Haberler

Konut baharı bekliyor

Tarih: 9 Şubat 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Son 2 yıldır asgari ücretliden üst gelir grubuna kadar toplumun geniş bir kesiminin gündeminden düşmeyen konut piyasasındaki gelişmeler, uzun süre daha gündemin ilk sıralarında kalmaya aday. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) cazip ödeme koşullarıyla üretime devam etmesi beklenen piyasa bugünlerde durgun. Ancak uzmanlar bu durgunluğun uzun sürmeyeceği görüşünde.

Son 1-2 yıl içerisinde emlak fiyatları bölgelere göre ortalama yüzde 80-120 arası arttı. Bu artışın, emlak fiyatlarında ''bir şişmenin göstergesi'' olarak algılanmasından rahatsız olan sektör temsilcileri, 1999 depremi ve 2001 ekonomik krizinden dolayı büyük oranda düşen fiyatların normal seyrine gelmesinden kaynaklanan bir artış olarak yorumluyor. Türkiye'de altın çağını yaşamaya yeni başladığını vurgulayan RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn , ''Banka faizlerindeki düşüş ve özellikle mortgage sisteminin Türkiye'de de uygulanmaya başlamasıyla, bugün son derece canlı olan gayrimenkul sektöründe işlem hacmi gelecek yıllarda daha da yükselecek'' dedi. Analistlere göre, 100 bin dolarlık dairenin, önceki dönemde 30-35 bin dolar kadar gerilemişken şimdilerde artan talep ve konut açığı ve buna uygun kredi koşullarının eklenmesiyle birlikte, fiyatların yerine oturduğu söylenebilir.

Bu arada geçen yıl kredi faizlerinde yaşanan hızlı düşüş, bankaların yılı konut finansmanında rekor sayılabilecek bir işlem miktarıyla kapatmasına yol açtı. Önceki yıl 2.6 milyar YTL olan konut kredileri, geçen yıl 12.4 milyar YTL'yi buldu. 2005'e damgasını vuran düşük faiz yarışı son bulurken yerini ''promosyonlu kredilere'' bıraktı. İş Bankası kredi kullanıcısına sunduğu pakette, istenirse evle ilgili diğer ihtiyaçları da finanse ederken Finansbank ''Eşya Konut'' ya da ''Ailem Ferdi Kaza'' sigortası hediye ediyor. Denizbank da ''yüzde 100 konut kredisi'' yle konut ekspertiz değerinin tamamını kredilendiriyor. HSBC ise kredi kullanıcısı müşterilerine 3 ay sonra ödemeye başlama olanağı tanıyor.

Bu arada konuttaki hareket, mobilya başta olmak üzere inşaat donanımına dönük sektörleri de sürükleyecek. Mimari donanımlarıyla faaliyet gösteren Hafele Türkiye Genel Müdürü Hilmi Uytun , mobilyada iç talebin hızla artmasını beklediklerini belirtti. Uytun, 50 bin çeşit ürün arasında Türkiye'de en çok keson sistemleri ve askılı dosya sistemlerinin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.