Haberler

İstanbul'u yönetmek

Tarih: 11 Şubat 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Derya Sazak

Sait Halim Paşa Yalısı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı dinliyoruz. İkinci dalga kara hapsolmuş 12 milyonluk kentin güncel sorunlarıyla boğuşurken, 'geleceğini planlamak', deprem riski altındaki İstanbul'da, trafikten kentsel dönüşüme, kültürden turizme, çevreden halkla ilişkilere 'yönetim'in başında olmak Ankara'da birkaç bakanlığın taşıdığı yükten daha ağır bir sorumluluk.

AKP'yi iktidara taşıyan süreçte İstanbul en önemli kilometre taşı olduğu için Başbakan Erdoğan'ın da gözü kentin üzerinde.
1960'lardan sonra İstanbul'da iki dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan yok. 'İstanbul düşerse, AKP de gücünü koruyamaz!' ANAP'ın çözülmesi de, Dalan'ın ikinci kez seçilmeyi garanti gördüğü 1989 Mart'ında SHP adayı Sözen karşısında kaybetmesiyle başlamıştı. Göztepe'ye cami, Dubai Kuleleri, Galataport nedeniyle AKP yönetimi İstanbul'da patinaj yapmaya başladı. Kışa girerken başlayan kavşak inşaatlarının trafikte neden olduğu kilitlenme, yoğun kar yağışının İstanbul'da yüklediği ek ulaşım sorunları halkı bunalttıkça, bu yıpranmadan en büyük payı Büyükşehir Belediyesi alıyor.

Kadir Topbaş'ı dinlerken, Avrupa'nın bazı ülkelerinden daha geniş ve kalabalık bir metropoldeki zorluk ve sosyal çarpıklıklar konusunda 'İstanbul için 365 gün 24 saat' verilen uğraşın ağır yükünü kavrıyorsunuz.

Sibirya soğukları ve kar yağışı İstanbul için toplu taşımanın ne kadar yaşamsal önemde olduğunu gösterdi. Bu kent, dünyanın önde gelen metropolleri gibi raylı sistemini 1950'lerde çözümlemeliydi. New York ve Tokyo'da 800 km, Londra ve Paris'te 450 km olan metro ağı İstanbul'da son on yılda ancak 47 kilometreye ulaştı. 2010 yılına kadar hedeflenen ise 250 kilometre. Böyle olunca trafik şehir içi yollarda yoğunlaşıyor. Deniz trafiği ise sadece yüzde 5. Buna rağmen kent içi mobilizasyon öteki metropollerinkinin altındaymış. Avrupa ve Anadolu yakasında açılacak tünellerle trafiğe hız kazandırılacak. 350 yeni otobüs de toplu taşıma için devreye girmiş.

İstanbul için 'görünmeyen' mesailerin başında depreme hazırlık geliyor. Felaket senaryosu karşısında Topbaş'ın hükümetten isteği, '100 milyar dolarlık bir riskin önlenmesi için 10 milyar doların gözden çıkarılması!' Bu kaynağın nasıl bulunacağı ise soru işareti.

Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanlığı günlerini arıyor mudur?
Yalıdaki 'Çölde Av Sahnesi' adlı tablodaki gözler, resme bakanları takip ediyordu.
İstanbul halkının gözleri de Topbaş'ın üzerinde. Başkan'ın işi kolay değil.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.