Haberler

Hükümetin 5 bölümlü yeni 2B tasarısı hazır

Tarih: 20 Şubat 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Serpil Yılmaz

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin satışına olanak sağlayan yeni düzenlemeye ilişkin olarak, "Kaygıları gideriyor" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin satışına olanak sağlayacak iki ayrı yasal düzenleme yapıldığını söyledi. Hazırlık, Anayasa'nın ilgili 169 ve 170'inci maddelerinin değiştirilmesi ve değişikliğe gitmeye gerek bırakmayacak "5 bölümlü" proje çalışmasını içeriyor.
Osman Pepe, dün Swissotel'de köşe yazarları ile kahvaltılı bir toplantı düzenledi, sohbet ettik. Pepe, toplantıda sorularımızı yanıtlarken, "Henüz kağıda dökülmedi" dediği, yeni 2B tasarısına, CHP'nin de sıcak baktığını ifade etti.

25 milyar dolardan az!
Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'nden dönen ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği 2B yasa tasarısını "yekpare" olarak Meclis Genel Kurul'una getirmekten vazgeçip, "5 parçaya" bölen bir formül üretiyor. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin, 169 ve 170'inci maddelerine konu olan "Orman köylüsüne kaynak aktarılmıyor" itirazını gidermeye dönük çalışmalar yapılıyor.

Pepe, "Üniversiteler, siyasi çevreler, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcileriyle 4 aylık bir çalışma yaptık. Büyük ölçüde kaygıların giderildiği bir çözüm bulduk" diyor.

Yeni 2B uygulaması şöyle belirleniyor:
Orman bütünlüğünü tehdit eden adacıkları, ağaçlandırarak orman bütünlüğü içine katmak. Köy tüzel kişiliklerine ait yaylak ve kışlak alanları kullanıcılara bedelsiz vermek. Çay, fındık, narenciye, zeytin gibi çok yıllık ürün ile mısır, fasulye, pamuk ve muz gibi tek yıllık ekim alanlarını "düşük" bir bedel karşılığında çiftçiye satmak. Devletin hizmet götürdüğü köy yerleşim alanları ve şehirleşmenin tamamladığı yerleri rayiç bedeller içinde satmak.
Başbakan Erdoğan'ın "2B arazilerinin satışından 25 milyar dolar gelir elde ederiz" beklentisi de revize edildi mi?
Pepe, 2B'den beklenen gelir hedefinde "bir inme" olacağını söylüyor, rakam vermekten kaçınıyor. 2 yılda ödemelerin tamamlanacağını vurguluyor.
Pepe, söz konusu arazilerin satışından sağlanan gelirin tümünün "ormana" aktarılacağının altını şu sözcüklerle çiziyor.

Unakıtan'a 'Riva' yanıtı
"20 bin kadar orman köyünde yaşayan, 5 - 6 milyon kişinin yıllık geliri 400-500 dolar civarında. Köylüyü ormanın göbeğinden çıkarıp, tarımsal üretime yönlendireceğiz. 21 milyon hektar orman alanından, yılda 1 milyar dolar gelir sağlayamıyoruz, oysa aynı miktarda orman arazisi olan Finlandiya yılda 15 milyar dolar gelir elde ediyor. 10 milyon hektar orman arazimiz bozuk. 1 milyon hektar arazinin ıslahı için, 1 milyar dolar yatırım gerekiyor."
Yaklaşık olarak 500 - 550 bin hektar alan 2B kapsamında ele alınıyor. Bu alanların yüzde 75'i de Türkiye'nin en gelişmiş 18 ilinde bulunuyor.

Pepe, nisanda başlayacak AB taramalarına dikkat çekiyor ve "Avrupa'nın çevresel değerlerine uyumu için, 2014-2023 yılları arasında 70 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var" diyor.
Pepe, toplantının sonunda Maliye Bakanı Unakıtan'ın oğlunun şirketinin yararlandığı 10 puanlık vergi indirimi ile ilgili olarak, "İnsani olarak ne düşünüyorsunuz?" sorusuna "Mühendis ve işadamı olarak çalıştığım yıllarda bana çok avantajlı koşullarda Riva ve bölgesinden arsa teklif edildi, kabul etmedim" yanıtını verdi.
Pepe'den yumurta yerine yanıt "imara aykırı yapılaşmadan" geldiyse de, hedef çok şaşırmadı.

'Nükleer santralin yeri belli değil'
Enerji Bakanı Hilmi Güler'in ABD gezisi sonrasında, hız verilen nükleer santral yapımı çalışmalarının Bakanlar Kurulu'na geldiğini belirten Pepe, "Henüz yer belirlemedik" bilgisini veriyor. Oysa Türkiye Atom Enerji Kurumu'nun (TAEK) 40'ın üzerinde parametreyi dikkate alarak kamu kuruluşlarıyla 90 kadar anlaşma imzaladığı açıklandı. Öte yandan yine TAEK kaynaklı haberlere göre Sinop, Trakya, Adana, Konya ve Ankara incelemeye alındı.

Samsun hattı
Pepe, Bakanlığı'nın enerji çeşitliliğinde önceliği hidroelektrik ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara verdiğini; nükleer santral yatırımının ise en son noktada oluşması gerektiğini söyledi. Pepe, "Santral kurulacak yeri biz belirleriz" dedi.
Petrol hatlarıyla ilgili olarak da Trakya yerine, Samsun-Ceyhan boru hattı güzergâhını tercih ettiklerini, ancak henüz ÇED raporunun çıkmadığını belirtti. Bu durumda Samsun - Ceyhan proje çalışmasının bir şirkete verilmesinin de mümkün olmadığını ifade etti.

Çalık Grubu'nun Samsun-Ceyhan projesini yürüttüğü yolundaki sorularımız ise yanıtsız kaldı.

Takip
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.