Haberler

Bursa’nın tarihî 1.270 evi TOKİ kredisiyle restore edilecek

Tarih: 12 Şubat 2006 Kaynak: Zaman

Bursa merkez Osmangazi ilçe belediyesi, ‘Bursa evi’ olarak adlandırılan sivil mimari örneği 1.270 binayı restore edecek.

Restore çalışmaları, bina sahiplerine, TOKİ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağlayacağı kredilerle yapılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, düzenlediği basın toplantısında, Bursa evlerinin önemli bölümünün zamanla çarpık ve düzensiz yapılaşma sonucu yok olduğunu, belediye olarak bu durumun önüne geçebilmek için envanter çalışması yaptıklarını kaydetti.

Röleve çalışmalarının TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve yapı denetim firmalarının destekleriyle devam ettiğini anlatan Başkan Recep Altepe, “Bursa evleri olarak bilinen tescilli sivil mimari örneği yapıların restorasyonu için TOKİ 75 bin YTL kredi veriyor. Kredi miktarı 100 bin YTL’ye yükseltilebilir. Bugüne kadar maddi sıkıntılar nedeniyle sahip olduğu yapıyı restore ettiremeyen vatandaşlara kaçırılmayacak bir fırsat sunuluyor.” dedi. Kredi başvurularının mart ayında başlayacağını aktaran Altepe, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanması ile İlgili Yönetmelik gereğince projeler için 50 bin YTL yardım sağlanıyor. Proje uygulamaları için de tahmini bedelin yüzde 70’i uyarınca yardım yapılıyor. Bu oran 200 bin YTL’yi geçmeyecek şekilde komisyon tarafından belirleniyor.” diye konuştu.

Restorasyon kredilerinin geri ödemesinin 10 yıl vadeli olacağını ifade eden Başkan Altepe şunları kaydetti: “Kredilerin faiz oranları yıllık yüzde 4 oranında olacak. Bugün bankaların konut kredilerine uyguladıkları faiz oranı aylık yüzde 1 olarak düşünüldüğünde yıllık oran yüzde 12 oluyor. Bankaların verdiği yüzde 12 faizli kredi ile TOKİ’nin yüzde 4 faiz oranıyla verdiği kredi kıyaslandığında TOKİ kredisinin avantajı daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Bugüne kadar maddi sıkıntılar yüzünden sahip olduğu yapıyı restore ettiremeyen vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat sunan kredi başvuruları Mart 2006 itibarıyla başlıyor.”

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.