Haberler

İstanbul tüneller şehri olacak

Tarih: 12 Şubat 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Mehmet Demirkaya

Başkan Topbaş ve ekibi, ulaşım sıkıntısını yerin altına yeni bir İstanbul kurarak çözmeyi planlıyor. 'Yüzyılın projesi' olarak tanıtılan projenin 17 kilometrelik ilk tünel inşaatı 10 ay içinde tamamlanacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibi, bir hafta içinde ihale edecekleri yaklaşık 17 kilometrelik karayolu tünel inşaatını 10 ayda bitirme sözü verdi. Topbaş, "Bu tüneller bittiğinde Taksim'den Atatürk Havalimanı'na 17 dakikada gidilebilecek" dedi.

Başkan Topbaş, Genel Sekreter Mesut Pektaş, projeler ve fen işlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, ulaşım ve raylı sistemlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ve Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ gazetemizi ziyaret etti.

Genel Yayın Yönetmenimiz Sedat Ergin, yazarımız Meral Tamer, Haber Müdürümüz Doğan Akın, Haber Araştırma Servisi Müdür Yardımcımız İhsan Yılmaz ile yaklaşık 2 saat görüşen Topbaş ve ekibi belediyenin yeni geliştirdiği ulaşım projeleri hakkında bilgi verdi.

Yoğun yapılaşma nedeniyle yeni karayolları açmanın çok zor olduğunu, ihtiyacı karşılamak için karayollarının yeraltına alınması anlayışının gelişmeye başladığını anlatan Başkan Topbaş, "Dünya ile eşzamanlı olarak tünel yollar yapmaya başlayacağız. Bazı güzergâhları tünellerle baypas edeceğiz" dedi.



17 dakikada havaalanı
Tek yöndeki toplam uzunlukları yaklaşık 68 kilometre olacak tünel yolların 3 yılda tamamlanacağını ve maliyetinin yaklaşık 2 milyar dolar olacağını belirten Topbaş, şunları söyledi: "Bu projenin ilk ayağı için ihaleye çıkacağız. Tünel çalışması bittiğinde Taksim'den Atatürk Havalimanı'na ortalama 17 dakikada gidilebilecek."

Projeyle ilgili olarak teknik bilgiler veren Genel Sekreter Mesut Pektaş da, Dolmabahçe'nin arkasından Dolapdere'ye, buradan Piyalepaşa'ya, Halilpaşa'dan Kağıthane, Eyüp'ten Davutpaşa'ya, Davutpaşa'dan Bahçelievler'e, Bahçelievler'den Çobançeşme'ye karayolu tünelleri açacaklarını ve bunların toplam uzunluğunun yaklaşık 17 kilometre olacağını söyledi.

Okullar açılmadan hazır
Bu tünellerin okullar açılmadan eylül ayında bitirileceğini vurgulayan Pektaş, her türlü sorunun çözümlendiğini, projenin arkasında belediyenin kesin bir kararlılığının olduğunu belirtti. Pektaş, "Bu yüzyılın projesi. Yeraltına bir İstanbul daha kuruluyor. Projeler için her türlü teknoloji ve mali kaynak var" dedi.

Taksim ile Atatürk Havalimanı arasını 17 dakikaya indirecek olan güzergâhta yapılacak tünel uzunlukları şöyle: Kadırgalar-Dolapdere 1080 metre, Dolapdere-Piyalepaşa 1150 metre, Halilpaşa-Kâğıthane 1550 metre, Eyüp-Davutpaşa 5800 metre, Davutpaşa-Bahçelievler 4400 metre, Bahçelievler-Çobançeşme 2960 metre.

Yıldız'dan Tarabya kavşağına uzayacak 10 kilometrelik tünelin, Zincirlikuyu-Maslak hattına alternatif olacağını belirten Topbaş, "Dubai Kuleleri'nin ek yük getireceği iddia edilen yoğunluk bu tünellerle ortadan kalkacak" dedi.

Ayrıntılarıyla anlattı
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibi, belediyenin yeni geliştirdiği ulaşım projelerini Genel Yayın Yönetmenimiz Sedat Ergin, yazarımız Meral Tamer, Haber Müdürümüz Doğan Akın, Haber Araştırma Servisi Müdür Yardımcımız İhsan Yılmaz'la görüşüp değerlendirdi. Topbaş, toplam uzunlukları 68 kilometre olan tünellerin 3 yıl içerisinde bitirileceğini söyledi.

Projenin tamamı 3 yılda bitirilecek
Tamamı 3 yılda bitirilmesi planlanan diğer karayolu tünelleri ve uzunlukları da şöyle: Dolmabahçe'den başlayacak, Fulya ve Yıldız üzerinden Ortaköy'e uzayacak yaklaşık 5 kilometrelik tünel, sahil yolunun alternatifi olacak. Bebek-İstinye arası için de yaklaşık 4.5 kilometrelik tünel yapılacak.

Tophane-Şişhane arasına açılacak 1 kilometrelik tünel ile Salıpazarı, Karaköy ve Perşembe pazarı karayolu güzergahındaki trafik rahatlatılacak. 1 kilometrelik tünel de, Kadıköy-Kuşdili arasına yapılacak. Harem-Ahmediye ve Kuzguncuk ile Göksu arasında yapılacak karayolu tünelleri sahil yollarına alternatif olacak.

Projenin ilk ayağını oluşturan karayolu tünellerinin yapılacağı yerler ve uzunlukları şöyle:
Avrupa yakası: Dolmabahçe-Fulya (1480 m.), Fulya-Yıldız (1950 m.), Yıldız-Ortaköy (1280 m.), Fulya-Levazım (2230 m.) Levazım-Armutlu (3500 m.), Armutlualtı-Tarabya kavşağı (4670 m.), Çayırbaşı-Sarıyer (2500 m.), Bebek-Baltalimanı (2261 m.), Baltalimanı-İstinye (1948 m.), Samatya-Davutpaşa (4350 m.), Bahçelievler-Küçükçekmece (8890 m.), Hasköy-Taşkızak (870 m.), Tophane-Şişhane (970 m.), Tophane-İplikçi (1500 m.).
Anadolu yakası: Kadıköy-Kuşdili (920 m.), Harem-Ahmediye (1115 m.), Kuzguncuk-Beylerbeyi (1300 m.), Beylerbeyi-Çengelköy (1000 m.), Çengelköy-Vaniköy (2100 m.), Vaniköy-Göksu (1200 m.).

İstiklal Caddesi'nde hatalıyız

İstiklal Caddesi'ndeki zemin uygulamasının güzel olmadığını söyleyen Topbaş, "Firma acele olduğu için böyle diyor. O sürede bitiremeyeceksen işi almaman lazım" diye konuştu

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstiklal Caddesi'ndeki düzenleme çalışmalarında hatalı olduklarını kabul ederek, şunları söyledi:
"Zemin uygulaması arzu ettiğimiz güzellikte olmadı. Müteahhit firma, acele ettirdiğimiz için işin istenilen güzellikte olmadığını söylüyor. İstenilen sürede, istenilen ölçüde yapamayacaksan, o işi almaman lazım. Böyle bir mazereti kabul etmemiz mümkün değil. İstediğimiz şekle getirmelerini istedim. Yer yer düzenlemeler yapılıyor. Neticeyi bekliyoruz. Bana beğendirinceye kadar çalışmalara devam edecekler."

Haliç üzerine yapılacak metro köprüsünün yapımına ne zaman başlanacağına ilişkin sorumuz üzerine başkan Topbaş, şunları söyledi:

'Metro için zaman var'
"Her şey tamam. Resmi prosedürler gibi birtakım şeyler var. Teknik detaylarda bazı sorunlar çıktı. Uygulama detaylarında, yeni teknolojik sistem çok farklı. Bu herhangi bir demiryolu köprüsü değil. Detay projeler konusunda çalışmalar yapılıyor. Acele etmiyoruz. İstiklal Caddesi gibi olsun istemiyorum. İstanbul'da belki Türkiye'de bu boyutta yeni bir teknolojinin uygulandığı bir köprü çalışması yapılıyor. Ben bunun için o kadar ısrar etmiyorum. Ne zaman temel atacağımıza bakacağız, yaza kalmaz."

Çirkinlikler 'plaza'larla kapatılacak
Ana arterlerin kenarlarına, çevreleri yeşillendirilmiş ve fazla yüksek olmayan plaza fonksiyonları vererek, arka taraflardaki çirkin yapılaşmaları bir ölçüde perdelemeyi düşündüklerini belirten Topbaş, bunun için imar planlarında düzenleme amacıyla araştırma yapılmasını istediğini söyledi. Topbaş, "Estetikliğe, sanata açık olmayan bir toplum haline geldik. Birtakım değerlerimizi kaybettik" dedi.

Belediyenin sosyal tesislerinde içki servisi yapılmamasının hâlâ yasak olmasıyla ilgili Topbaş şu değerlendirmeyi yaptı:
"Dışarıda yemek yeme alışkanlığı olmayan kesim buralara gelmeye başladı. Başörtülüyü, tesettürlüyü sokağa çıktıklarında görmeye başlarsınız. Kılık-kıyafete bakmam, çok anlamsız bulduğumu söylemek isterim. Taraf olursak diğer taraf da bizi alaşağı etmek ister, uçlar verir. Seks filmlerinin yaygınlaştığı 70'li yıllarda insanlar evlerine kapandı. 1980'den sonra insanlar yeniden dışarıya çıkmaya başladı."

Haydarpaşa için doğru bir proje
Haydarpaşa projesinin iddia edildiği gibi gökdelenler projesi olmadığını savunan Topbaş, kente turist çekebilmek için en klas yerlerde uygun yerler hazırlanması gerektiğini söyledi. Kentin balansını düzenlemek için yeni cazibe merkezleri oluşturulması gerektiğini savunan Topbaş, "Haydarpaşa projesi yaklaşık bir milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Projede çeşitlilik olması lazım. Baskın olmamalı. Haydarpaşa Limanı ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Liman için başka yerler düşünülmeli" dedi.

Söz konusu projeyle tarihi Haydarpaşa Garı binasının zarar görme olasılığının hatırlatılması üzerine Topbaş, "Haydarpaşa çok daha güvenli, arkasında Selimiye var" diyerek espri yaptı.

Değnekçiler ortadan kalkacak
İstanbul'da otopark mafyasını bitireceklerini, bunun için TBMM'deki kanun değişikliğini beklediklerini vurgulayan Topbaş, "Yapılacak yasal düzenleme ile park etmiş araçları çekmek dahil pek çok yetki emniyetten belediyeye geçecek" dedi. İSPARK adıyla yeni bir şirket kurduklarını, bu şirketin otopark yapımından, işletmeciliğine kadar birçok işi yapacağını anlatan Topbaş, parklanma olayını da araçlara takılacak bir cihazla çözeceklerini, bunun değnekçi tabir edilen ve insanlara rahatsızlık veren olayı da ortadan kaldıracağını savundu.

Topbaş, bir başka soru üzerine İETT Genel Müdürlüğü'nün Şişhane'deki tarihi genel müdürlük binasını, 5 yıldızlı otel yapılmak üzere satmayı düşündüklerini belirtti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.