİB’in İhalesinde Yöntem Değişecek

Galataport’ta Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) tarafından yapılan ihalenin iptalinin ardından, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) tarafından yapılacak ihalede yöntem değişecek. Yeni ihale Özelleştirme Kanunu gereğince yapılacağı için, ihalenin “yap-işlet-devret’’ yerine ‘’işletme hakkı devri’’ yöntemiyle yapılması hedefleniyor. Buna göre Galataport’ta ihale süreci 3 etaptan oluşacak. Bunlardan ilki 1/5000 ve 1/1000’lik imar planlarının yapılması olarak belirlenirken, ikinci aşamada proje belirlenecek, son aşamada ise strateji belirlenerek ihale süreci işlemeye başlayacak. ÖİB’nin imar planı yapma yetkisi bulunurken, imar planını hazırlarken kanun gereği ilgili kuruluşlardan görüş alması gerekiyor. İdare, imar planı hazırlanması sırasında, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı gibi 7-8 kuruluştan görüş alacak. Galataport’un ilk ihalesinde 49 yıl olan işletme süresinde ise değişiklik öngörülmüyor. Buna karşılık ilk ihaledeki 49 yıllık ödeme süreci bulunmayacak, ödeme süresi buna göre büyük oranda kısaltılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.